Belasting over overwaarde
Overwaarde
2 min

Hoeveel belasting betaalt u over uw overwaarde? Alles over belasting bij overwaarde

Onderwerpen

Misschien vraagt u zich wel af: moet ik belasting betalen over de overwaarde van mijn huis bij de verkoop van de woning? Wanneer u weet hoe bepaalde zaken omtrent overwaarde in elkaar steken, kunt u veel geld besparen. Voorkom onnodig belasting betalen op de winst van uw huis met de informatie hieronder.

Als u uw woning met overwaarde verkoopt, dan hoeft u over die overwaarde geen belasting te betalen. Wel moet u wellicht belasting betalen door wat u vervolgens met dit geld gaat doen. Dit kan per situatie verschillen. 50PlusHypotheek zocht alles voor u uit. Leest u mee?

Belasting bij overwaarde op je huis, hoe zit dat?

Wanneer u overwaarde op uw huis heeft, wordt deze overwaarde gezien als vermogen en valt deze in box 3 van de inkomstenbelasting. In box 3 betaalt u belasting over uw vermogen boven een bepaalde vrijstelling. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de totale waarde van uw vermogen. In 2023 geldt er een belastingvrijstelling voor overwaarde op uw huis tot een bepaald bedrag, waarover later in dit artikel meer. Als het totale vermogen inclusief de overwaarde op uw huis boven deze vrijstelling uitkomt, betaalt u belasting over het meerdere. Het belastingtarief in box 3 is progressief, wat betekent dat het tarief hoger wordt naarmate uw vermogen toeneemt.

Is overwaarde op uw woning in 2023 belastingvrij? 

Ja, in 2023 is overwaarde op uw huis in principe belastingvrij. Wanneer u uw huis verkoopt en de verkoopprijs hoger is dan de resterende hypotheekschuld, is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde valt in box 3 van de inkomstenbelasting, waarin uw vermogen wordt belast. Echter, in 2023 geldt er een belastingvrijstelling voor overwaarde tot een bepaald bedrag. Stel dat de belastingvrijstelling voor overwaarde €100.000 is en uw overwaarde bedraagt €150.000, dan hoeft u alleen belasting te betalen over het bedrag boven de vrijstelling, in dit geval dus €50.000.

Hypotheekrenteaftrek bij overwaarde: wat zijn de gevolgen?

Bij overwaarde op uw woning kan de hypotheekrenteaftrek van invloed zijn. De hypotheekrenteaftrek geldt namelijk alleen voor de eigenwoningschuld, dat wil zeggen de schuld die u heeft voor de aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning. Als u overwaarde heeft, betekent dit dat uw hypotheekschuld lager is dan de waarde van uw woning. In dit geval valt het bedrag van de overwaarde niet onder de eigenwoningschuld en kunt u hierover geen hypotheekrente aftrekken. De hypotheekrenteaftrek is alleen van toepassing op het deel van de schuld dat hoger is dan de overwaarde op uw woning.

Voorbeeld: Laten we uitgaan van een situatie waarin uw huis een overwaarde heeft van €100.000 en uw hypotheekschuld €300.000 bedraagt. Aangezien de overwaarde €100.000 is, kunt u alleen hypotheekrente aftrekken over het deel van de schuld dat hoger is dan de overwaarde, in dit geval dus over €200.000. De hypotheekrenteaftrek is niet van toepassing op het bedrag van de overwaarde.

Overwaarde op de spaarrekening

Stel dat u na de verkoop van uw koopwoning een woning gaat huren, dan krijgt u de overwaarde van uw woning uitbetaald. U kunt dat geld op een spaarrekening zetten of uitgeven aan iets anders. Uw spaargeld behoort tot uw vermogen en daar moet u jaarlijks wel vermogensbelasting over betalen.

Stel dat u na de verkoop van uw koopwoning een woning gaat huren, dan krijgt u de overwaarde van uw woning uitbetaald. U kunt dat geld op een spaarrekening zetten of uitgeven aan iets anders. Uw spaargeld behoort tot uw vermogen en daar moet u jaarlijks wel vermogensbelasting over betalen.

Goed om te weten: iedereen heeft een vrijstelling van € 57.000 euro (2023). Tot dit bedrag hoeft u dus geen belasting te betalen. In 2022 bedroeg dit bedrag nog €50.650. Als stel mag u €114.000 euro aan vermogen hebben (in 2023), zonder dat u hier vermogensbelasting over moet betalen. Heeft u meer spaargeld, dan betaalt u uiteraard wel belasting. .

Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning

Wilt u uw koopwoning verkopen en een andere woning ervoor terugkopen? Dan moet u de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen. Wanneer u dit niet doet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit deel valt in box 3, wat betekent dat u een deel van de hypotheek wél mag aftrekken van uw bezittingen voor de vermogensbelasting. En daarmee kunt u een flink deel van uw vermogensbelasting besparen.

