Overwaarde huis schenken
Overwaarde
7 min

Overwaarde huis schenken aan kind(eren): hoe en waarom doet u het?

Onderwerpen

Wil je de overwaarde van je huis schenken? Het schenken van de overwaarde van je huis kan een genereus gebaar zijn naar je kinderen of kleinkinderen, maar er zijn belangrijke zaken om te overwegen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat houdt overwaarde huis schenken aan jouw kinderen of kleinkinderen in?

Je overwaarde schenken aan je kinderen of kleinkinderen is een manier om hen financieel te helpen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een eigen woning. Je overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en je hypotheekschuld. Als je overwaarde hebt, kun je die (deels) vrijmaken door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen. Het geld dat je daarmee krijgt, kun je schenken aan je (klein)kinderen. In de huidige woningmarkt kan dit een ontzettend fijne financiële steun zijn voor jonge gezinnen of starters.

Wat betekent overwaarde van je huis schenken aan je (klein) kinderen?

Overwaarde schenken aan je kinderen of kleinkinderen betekent dat je de meerwaarde van je woning, na aftrek van eventuele hypotheekschulden, deelt met je nakomelingen. Met de woningmarkt van 2024 kan dit een ontzettend fijne financiële steun zijn voor jonge gezinnen of starters.

Waarom zou je overwaarde schenken aan je kinderen of kleinkinderen?

 • Steun op de woningmarkt: Met de voortdurend stijgende huizenprijzen kan jouw schenking het verschil maken voor een kind of kleinkind dat een woning wil kopen.
 • Belastingvoordelen: Je kunt aanzienlijke belastingbesparingen realiseren door overwaarde te schenken, mits je je aan bepaalde regels houdt. Dit jaar is de schenkingsvrijstelling voor overwaarde verhoogd naar €25.000 (2024).
 • Investeren in de toekomst: Jouw schenking helpt bij het opbouwen van een stabiele financiële toekomst voor je familie.

Overwaar schenken kinderen

De emotionele waarde van overwaarde van je huis schenken

Naast de financiële en fiscale voordelen, is er ook een diepere emotionele waarde verbonden aan dit gebaar. Het schenken van overwaarde is een manier om je liefde en zorg voor je kinderen of kleinkinderen te tonen. Het kan hen helpen bij het realiseren van hun dromen, zoals het kopen van hun eerste huis of het financieren van hun onderwijs. Bovendien kan het een gevoel van verbondenheid en familietrots creëren, wetende dat je een actieve rol speelt in hun financiële welzijn en toekomst. Het is een gebaar dat verder gaat dan geld alleen; het is een investering in de toekomst van je geliefden en een manier om je nalatenschap voort te zetten.

Hoe werkt overwaarde schenken?

Het proces van overwaarde schenken aan je kinderen of kleinkinderen kan op verschillende manieren worden benaderd. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de overwaarde van je huis en dit bedrag schenken. Er zijn echter fiscale overwegingen en regels waarmee je rekening moet houden, vooral als het gaat om grotere bedragen. Lees hier meer over overwaarde schenken aan uw nakomelingen.

Wanneer je besluit je overwaarde te schenken, zul je wel rekening moeten houden met een aantal dingen, zoals de schenkbelasting en erfbelasting.

Overwaarde huis schenken: hoe zit het met de schenkbelasting?

De schenkbelasting is de belasting die je (klein)kinderen moeten betalen als je hen meer schenkt dan een bepaald bedrag. Dit bedrag heet de vrijstelling. De vrijstelling hangt af van de relatie tussen jou en de ontvanger, en van het doel van de schenking. In 2024 gelden de volgende vrijstellingen:

 • De algemene vrijstelling voor schenkingen aan je kinderen is € 6.633. Dit betekent dat je elk kind tot dit bedrag belastingvrij kunt schenken. Het maakt niet uit waarvoor het geld wordt gebruikt.
 • De algemene vrijstelling voor schenkingen aan je kleinkinderen is € 2.658. Dit betekent dat je elk kleinkind tot dit bedrag belastingvrij kunt schenken. Het maakt ook niet uit waarvoor het geld wordt gebruikt.
 • De eenmalig verhoogde vrijstelling voor een vrij bestedingsdoel is € 31.813. Dit betekent dat je elk kind of kleinkind tot dit bedrag belastingvrij kunt schenken, zonder dat er een specifiek doel aan verbonden is. De ontvanger moet wel tussen de 18 en 40 jaar zijn, of een partner hebben die in die leeftijdscategorie valt.

