Overwaarde huis gebruiken voor keuken
Overwaarde
8 min

Overwaarde huis gebruiken voor een keuken, interessant?

Onderwerpen

Zin in een keuken make-over? Droom je van een nieuwe keuken, maar vraag je je af hoe je die gaat betalen? Geen zorgen, je hoeft je spaarvarken niet te breken. Met de stijgende huizenprijzen sinds 2013 zit je misschien wel op een berg overwaarde. Heb je er al aan gedacht om die overwaarde in te zetten voor je droomkeuken? Ja, dat kan echt! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over overwaarde huis gebruiken voor een nieuwe keuken.

Overwaarde huis gebruiken voor keuken, verstandig? 

Je vraagt je vast af: is het slim om de overwaarde van mijn huis te gebruiken voor een keuken? Het antwoord is een dikke ‘ja’, mits je je goed laat adviseren. Bij 50PlusHypotheek zijn we er om je te helpen je keukenplannen te realiseren. Check de voordelen:

Je krijgt een flink budget vrij, dus meer keuzevrijheid;
Je spaargeld blijft onaangeroerd, dus je hebt altijd een buffer;
De hypotheekrente is historisch laag, dus je geniet van lage maandlasten;
De rente is fiscaal aftrekbaar. Wil je meer weten? Lees verder!

Je overwaarde gebruiken voor het kopen van een nieuwe keuken is niet zomaar gebeurd. Gelukkig staat 50PlusHypotheek u hierin graag bij met advies. Neem contact met ons op en ontdek uw opties. 

Is de rente over de lening voor de nieuwe keuken aftrekbaar? 

We krijgen vaak de vraag: is de rente over de lening voor de nieuwe keuken aftrekbaar? Goed nieuws: ja, dat is zo. Of je nu je overwaarde verzilvert via een hypotheek of een consumptief krediet, het maakt niet uit.

Benieuwd waar je de overwaarde van uw woning nog meer voor kan gebruiken? Lees dan eens onze blog Wat te doen met uw overwaarde? 

Hoe kan ik mijn overwaarde huis gebruiken voor een keuken? 

Begin bij het begin: heb je overwaarde en zo ja, hoeveel? Overwaarde heb je wanneer je huis meer waard is dan de huidige hypotheek. Dit verschil kun je echter niet zomaar in je zak steken. Eerst moet je de overwaarde verzilveren, bijvoorbeeld door je hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Ook een verhuizing kan een optie zijn. Heb je eenmaal deze stap gezet, dan kun je zelf beslissen hoe je dit extra budget besteedt – een nieuwe keuken is daarbij zeker een optie.

Wil je alle ins en outs weten om je overwaarde optimaal te benutten? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Lees ook: De verbouwing of verduurzaming van je woning financieren met overwaarde?

Overwaarde gebruikt voor nieuwe keuken

Hoeveel kan ik lenen met mijn overwaarde?

Het bedrag dat je kunt lenen met de overwaarde van je huis in 2024 hangt af van verschillende factoren, zoals de waarde van je woning, je inkomen en de hypotheeknormen van dat jaar. Over het algemeen kun je meer lenen als je een duurzaam huis koopt of je woning gaat verduurzamen. Voor zeer duurzame woningen (met energielabel A++++ en energieprestatiegarantie) kun je bijvoorbeeld tot maximaal €50.000 extra lenen. Lees ook: Ik wil mijn woning verduurzamen.

Voor alleenstaanden zijn er in 2024 ook nieuwe mogelijkheden om meer te lenen. Ongeacht leeftijd en inkomen kunnen alleenstaanden tot €16.000 extra hypotheek krijgen.

Lees op de website van de Rijksoverheid alles over energielabels van woningen en gebouwen. 

Wil jij precies weten hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe keuken? Dan is het verstandig om contact op te nemen met één van onze hypotheekadviseurs. Wij kunnen je adviseren op basis van je persoonlijke situatie. Doe hier gelijk een scan.

Kan ik ook extra lenen voor een verbouwing?

Ja, in 2024 kun je zéker extra lenen voor een verbouwing, vooral als het gaat om verduurzamen. Afhankelijk van het energielabel van je woning kun je tot €20.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Als je geen energielabel hebt, kun je maximaal €10.000 extra lenen om te verduurzamen.

Voor een verbouwing kun je de hypotheek verhogen tot maximaal 100% van de waarde van je woning, of 106% als het gaat om energiebesparende maatregelen. Dit betekent dat als je huis een marktwaarde heeft van €295.000, je maximale hypotheek voor dit huis ook €295.000 is, tenzij je energiebesparende maatregelen treft, dan kan dit meer zijn

Wat zijn energiebesparende maatregelen voor een keuken?