Overwaarde schenken aan kinderen

Wilt u (een deel) van uw overwaarde bij de verkoop van uw koopwoning schenken aan uw kinderen? Dan hoort dit geld niet meer bij uw vermogen en hoeft u dus ook geen vermogensbelasting te betalen. Heeft u een extra hypotheek afgesloten om geld te kunnen schenken aan uw kinderen? Dan is de hypotheekrente over dit deel niet aftrekbaar.

Als u geld schenkt aan een kind of kleinkind, dan hoeft u zelf geen schenkbelasting te betalen, maar uw (klein)kind misschien wel. Er zijn gelukkig een aantal vrijstellingen.

Vrijstellingen

U mag jaarlijks een belastingvrij bedrag schenken van €6.180 (2023) aan een kind of €2.612 (2023) aan een kleinkind. U mag hier elk jaar opnieuw gebruik van maken.

Is uw (klein)kind tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mag u €106.408 (2023) schenken voor een koophuis.

Let op, er gelden wel voorwaarden

– Uw (klein)kind is tussen de 18 en 40 jaar. Of de partner van uw (klein)kind is tussen de 18 en 40 jaar. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.

– Uw kind heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt voor een schenking van u. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie. Of een belastingvrije schenking die uw kind vrij mag besteden. Heeft uw kind dit wel? U leest bij de Belastingdienst of u misschien toch een belastingvrij bedrag mag schenken.

Voor een dure studie geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal €59.218 (2023).

Meer informatie over overwaarde schenken aan uw kinderen vindt u hier.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Bespaar geld: voorkom belasting op de overwaarde van uw huis (voorbeeld)

Ben u van plan om uw woning met overwaarde te verkopen? Dan wilt u waarschijnlijk het maximale bedrag behouden zonder daarover al te veel belasting te betalen. Door gebruik te maken van slimme strategieën, zoals we hierboven al kort hebben besproken, kunt u aanzienlijk veel geld besparen en belasting op de overwaarde van uw huis vermijden.

Voorbeeldsituatie

Laten we daarom eens kijken naar een voorbeeld. Zo kunt u zien hoe u belasting op uw overwaarde kunt voorkomen.

Mevrouw Johnson heeft haar huis verkocht en heeft een overwaarde van €100.000. Ze is van plan om een andere woning te kopen en wil graag de volledige overwaarde behouden zonder belasting te betalen.

Optie 1: Overwaarde op de spaarrekening zetten
Mevrouw Johnson besluit om de overwaarde op een spaarrekening te zetten. Het bedrag van €100.000 behoort nu tot haar vermogen en ze moet jaarlijks vermogensbelasting betalen. In 2022 geldt een vrijstelling van €50.650, dus ze moet alleen belasting betalen over het bedrag dat de vrijstelling overschrijdt.

Optie 2: Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning
Als alternatief kan Mevrouw Johnson ervoor kiezen om de overwaarde te gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Door de overwaarde te gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen, blijft het geld verbonden aan de woning en is het niet belastbaar. Hierdoor blijft ze in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek en vermijdt ze vermogensbelasting over de overwaarde.

Optie 3: Overwaarde schenken aan kinderen
Mevrouw Johnson wil ook een deel van de overwaarde schenken aan haar kinderen. Ze beseft dat als ze de overwaarde schenkt, het geld niet langer tot haar vermogen behoort en er dus geen vermogensbelasting over betaald hoeft te worden. Ze informeert zich over de schenkingsmogelijkheden en ontdekt dat er jaarlijkse vrijstellingen zijn voor schenkingen aan kinderen en kleinkinderen.

Huis verkopen na scheiding: verdeling van de overwaarde

Bij een scheiding kan de verdeling van de overwaarde op het huis een belangrijk punt zijn. De verdeling is afhankelijk van de afspraken die jij en je ex-partner hebben gemaakt en eventuele huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant. Er zijn verschillende manieren om de overwaarde te verdelen. Een veelvoorkomende optie is dat de woning wordt verkocht en de overwaarde wordt verdeeld tussen beide partners. Dit kan bijvoorbeeld gelijkwaardig worden verdeeld of volgens een andere afgesproken verhouding. Een andere optie is dat een van de partners het huis overneemt en de andere partner wordt uitgekocht. In dat geval wordt de overwaarde gebruikt om de uitkoopsom te bepalen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen en goede afspraken te maken om een eerlijke verdeling van de overwaarde te waarborgen. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Wat kan 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Er zijn dus genoeg opties wat u met de overwaarde van uw huis kunt doen. Hoeveel belasting u over uw overwaarde moet betalen, verschilt dus heel erg per situatie. Als u dit op een rijtje wilt hebben voor uw situatie, kunnen we u adviseren om met ons in gesprek te gaan. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en weten hoe u waar voor uw geld kunt krijgen, in welke situatie dan ook. Neem daarom contact met ons op. Of wilt u financiële ruimte creëren? Doe dan de scan.

Breakpoint: xs