Energiekosten verlagen proces
Gebruik deze tips om je huidige energielasten te verlagen en maandelijks meer geld over te houden.

Ik wil mijn energielasten verlagen

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Daarom is het ook niet zo gek dat veel mensen op zoek zijn naar wegen om hun energielasten te verlagen. Er zijn genoeg manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door de tips van deze pagina toe te passen.

Wat kan je direct doen om je energielasten te verlagen?

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk het verlagen van de verwarming. Dit kan je, afhankelijk van de grootte van je huis, tot zo’n € 450 per jaar schelen. Dit kan zelfs oplopen tot zo’n € 900 per jaar als je alleen de ruimtes van het huis verwarmt waar je ook bent en ook de verwarming in je slaapkamer lager of uit zet.

Je kan ook deurdrangers kopen, zodat je warmteverlies tegengaat en dus minder hoge maandlasten hebt. Als je huis goed geïsoleerd is, kan je ook de temperatuur van je cv-ketel lager zetten. Deze staat doorgaans op een zeer hoge temperatuur afgesteld, maar je kan deze in goed geïsoleerde huizen zelfs halveren. Zoek je na deze tips nog naar meer manieren om je energielasten te verlagen? Kijk dan naar de volgende opties.

 • Verduurzaam

  Je woning verduurzamen

  Als je onze tips al hebt toegepast, maar nog steeds te hoge energiekosten hebt, dan doe je er goed aan om te kijken of je jouw woning kan verduurzamen. Hierdoor zal je niet alleen je huidige energielasten verlagen, maar het is ook goed voor het milieu. Hoeveel je bespaart, hangt af van de verduurzamende maatregel die je toepast. Wil je hier meer over weten? Wij hebben een hele pagina over het verduurzamen van je woning geschreven.

  Lees meer
 • Ruimte

  Creëer meer financiële ruimte

  Een optie waar niet veel mensen direct aan denken is het verhogen van de inkomsten. Op deze manier verlaag je de energielasten niet, maar je zorgt er wel voor dat je maandelijks (een stuk) meer geld overhoudt. Er zijn verschillende manieren om meer financiële ruimte te creëren. Wat deze manieren precies zijn, vind je op de pagina die we hierover geschreven hebben

 • Maandlasten

  Bespaar op andere maandlasten

  Dit is de beste optie wanneer je geen mogelijkheid hebt om je huis te verduurzamen of om meer financiële ruimte te creëren. Door andere maandelijkse lasten te verlagen, houd je aan het einde van de maand toch nog een stuk meer geld over. Dit geld kan je vervolgens opsparen om toch je huis te verduurzamen, waardoor ook je energielasten uiteindelijk verlaagd kunnen worden. Wil je hier meer over weten?

  Lees meer
Onze werkwijze: transparant en overzichtelijk

Lagere energielasten in 5 stappen

01

Oriënteren

Allereerst is het belangrijk dat je je inleest in de mogelijkheden en jezelf vragen stelt. Welke verduurzamende maatregelen kunnen toegepast worden op jouw woning? Heb je al andere opties geprobeerd om je energielasten te verlagen? Als deze maatregelen niet genoeg besparing opleveren, kan je kijken naar de mogelijkheden om je energielasten te verlagen door je huis te verduurzamen. Dit kan je doen door middel van de overwaarde van je hypotheek te gebruiken. Bovendien geeft de overheid hier ook verschillende subsidies voor.

02

Bereken je mogelijkheden

Zodra je goed georiënteerd bent, is het tijd om je mogelijkheden berekenen. Dit kan je zelf doen of de link hierboven gebruiken voor een sneller resultaat. Als je namelijk de scan op onze website gebruikt, dan krijgt je hypotheekadviseur direct genoeg informatie om jou van een passend en kundig advies te voorzien. Bovendien duurt het maar maximaal 5 minuten.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Bereken in 2 minuten

Neem contact op

03

Vrijblijvend gesprek met je hypotheekadviseur

Wanneer je de gratis scan hebt gedaan op onze website of thuis alles hebt doorgerekend, is het tijd om een vrijblijvend gesprek aan te gaan met je hypotheekadviseur. Je adviseur zal in dit gesprek eerst luisteren naar jouw wensen, om vervolgens een advies op maat uit te brengen. Vervolgens kunnen jullie samen overleggen wat het beste is in jouw situatie.

04

Enthousiast?

Ben je tevreden over de voorwaarden die je hypotheekadviseur je geeft? Dan hoef je alleen nog maar je akkoord te geven. Wij doen vervolgens de rest. Dit proces duurt doorgaans enkele weken, maar geen zorgen: wij houden je regelmatig op de hoogte van de voortgang.

05

Beginnen met besparen!

Gefeliciteerd! Er is een akkoord gekomen tussen jou en de hypotheekverstrekker. De laatste stap in dit proces is naar de notaris gaan. Hier zal je vervolgens je handtekening zetten, om daarna definitief te beginnen met het verlagen van je energielasten.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

We begrijpen dat het uitzoeken van verschillende hypotheken niet altijd even makkelijk is. Zeker niet omdat elke hypotheekvorm zijn eigen voor- en nadelen heeft. Kan je wel wat hulp gebruiken? Wij staan voor je klaar in elke stap van het proces.

Laat berekening maken - 2 min
Geheel vrijblijvend
Liever contact? Neem contact op
Logo patroon

Veelgestelde vragen

Vanaf 2026 ben je verplicht om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen wanneer je je cv-ketel moet vervangen. Maar als we puur kijken naar het bedrag wat je er maandelijks mee bespaart, dan zijn er effectievere maatregelen om je energielasten te verlagen. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over het verduurzamen van je woning.

Een slimme energiemeter houdt beter bij hoeveel energie je gebruikt, maar helpt niet direct met het besparen van je energielasten. Het kan hier wel indirect bij helpen: doordat je een beter beeld hebt bij je energiegebruik, is het makkelijk om dit aan te passen.

Dit is afhankelijk van jouw woning en situatie. Een huis met een oud bouwjaar, heeft vaak minder mogelijkheden dan een nieuwe woning. Maar óók dit is per persoon verschillend. Je hypotheekadviseur heeft ruime ervaring met het verduurzamen van woningen en kan je daarom goed adviseren over wat de beste optie is in jouw situatie.

Breakpoint: xs