Hoeveel belasting betaalt u over uw overwaarde? Alles over belasting bij overwaarde

Hoeveel belasting over overwaarde

Misschien vraagt u zich wel af: moet ik belasting betalen over de overwaarde van mijn huis bij de verkoop van de woning? Wanneer u weet hoe bepaalde zaken omtrent overwaarde in elkaar steken, kunt u veel geld besparen. Voorkom onnodig belasting betalen op de winst van uw huis met de informatie hieronder.

Als u uw woning met overwaarde verkoopt, dan hoeft u over die overwaarde geen belasting te betalen. Wel moet u wellicht belasting betalen door wat u vervolgens met dit geld gaat doen. Dit kan per situatie verschillen. Dít zijn de mogelijkheden:

Overwaarde op de spaarrekening

Stel dat u na de verkoop van uw koopwoning een woning gaat huren, dan krijgt u de overwaarde van uw woning uitbetaald. U kunt dat geld op een spaarrekening zetten of uitgeven aan iets anders. Uw spaargeld behoort tot uw vermogen en daar moet u jaarlijks wel vermogensbelasting over betalen.

Stel dat u na de verkoop van uw koopwoning een woning gaat huren, dan krijgt u de overwaarde van uw woning uitbetaald. U kunt dat geld op een spaarrekening zetten of uitgeven aan iets anders. Uw spaargeld behoort tot uw vermogen en daar moet u jaarlijks wel vermogensbelasting over betalen.

Goed om te weten: iedereen heeft een vrijstelling van € 50.650 euro (2022). Als stel mag u €101.300 euro aan vermogen hebben, zonder dat u hier vermogensbelasting over moet betalen. Heeft u meer spaargeld, dan betaalt u uiteraard wel belasting. Over 2021 betaalt iedereen met vermogen boven de €50.000 (of €100.000 met fiscaal partner) belasting over het meerdere. Bijvoorbeeld over spaargeld of beleggingen zoals aandelen en obligaties.

Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning

Wilt u uw koopwoning verkopen en een andere woning ervoor terugkopen? Dan moet u de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen. Wanneer u dit niet doet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit deel valt in box 3, wat betekent dat u een deel van de hypotheek wél mag aftrekken van uw bezittingen voor de vermogensbelasting.

Overwaarde schenken aan kinderen

Wilt u (een deel) van uw overwaarde bij de verkoop van uw koopwoning schenken aan uw kinderen? Dan hoort dit geld niet meer bij uw vermogen en hoeft u dus ook geen vermogensbelasting te betalen. Heeft u een extra hypotheek afgesloten om geld te kunnen schenken aan uw kinderen? Dan is de hypotheekrente over dit deel niet aftrekbaar.

Als u geld schenkt aan een kind of kleinkind, dan hoeft u zelf geen schenkbelasting te betalen, maar uw (klein)kind misschien wel. Er zijn gelukkig een aantal vrijstellingen.

Vrijstellingen

U mag jaarlijks een belastingvrij bedrag schenken van €5.677 (2022) aan een kind of €2.274 (2022) aan een kleinkind. U mag hier elk jaar opnieuw gebruik van maken.

Iw uw (klein)kind tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mag u €106.671 schenken voor een koophuis.

Let op, er gelden wel voorwaarden

– Uw (klein)kind is tussen de 18 en 40 jaar. Of de partner van uw (klein)kind is tussen de 18 en 40 jaar. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.

– Uw kind heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt voor een schenking van u. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie. Of een belastingvrije schenking die uw kind vrij mag besteden. Heeft uw kind dit wel? U leest bij de Belastingdienst of u misschien toch een belastingvrij bedrag mag schenken.

Voor een dure studie geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal €56.724 (2022).

Meer informatie over overwaarde schenken aan uw kinderen vindt u hier.

Ontdekken wat er mogelijk is met uw overwaarde?

Wat kan 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Er zijn dus genoeg opties wat u met de overwaarde van uw huis kunt doen. Hoeveel belasting u over uw overwaarde moet betalen, verschilt dus heel erg per situatie. Als u dit op een rijtje wilt hebben voor uw situatie, kunnen we u adviseren om met ons in gesprek te gaan. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en weten hoe u waar voor uw geld kunt krijgen, in welke situatie dan ook. Neem daarom contact met ons op. Of wilt u financiële ruimte creëren? Doe dan de scan.

Wij werken onder andere samen met de volgende banken
 • ABN AMRO
 • ING
 • Rabobank
 • Nationale Nederlanden
 • Aegon
 • Florius
 • BLG Wonen
 • Obvion hypotheken
 • Woonfonds
 • A.S.R
 • NiBC
 • Syntrus Achmea
  Chat openen
  Heeft u vragen?
  Welkom bij 50PlusHypotheek. U kunt met ons chatten via WhatsApp (opent een nieuw venster). Wij reageren tijdens kantooruren.