Hypotheek
2 min

Hypotheek verhogen met overwaarde: wat is er mogelijk?

Onderwerpen

De Nederlandse huizenprijzen zijn nog altijd torenhoog; de gemiddelde hypotheekrente gaat inmiddels richting de 3 procent; benzine, gas, brood en zelfs patat, alles is een stuk duurder geworden. Dit zijn allemaal factoren die het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek niet gemakkelijker maken. Ook doet u niet zomaar meer een grote uitgave. Wilt u toch een grote uitgave doen en heeft u daarvoor extra geld nodig? Als u overwaarde op uw woning heeft kan het verhogen van uw hypotheek een oplossing zijn. Als u kiest voor uw hypotheek verhogen met behulp van overwaarde kunt u extra geld besteden. Hoe dat zit? Dat leggen wij graag aan u uit in dit artikel.

Wanneer mag u uw hypotheek verhogen?

Het verhogen van uw hypotheek is niet altijd mogelijk. U dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Uw eerste mogelijkheid om uw hypotheek te kunnen verhogen is met uw overwaarde van uw huidige woning. De kans dat er overwaarde is ontstaan op uw woning is immers relatief groot; vrijwel alle woningen zijn de afgelopen tijd in waarde gestegen. Een andere optie is uw hypotheek verhogen doordat u een verbouwing achter de rug heeft. Is uw woning door deze verbouwing meer waard geworden? Dan is het zinvol om uw hypotheek te verhogen. Houd er wel rekening mee dat uw hypotheek na het verhogen niet meer waard moet zijn dan uw woning. Dan komt u namelijk onder water te staan.

Let op: Niet elke verbouwing heeft een het effect van waardevermeerdering. Laat u hier dus goed over adviseren.

Hoe werkt het hypotheek verhogen met overwaarde?

Door uw hypotheek te verhogen kunt u de overwaarde van uw woning verzilveren en besteden zoals u dat wilt. Een rekenvoorbeeld vindt u hieronder:

Stel: u heeft een huis van €400.000 in waarde. Op dit huis heeft u nog een hypotheek van €100.000. Dat betekent dat u een overwaarde van €300.000 heeft. Deze overwaarde kunt u opnemen.

Op deze manier neemt u een voorschot op de overwaarde van uw woning. Naast dit voorbeeld zijn er natuurlijk nog veel meer situaties, waarin een hypotheek verhogen veel voordeel kan bieden. Wilt u uw overwaarde verzilveren voor het verhogen van uw hypotheek? Dan is het natuurlijk wel van belang om voldoende inkomen te hebben. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar wat er mogelijk is in uw situatie.

Lage hypotheekrente door verhogen hypotheek met overwaarde

Heeft u voldoende inkomen? Dan kunt u dus de overwaarde van uw woning verzilveren door uw hypotheek te verhogen. Zo kiest u voor de laagste hypotheekrente in de markt en voorwaarden die aansluiten bij uw huidige en toekomstige situatie. U kunt hiervoor een aflossingsvrije hypotheek nemen tot maximaal 50% van de woningwaarde. Geeft u de voorkeur aan een hypotheek waarbij u wel automatisch kan aflossen? Dan kunt u tot 100% van uw woningwaarde opnemen. Bent u benieuwd welke oplossing het beste bij uw situatie past? Laat het ons weten.

Hoeveel overwaarde mag u uit laten betalen?

U kunt dus uw hypotheek verhogen als u uw overwaarde wilt laten uitbetalen. In 2022 mag u 100% van uw woningwaarde lenen van de bank. Dit houdt in dat u uw hypotheek mag verhogen tot maximaal uw volledige woningwaarde. Gebruikt u uw overwaarde om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan mag u in 2022 zelfs 106% lenen.

Lees ook: Waarom duurzaam wonen goed is voor portemonnee én milieu!

Leennormen worden strenger

Het NIBUD (Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting) adviseerde onlangs al dat de leennormen voor hypotheken strenger moeten worden. De reden hiervoor? Stijgende inflatie! Ze beargumenteren dat wanneer de leennormen strenger geweest waren, huizenbezitters vanzelfsprekend minder hadden kunnen lenen. En als gevolg hiervan hadden de huizenprijzen nooit zover doorgeschoten dan op dit moment het geval is. Het aanscherpen van deze leennormen heeft gevolgen voor veel 50-plussers. Veel 50-plussers verhogen namelijk hun hypotheek of nemen overwaarde op. Door de aangescherpte leennormen kunt u waarschijnlijk minder lenen.

Hypotheek verhogen met overwaarde?

Overweegt u om uw hypotheek op te hogen met behulp van overwaarde. Regel dit dan zo snel mogelijk. Immers: als de leennormen strenger worden zullen geldverstrekkers minder snel een financiering bekostigen.? 50PlusHypotheek zoekt graag voor u uit wat uw mogelijkheden zijn. Neem gerust contact met ons op, wij zullen u vertellen waar u aan toe bent.

Breakpoint: xs