Overwaarde huis gebruiken
Overwaarde
2 min

Uw overwaarde gebruiken voor een grote uitgave? Zó kunt u dit bereiken

Onderwerpen

Wilt u de overwaarde van uw huis gebruiken? Dan kunt u de overwaarde van uw huis verzilveren voor bijvoorbeeld een grote uitgave, zoals het kopen van een nieuwe auto, camper, (zeil)boot of iets anders naar wens! 

Overwaarde huis verzilveren

Stel u wilt de overwaarde van uw huis niet gebruiken voor bijvoorbeeld de verbouwing van uw huis of het verduurzamen van uw woning, maar u wilt wel investeren in consumptieve bestedingen, dan zijn er meerdere opties om dit te verkrijgen. 

Zo kunt u uw woning verkopen of uw hypotheeklening verhogen. De eerste optie is minder complex. Afhankelijk of u gaat huren of kopen zult u mogelijk rekening moeten houden met de bijleenregeling. Lees hier meer als u wilt weten hoe u met extra financiële ruimte grote aankopen kunt aanschaffen of bijvoorbeeld een medische ingreep kunt betalen.

Overwaarde huis gebruiken door uw hypotheek te verhogen

Wanneer u overwaarde aan uw huis heeft, betekent dit dat de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheekschuld. Als u de overwaarde van uw huis wilt gebruiken voor andere dingen dan een nieuwe woning kopen, dan kunt u uw bestaande hypotheek verhogen. Wanneer u overwaarde heeft, dan zal de bank u ook sneller geld lenen, omdat de bank hierdoor minder risico loopt. Op deze manier kunt u geld vrijmaken zonder uw spaargeld op te maken.  

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Hypotheekrente niet aftrekbaar bij consumptieve bestedingen

Het bedrag dat u extra leent om die camper of (zeil)boot aan te schaffen, moet theoretisch in maximaal dertig jaar worden afgelost. Sluit u een aflossingsvrije hypotheek dan zal de geldverstrekker aan het eind van de looptijd kijken of lening opnieuw kan worden afgesloten. De hypotheekrente is alleen aftrekbaar wanneer u het geld ook daadwerkelijk in uw huis investeert, bijvoorbeeld door een verbouwing en u de lening in tenminste 30 jaar annuïtair of lineair aflost. Wanneer u dit bedrag gebruikt aan consumptieve bestedingen, zoals een auto, dan mag u de hypotheekrente over dit deel van de lening niet aftrekken. Het leenbedrag wordt in de berekening van de maximale hypotheek door de lage rentestand nauwelijks zwaarder meegenomen dan dat deel van de hypotheek waarvan de rente wel aftrekbaar is. 

Ondanks dat de rente niet aftrekbaar is, is het alsnog verstandig om consumptieve bestedingen met uw hypotheek te financieren. De rente die u betaalt op de hypotheek is namelijk stukken lager dan de rente die u betaalt over een persoonlijke lening, rente krediet of doorlopend krediet. 

Consumptieve bestedingen met een persoonlijke lening

Wanneer u de overwaarde van uw huis wilt gebruiken voor consumptieve bestedingen, kunt u ook kiezen voor een persoonlijke lening, maar uit onze ervaring is dit een minder voordelige optie. Bij een persoonlijke lening spreekt u een leenbedrag af en dat krijgt u dit in één keer op uw rekening. Vervolgens betaalt u de lening af gedurende een afgesproken looptijd door elke maand een vast bedrag te betalen. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Deze rente staat vast, waardoor u niet voor verrassingen komt te staan. De looptijd die u afspreekt hangt af van het leenbedrag, het leendoel en de financiële middelen.

Wat kan 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Wanneer u de overwaarde van uw uw huis wilt gebruiken voor een grote uitgave, zoals een nieuwe auto, camper of (zeil)boot, dan kunnen wij u adviseren hoe u dit in uw situatie het beste kunt verzilveren. Ook wanneer u bijvoorbeeld een operatie wilt financieren, die niet of niet volledig vergoed wordt, dan kunnen we u financieel advies geven. Wij zijn gespecialiseerd in de 50-plus doelgroep en hebben jarenlange ervaring op het gebied van hypotheken, verzekeringen en financieel advies. Neem contact met ons op, zodat uw dromen kunnen uitkomen!

Breakpoint: xs