Belasting over overwaarde
Overwaarde
10 min

Hoeveel belasting betaalt u over uw overwaarde? Alles over belasting bij overwaarde

Onderwerpen

Zit je te piekeren over belasting en de overwaarde van je huis bij verkoop? Goed nieuws: met de juiste info kun je flink besparen. Zeg maar dag tegen onnodige belasting op de winst van je huis. Lees je mee?

Belasting bij overwaarde op je huis, hoe zit dat?

Verkoop je je woning met overwaarde, dan is die overwaarde in principe belastingvrij. Maar let op: wat je daarna met dat geld doet, kan wel belastinggevolgen hebben. Dit wisselt per situatie. Bij 50PlusHypotheek hebben we de nieuwste details voor je op een rijtje.

In 2024 valt overwaarde onder box 3 van de inkomstenbelasting, als onderdeel van je vermogen. Het is belangrijk om te benadrukken dat je niet direct belasting betaalt over de overwaarde zelf, maar over het potentiële rendement van je investeringen van deze overwaarde. Met andere woorden, de belasting wordt berekend op basis van het rendement dat je behaalt op je vermogen boven de vrijstelling. De precieze belastingdruk hangt dus af van hoe je de overwaarde investeert en het rendement dat je hieruit genereert.

In 2024 is er een box 3-tarief van 36%, maar let op: dit tarief wordt toegepast op het rendement van je vermogen boven de vrijstelling, die in 2024 €57.000 bedraagt. Lees ook: Box 3 in 2024: hoeveel belasting moet je betalen? 

Overwaarde in 2024: belastingvrij? 

In de meeste gevallen is overwaarde in 2024 niet direct belastingvrij. Overwaarde valt onder je vermogen in box 3, waarover je belasting betaalt op basis van het forfaitaire rendement van dit vermogen. Voor 2024 is het heffingvrije vermogen vastgesteld op €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners. Belangrijk is dat de belasting in box 3 wordt geheven over het forfaitair bepaalde rendement van je vermogen boven de vrijstelling, met een tarief van 36%. Dit betekent dat je niet direct 36% belasting betaalt over de overwaarde zelf, maar over een forfaitair berekend rendement van je vermogen dat boven de vrijstelling uitkomt. De precieze impact op je belastingaangifte hangt af van je totale vermogen en hoe dit is geïnvesteerd.

Even ter illustratie: Je hebt €150.000 overwaarde. Je betaalt belasting over het forfaitaire rendement van je vermogen boven de vrijstelling van €57.000, niet direct over de €93.000. Het exacte belastingbedrag hangt af van het forfaitaire rendement op je vermogen.

Hoe kun je dit voorkomen? Er zijn verschillende manieren om je belasting op overwaarde te verlagen of te vermijden. We bespreken er een paar in dit artikel.

Hypotheekrenteaftrek bij overwaarde: wat zijn de gevolgen?

De overwaarde kan je hypotheekrenteaftrek beïnvloeden omdat de aftrek alleen geldt voor je eigenwoningschuld. Als de waarde van je huis hoger is dan je schuld, valt de overwaarde buiten de aftrek. Het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek in 2024 is 37,03%.

Wat betekent dit in de praktijk? Laten we een voorbeeld nemen.

Eerste aankoop: Je koopt een huis voor €200.000 met een hypotheek van €180.000. Bij een rente van 2%, is de jaarlijkse rente €3.600, volledig aftrekbaar. Als je inkomen €50.000 is, kun je deze rente aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1.

Verkoop en nieuwe aankoop: Na de verkoop realiseer je €100.000 overwaarde. Je koopt een nieuw huis voor €300.000 en neemt een hypotheek van €200.000 op. Bij eenzelfde rentepercentage van 2%, is de jaarlijkse rente €4.000, aftrekbaar in box 1, zolang je de overwaarde conform de bijleenregeling inbrengt.

Overwaarde op de spaarrekening

Als je ervoor kiest om te gaan huren en je overwaarde op een spaarrekening zet, wordt dit beschouwd als onderdeel van je vermogen in box 3. In deze box betaal je belasting over het rendement van je vermogen, niet over de overwaarde zelf. In 2024, met een belastingvrije voet van €57.000, wordt alleen het rendement boven deze vrijstelling belast.

Als je een overwaarde hebt van €150.000 en je investeert dit bedrag, betaal je belasting over het rendement van je investeringen. Stel dat je een rendement van 5% behaalt, dan genereer je €7.500 aan inkomsten. Het is over dit bedrag, minus de vrijstelling en afhankelijk van je totale vermogen in box 3, waarover je belasting betaalt.

Hoe kun je dit voorkomen? Door je overwaarde te investeren in iets anders dan een spaarrekening. Bijvoorbeeld in een beleggingsfonds, een lijfrente, een tweede woning of een bedrijf. Let wel op dat deze opties ook risico’s en kosten met zich meebrengen. Je moet dus goed afwegen wat het beste bij je past. Neem hiervoor gerust contact op met één van onze adviseurs.

Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning

Wil je jouw koopwoning verkopen en een andere woning ervoor terugkopen? Bij de aankoop van een nieuwe woning moet je de overwaarde gebruiken om je nieuwe hypotheek te verlagen, om te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit heet de bijleenregeling.

De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde van je oude woning moet gebruiken om de aankoopprijs van je nieuwe woning te verlagen. Als je dat niet doet, mag je de rente over het deel van je hypotheek dat gelijk is aan je overwaarde niet aftrekken. Dit kan je veel geld kosten.

Hoe werkt de bijleenregeling? Laten we een voorbeeld nemen. Je hebt een huis gekocht voor €200.000 met een hypotheek van €180.000. Je verkoopt je huis met een overwaarde van €100.000. Je koopt een nieuw huis voor €300.000. Je hebt nu twee opties:

Optie 1: Overwaarde gebruiken

Je gebruikt de overwaarde voor de aankoop, waardoor je een hypotheek van €200.000 nodig hebt. Bij een rente van 2% betaal je jaarlijks €4.000 aan rente, wat volledig aftrekbaar is. Je belastbaar inkomen vermindert naar €46.000, wat resulteert in ongeveer €17.526 aan belasting.

Optie 2: Overwaarde niet gebruiken

Zonder de overwaarde te gebruiken, heb je een hypotheek van €300.000 nodig. Met 2% rente betaal je €6.000 rente per jaar. Je mag echter slechts de rente over een hypotheek van €200.000 aftrekken, dus €4.000, wat je belastbaar inkomen brengt op €46.000, leidend tot dezelfde belasting als in optie 1, gezien je hetzelfde bedrag aftrekt.

In de praktijk zou de keuze om de overwaarde niet te gebruiken je in een minder voordelige financiële positie plaatsen door een hogere hypotheekschuld.

Overwaarde schenken aan kinderen

Bij het schenken van overwaarde aan je kinderen hoef je geen vermogensbelasting te betalen. De jaarlijkse vrijstelling voor een kind is €6.633 en voor een kleinkind €2.658 in 2024. Voor eenmalige schenkingen voor een studie of algemeen doel gelden hogere vrijstellingen.

Vrijstellingen in 2024

Je mag jaarlijks een belastingvrij bedrag schenken van €6.633 (2024) aan een kind of €2.658 (2024) aan een kleinkind. Je kunt hier elk jaar opnieuw gebruik van maken.

Is jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mag je €31.813 (2024) schenken voor een algemeen doel of €66.268 (2024) voor een studie. Let op, de vrijstelling voor een schenking voor een eigen woning (jubelton) is in 2024 afgeschaft.

Let op, er gelden wel voorwaarden

  • Uw (klein)kind is tussen de 18 en 40 jaar. Of de partner van uw (klein)kind is tussen de 18 en 40 jaar. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.
  • Uw kind heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt voor een schenking van u. U leest bij de Belastingdienst of u misschien toch een belastingvrij bedrag mag schenken.

Voor een dure studie (die minstens €20.000 per jaar kost) geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal €66.268, mits je kind tussen 18 en 40 jaar oud is. (2024).

Meer informatie over overwaarde schenken aan je kinderen vind je hier.

Bespaar geld: voorkom belasting op de overwaarde van uw huis (voorbeeld)

Als je in 2024 van plan bent je woning met overwaarde te verkopen, kun je door slimme strategieën geld besparen en belasting op de overwaarde vermijden.

Voorbeeld:
Je verkoopt je huis met een overwaarde van €100.000 en wilt de volledige overwaarde behouden zonder belasting te betalen.

Opties:

  1. Overwaarde op een spaarrekening: Het heffingsvrij vermogen in 2024 is €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners. Overwaarde boven dit bedrag kan belast worden (34%), maar let op: belasting wordt geheven over het rendement van dit bedrag, niet over de overwaarde zelf.
  2. Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning: Door de overwaarde te investeren in een nieuwe woning, vermijd je vermogensbelasting op het rendement van de overwaarde en blijf je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.
  3. Overwaarde schenken aan kinderen: Schenkingen aan kinderen of kleinkinderen zijn tot bepaalde bedragen belastingvrij.

Huis verkopen na scheiding: verdeling van de overwaarde

Bij een scheiding is de verdeling van de overwaarde van het huis afhankelijk van gemaakte afspraken en huwelijkse voorwaarden. Overweeg juridisch advies voor een eerlijke verdeling. De bijleenregeling is belangrijk om te overwegen bij de fiscale gevolgen van de verkoop.

Wat kan 50PlusHypotheek voor jou betekenen?

Wij zijn gespecialiseerd in overwaarde en schenkingsmogelijkheden. Neem contact met ons op om te ontdekken wat in jouw situatie het beste werkt. Neem daarom contact met ons op. Of wil je financiële ruimte creëren? Doe dan snel de scan.

Breakpoint: xs