Hoeveel belasting betaalt u over uw overwaarde? Alles over belasting bij overwaarde

Hoeveel belasting over overwaarde

Misschien vraagt u zich wel af: moet ik belasting betalen over de overwaarde van mijn huis bij de verkoop van de woning? Wanneer u weet hoe bepaalde zaken omtrent overwaarde in elkaar steken, kunt u veel geld besparen. Voorkom onnodig belasting betalen op de winst van uw huis met de informatie hieronder.

Als u uw woning met overwaarde verkoopt, dan hoeft u over die overwaarde geen belasting te betalen. Wel moet u wellicht belasting betalen door wat u vervolgens met dit geld gaat doen. Dit kan per situatie verschillen. Dít zijn de mogelijkheden:

Overwaarde op de spaarrekening

Stel dat u na de verkoop van uw koopwoning een woning gaat huren, dan krijgt u de overwaarde van uw woning uitbetaald. U kunt dat geld op een spaarrekening zetten of uitgeven aan iets anders. Uw spaargeld behoort tot uw vermogen en daar moet u jaarlijks wel vermogensbelasting over betalen.

Goed om te weten: iedereen heeft een vrijstelling van € 30.360 euro (dit was in 2019). Als stel mag u € 60.720 euro aan vermogen hebben, zonder dat u hier vermogensbelasting over moet betalen. Heeft u meer spaargeld, dan betaalt u uiteraard wel belasting.

Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning

Wilt u uw koopwoning verkopen en een andere woning ervoor terugkopen? Dan moet u de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen. Wanneer u dit niet doet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit deel valt in box 3, wat betekent dat u een deel van de hypotheek wél mag aftrekken van uw bezittingen voor de vermogensbelasting.

Overwaarde schenken aan kinderen

Wilt u (een deel) van uw overwaarde bij de verkoop van uw koopwoning schenken aan uw kinderen? Dan hoort dit geld niet meer bij uw vermogen en hoeft u dus ook geen vermogensbelasting te betalen. Heeft u een extra hypotheek afgesloten om geld te kunnen schenken aan uw kinderen? Dan is de hypotheekrente over dit deel niet aftrekbaar.

Uw kind moet wel aangifte schenkbelasting doen van het bedrag, als het bedrag hoger is dan € 5.515 euro en de schenking van u vandaan komt. Wilt u geld schenken zodat u uw kind kunt helpen bij het kopen van een woning of aflossing van de hypotheek? Dan mag u onder voorwaarden belastingvrij schenken tot € 102.010 euro (2019). Een voorwaarde is wel dat uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Is de schenking niet bedoeld voor een koopwoning, dan mag u eenmalig belastingvrij een bedrag van € 26.040 euro (2019) schenken aan uw kind, als die tussen de 18 en 40 jaar oud is. Meer informatie over overwaarde schenken aan uw kinderen vindt u hier.

Wat kan 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Er zijn dus genoeg opties wat u met de overwaarde van uw huis kunt doen. Hoeveel belasting u over uw overwaarde moet betalen, verschilt dus heel erg per situatie. Als u dit op een rijtje wilt hebben voor uw situatie, kunnen we u adviseren om met ons in gesprek te gaan. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en weten hoe u waar voor uw geld kunt krijgen, in welke situatie dan ook. Neem daarom contact met ons op. Of wilt u financiële ruimte creëren? Doe dan de scan.

Wij werken onder andere samen met de volgende banken
 • ABN AMRO
 • ING
 • Rabobank
 • Nationale Nederlanden
 • Aegon
 • Florius
 • BLG Wonen
 • Obvion hypotheken
 • Woonfonds
 • A.S.R
 • NiBC
 • Syntrus Achmea
  Chat openen
  Heeft u vragen?
  Welkom bij 50PlusHypotheek. U kunt met ons chatten via WhatsApp (opent een nieuw venster). Wij reageren tijdens kantooruren.