Overwaarde huis opnemen
Overwaarde
2 min

Overwaarde huis opnemen, hoe werkt het en waar kan het aan worden besteed?

Onderwerpen

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op uw huis op te nemen met elk hun eigen voor- en nadelen. Ook zijn er verschillende zaken waar u deze overwaarde aan kunt uitbesteden. Welke manier van overwaarde opnemen voor u geschikt is hangt af van uw persoonlijke situatie. Blijf lezen om erachter te komen welke manier van overwaarde huis opnemen voor u het beste werkt Heeft u geen idee waar u uw overwaarde aan zou willen besteden? Ook daar helpt 50Plushypotheek u graag bij. Want overwaarde uit huis opnemen, waarom zou u dat doen?

Manieren om overwaarde van uw huis op te nemen

De aflossingsvrije hypotheek

Deze hypotheekvorm is het meest geschikt wanneer u voldoende inkomen heeft. De rente is bij een aflossingsvrije hypotheek vaak een stuk lager dan bij een opeethypotheek. Zodoende kunt u vaak veel meer lenen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente en hoeft u niet af te lossen gedurende de looptijd. Een aflossingsvrije hypotheek is toegestaan tot maximaal 50% van uw woningwaarde.

De opeethypotheek

Wanneer u een laag inkomen heeft – zoals enkel een AOW-uitkering – zou een opeethypotheek geschikt kunnen zijn. Bij een opeethypotheek kunt u zelf bepalen of u het vrijkomende vermogen in één keer wilt ontvangen of dat u elke maand een deel van het bedrag wilt laten uitkeren. Wanneer u voor de eerste optie kiest zult u wel in één keer de rente over het hele bedrag moeten betalen. Er kleven relatief veel nadelen aan deze hypotheekvorm. Zo betaalt u rente op rente, kan uw huis minder waard worden en kan uw erfenis kleiner worden. Laat u daarom goed informeren over de risico’s.

Komt u er niet uit? Trek aan de bel! De hypotheekadviseurs van 50Plushypotheek vertellen u graag hoe de opeethypotheek werkt. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Verzilverlening of Blijverslening

Een derde optie zou zijn om een Verzilverlening of Blijverslening af te sluiten bij uw gemeente. U kunt hier kijken of uw gemeente hieraan mee doet. De Blijverslening is bedoeld voor het levensloopbestendig maken van de woning. Deze lening kan hypothecair worden afgesloten. Een tweede optie is met een persoonlijke lening.
Ook de Verzilverlening kan voor bovengenoemd doeleinde gebruikt worden. Daarnaast kan deze lening gebruikt worden voor het installeren van energiebesparende voorzieningen of belangrijke verbouwingen zoals het herstellen van de fundering. Bij de Verzilverlening wordt uw overwaarde gebruikt om de woning aan te passen en hoeft u geen rente of aflossing te betalen. Deze lening wordt afgesloten als een hypothecaire lening en is een aanvulling op uw bestaande hypotheek.

Sale & lease back

Een laatste optie zou zijn om uw huis te verkopen en vervolgens terug te huren. Dit wordt sale & lease back genoemd. Deze optie is echter erg duur en is in de meeste gevallen niet aan te raden. Wilt u ondanks dat tóch gebruik maken van deze optie? Dan is het raadzaam om uzelf goed te laten adviseren. Neem gerust contact met ons op.

Overwaarde huis opnemen auto

Het opnemen van uw overwaarde om een auto aan te schaffen is goed mogelijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee zou moeten houden:

• Uw huis kan minder waard worden, omdat u overwaarde opneemt zonder dat u deze weer in uw huis investeert.

• Uw maandlasten zullen stijgen.

• Hypotheekaanbieders zullen strenger zijn, omdat u uw overwaarde niet in het huis investeert.

• Een auto wordt snel minder waard.

• U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Hoewel de rente niet aftrekbaar is kan het alsnog interessant zijn om een auto te kopen met uw overwaarde, aangezien de rente op de hypotheek lager is dan de rente op een persoonlijke lening, rente krediet of doorlopend krediet. Voor een volledige uitleg lees dan ons artikel: Een auto kopen met de overwaarde van uw woning: kan dat?

Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Ook is het mogelijk om de overwaarde van uw huis op te nemen om uw pensioen aan te vullen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen d.m.v. een aflossingsvrije hypotheek als u genoeg inkomen heeft. Heeft u al een AOW-uitkering en daardoor niet zoveel inkomen? Kies dan voor een opeethypotheek. Voor meer informatie lees dan ons artikel: Pensioen aanvullen? Gebruik de overwaarde van uw huis!

Overwaarde huis opnemen voor verbouwing

U kunt uw overwaarde natuurlijk ook gebruiken om uw woning te verbouwen. Zo kunt u uw woning bijvoorbeeld renoveren, uitbouwen of verduurzamen. Uw overwaarde gebruiken voor een verbouwing zou op dit moment een goede optie kunnen zijn, omdat de hypotheekrente nu heel laag is. Hierdoor betaalt u vanzelfsprekend minder rentelasten dan wanneer u bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluit. Ook is de maandelijkse aflossing bij een hypotheek vaak lager, aangezien u de looptijd van de aflossing kan spreiden tot wel 30 jaar, terwijl dit bij een persoonlijke lening maximaal 10 of 15 jaar is. Wilt u meer weten over het gebruiken van uw overwaarde voor een verbouwing? Lees dan ons artikel: Overwaarde huis gebruiken voor verbouwing nieuwe woning?

Overwaarde huis opnemen voor een keuken

Daarnaast is het ook mogelijk om uw overwaarde te gebruiken voor een nieuwe keuken. Sterker nog, hier komen veel voordelen bij kijken vergeleken met andere financieringsopties:

• Er komt een hoop geld vrij waardoor u veel mogelijkheden krijgt;

• Uw spaargeld blijft onaangeraakt;

• U profiteer nog van de lage rente en daarmee lage maandlasten;

• De rente is fiscaal aftrekbaar. Meer weten? Lees dan ons artikel: Overwaarde huis gebruiken voor een keuken, interessant?

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Hulp of advies nodig bij het opnemen van overwaarde?

Waar u uw overwaarde ook voor wilt gebruiken, het is altijd van belang om u goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur voordat u verdere stappen onderneemt. De mogelijkheden en beste manier om overwaarde opnemen verschilt namelijk sterk op basis van ieders persoonlijke situatie. Neem daarom contact met ons op, zodat wij samen kunnen kijken wat uw mogelijkheden zijn.

Breakpoint: xs