Bij het plannen van een keukenrenovatie, overweeg dan de volgende verduurzamende aanpassingen om niet alleen je kookruimte te moderniseren, maar ook je energierekening te verlagen en je impact op het milieu te minimaliseren:

Energiezuinige apparaten: Kies voor apparatuur met een hoge energie-efficiëntieklasse, zoals koelkasten, ovens, en vaatwassers met een A+++ label. Deze gebruiken veel minder elektriciteit dan oudere modellen, wat zorgt voor een lagere energierekening.

LED-verlichting: Vervang oude gloeilampen of halogeenlampen door LED-lampen. LED’s verbruiken tot 90% minder energie en gaan veel langer mee, wat ze een duurzame keuze maakt voor zowel je keuken als je hele woning.

Waterbesparende kranen: Installeer kranen met een waterbesparingssysteem om het waterverbruik te verminderen. Deze kranen kunnen de waterstroom beperken zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit, waardoor je waterverbruik en de bijbehorende kosten afnemen.

Inductiekoken: Overweeg een overstap naar inductiekoken. Inductie is efficiënter dan traditionele gas- of elektrische kookplaten omdat het direct de pan verhit, waardoor minder warmte verloren gaat en het koken sneller gaat.

Recyclingstation: Integreer een recyclingstation in je keukenontwerp. Dit moedigt het scheiden van afval aan, wat essentieel is voor een duurzame leefomgeving.

Inductieplaat in keuken

Is 2024 een goed moment voor een nieuwe keuken?

Waarom is 2024 hét moment om je overwaarde te gebruiken voor een keukenrenovatie? De hypotheekrentes zijn relatief laag, schommelend rond de 3% voor lange rentevaste periodes. Dit, gecombineerd met de hoge overwaarde, maakt het financieel aantrekkelijker dan ooit om te investeren in je woning.

Investeren in een nieuwe keuken is niet alleen een boost voor je woongenot; het verhoogt óók de waarde van je huis. Uit recent onderzoek blijkt dat een keukenrenovatie de woningwaarde gemiddeld met 6% kan verhogen. Dus, naast het genieten van je nieuwe keuken, maak je ook een slimme investering voor de toekomst.

Budgetvoorbeeld: overwaarde huis gebruiken voor keuken in 2024

Marktwaarde huis: €300.000
Huidige hypotheek: €250.000
Overwaarde: €50.000

In bovenstaande situatie heb je dus een overwaarde van €50.000 op je woning. Je wilt deze overwaarde gebruiken voor een nieuwe keuken. Je hebt dan twee opties:

Optie 1: Hypotheek verhogen
Je gaat naar je bank of een hypotheekadviseur van 50PlusHypotheek en vraagt om je bestaande hypotheek te verhogen naar €300.000. De extra €50.000 wordt aan je uitgekeerd. Stel, de rente is 3,5%, en je kiest voor een looptijd van 10 jaar voor dit extra bedrag.

Nieuwe maandelijkse lasten: Je nieuwe maandelijkse lasten bestaan uit je bestaande hypotheekbetaling plus de betaling voor de extra €50.000. Als we uitgaan van alleen de extra €50.000 tegen 3,5% rente over 10 jaar, dan betaal je hier ongeveer €495 per maand voor.

Optie 2: Tweede hypotheek
Je kiest voor een tweede hypotheek van €50.000, eveneens tegen 3,5% rente over 10 jaar. Dit betekent dat je naast je bestaande hypotheek een aparte lening afsluit, met een maandelijkse aflossing van ongeveer €495.

Belangrijk zaken bij overwaarde gebruiken voor een keuken in 2024

Kosten: Het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek brengt kosten met zich mee, zoals notariskosten, advieskosten en mogelijk taxatiekosten. Neem deze mee in je overweging.
Risico’s: Meer lenen betekent hogere maandlasten. Zorg ervoor dat je deze lasten kunt dragen, óók als je persoonlijke situatie verandert of als de rente stijgt.
Fiscale gevolgen: De rente over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor verbetering of onderhoud van je woning (zoals een nieuwe keuken) is fiscaal aftrekbaar. Het is slim om hierover advies in te winnen bij een financieel adviseur van 50PlusHypotheek.

Lees ook: Overwaarde huis opnemen, hoe werkt het en waar kan het aan worden besteed? 

Kook jij binnenkort in je nieuwe keuken? 

Waar wacht je nog op? Maak van je droom een plan. Heb je vragen over het gebruiken van je overwaarde voor een keuken? Wij vertellen je graag over je opties, afhankelijk van je hypotheek en persoonlijke situatie. Neem contact op, dan bekijken we samen je financiële speelruimte. Kook je binnenkort in je nieuwe keuken?

Breakpoint: xs