Overwaarde auto kopen
Overwaarde
2 min

Een auto kopen met de overwaarde van uw woning: kan dat?

Onderwerpen

De huizenprijzen stijgen steeds verder en er lijkt geen einde aan te komen. Wellicht is de waarde van uw woning de afgelopen jaren ook flink gestegen. Of heeft u inmiddels de hypotheek al behoorlijk afgelost waardoor overwaarde is ontstaan. Het opnemen van deze overwaarde kan zeer aantrekkelijk zijn. De meest voor de hand liggende manier om uw overwaarde te gebruiken is door te verhuizen naar een goedkopere woning of door uw woning te verkopen en elders te gaan huren. Maar kan u ook een auto kopen met de overwaarde van uw woning? U leest het hier.

Wat is overwaarde?

U realiseert overwaarde als de waarde van uw huidige woning hoger is dan de hypotheekschuld die op de woning rust. Is uw hypotheek bijvoorbeeld €400.000 waard en uw hypotheek op dat moment €300.000, dan heeft u een overwaarde van €100.000.

Of u nu gaat verhuizen of in uw huidige woning wilt blijven, profiteren van uw overwaarde is mogelijk.

Overwaarde besteden

In ongeveer 87 procent van de koopwoningen zit een overwaarde. In 35 procent van de huizen zit een overwaarde van minimaal €100.000. Met de overwaarde zijn er mogelijkheden. Als u de overwaarde van uw huis wilt gebruiken voor andere dingen dan een nieuwe woning kopen, zoals het kopen van een auto, dan kunt u uw bestaande hypotheek verhogen. Wanneer u overwaarde heeft, dan zal de bank u ook sneller geld lenen, omdat de bank minder risico loopt. Op deze manier kunt u geld vrijmaken zonder uw spaargeld op te maken.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Kunt u een auto kopen met de overwaarde van uw woning?

Heeft u overwaarde op uw woning en is uw auto toe aan vervanging? Dan kunt u dit geld besteden aan het kopen van een nieuwe auto. Het bedrag dat u extra leent om die auto aan te schaffen, moet theoretisch in maximaal dertig jaar worden afgelost. Sluit u een aflossingsvrije hypotheek af dan zal de geldverstrekker aan het eind van de looptijd kijken of de lening opnieuw kan worden afgesloten. De hypotheekrente is alleen aftrekbaar als u het geld van uw overwaarde ook daadwerkelijk in uw huis investeert, bijvoorbeeld door een verbouwing en u de lening in tenminste dertig jaar annuïtair of lineair aflost. Wanneer u de overwaarde gebruikt aan consumptieve bestedingen, zoals in dit geval het kopen van een auto, dan mag u de hypotheekrente over dit deel van de lening niet aftrekken.

Ondanks dat de rente niet aftrekbaar is, is het alsnog verstandig om consumptieve bestedingen, zoals het kopen van een nieuwe auto, met uw hypotheek te financieren. De rente die u betaalt op de hypotheek is namelijk lager dan de rente die u betaalt over een persoonlijke lening, rente krediet of doorlopend krediet.

Waar kunt u uw overwaarde nog meer aan besteden?

Heeft u overwaarde op uw huidige woning maar wilt u deze aan iets anders besteden dan het kopen van een auto, dan heeft u nog een aantal opties:

– Het maken van een wereldreis
– Het verbouwen van uw woning
– Zorg inkopen voor uw pensioen
– Uw overwaarde schenken aan uw kinderen of kleinkinderen

U leest hier meer over het besteden van uw overwaarde aan een van bovenstaande zaken.

Laat u adviseren door 50PlusHypotheek

Wilt u uw overwaarde gebruiken voor het kopen van een nieuwe auto, of wilt u een andere grote uitgave doen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze expertise richt zich op 50-plussers, die een tweede hypotheek willen afsluiten of de overwaarde van hun huis willen verzilveren voor extra financiële ruimte. Wij verzekeren u dat als het gaat om een tweede hypotheek of het verkrijgen van financiële ruimte, dat u bij ons aan het juiste adres bent. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of doe alvast de scan.

Breakpoint: xs