Als je meer schenkt dan de vrijstelling, moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Het tarief voor schenkbelasting is 10% voor kinderen en 18% voor kleinkinderen.

Erfbelasting en overwaarde huis schenken

De erfbelasting is de belasting die je (klein)kinderen moeten betalen als ze iets erven na jouw overlijden. Door je overwaarde te schenken, kun je de erfbelasting verlagen. Dat komt omdat je vermogen kleiner wordt, en dus ook de erfenis. Bovendien geldt er een vrijstelling voor de erfbelasting, die hoger is dan de vrijstelling voor de schenkbelasting. In 2024 is de vrijstelling voor de erfbelasting € 22.762 voor kinderen en € 9.105 voor kleinkinderen. Als je (klein)kinderen minder erven dan de vrijstelling, hoeven ze geen erfbelasting te betalen.

Een voorbeeld van erfbelasting bij schenking aan (klein)kinderen:

Stel dat je in 2024 je huis verkoopt en € 100.000 overwaarde hebt. Je hebt twee kinderen en vier kleinkinderen. Je besluit om je overwaarde te schenken aan je (klein)kinderen. Je schenkt elk kind € 25.000 en elk kleinkind € 12.500. Hoeveel schenkbelasting en erfbelasting moeten je (klein)kinderen betalen?

 • Je kinderen moeten schenkbelasting betalen over het bedrag dat boven de vrijstelling van € 6.633 uitkomt. Dat is € 25.000 – € 6.633 = € 18.367. Het tarief voor schenkbelasting is 10%, dus ze betalen € 1.836,70 aan schenkbelasting.
 • Je kleinkinderen moeten schenkbelasting betalen over het bedrag dat boven de vrijstelling van € 2.658 uitkomt. Dat is € 12.500 – € 2.658 = € 9.842.
 • Het tarief voor schenkbelasting is 18%, dus ze betalen € 1.771,56 aan schenkbelasting.

Na je overlijden erven je (klein)kinderen niets meer van je, omdat je je vermogen al hebt geschonken. Ze hoeven dus geen erfbelasting te betalen.

Strategisch overwaarde huis schenken: Het belang van een schenkingsplan:

Een schenkingsplan is niet zomaar een eenmalige actie, maar een doordachte strategie om uw vermogen over te dragen. Door vooruit te plannen, kunt u optimaal gebruik maken van jaarlijkse belastingvrijstellingen en andere fiscale voordelen. Door regelmatig kleinere bedragen te schenken, kunt u bijvoorbeeld het meeste halen uit de beschikbare vrijstellingen. Het is ook raadzaam om een financieel adviseur of notaris hiervoor te raadplegen. Zo zorgt u ervoor dat uw schenkingsplan fiscaal in orde is en in lijn met uw langetermijndoelen. Neem hiervoor gerust contact op met één van onze adviseurs.

Overwaarde huis schenken op papier: een flexibele optie

‘Schenken op papier’ biedt een unieke manier om vermogen over te dragen zonder daadwerkelijke geldoverdracht. Hier zijn enkele aandachtspunten over deze methode:

Wat is het? U erkent formeel een schuld aan de ontvanger, vaak uw kinderen, zonder daadwerkelijk geld te overhandigen.

Voordelen:

 • Geen directe geldoverdracht nodig.
 • Kan leiden tot besparingen op erfbelasting.
 • De schuld kan later worden verrekend met hun erfenis.

Voorwaarden:

 • Er moet een notariële akte worden opgesteld.
 • Jaarlijkse rentebetaling over het ‘geschonken’ bedrag is verplicht.

Meer weten? Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor gedetailleerde informatie over de voorwaarden en voordelen van schenken op papier.

Kan ik mijn overwaarde schenken aan mijn ex?

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek. Als je gaat scheiden, moet je de overwaarde verdelen met je ex-partner. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door de woning te verkopen, de woning over te nemen of de woning te blijven delen.

Als je de woning overneemt, moet je je ex-partner uitkopen. Dit betekent dat je hem of haar een bedrag betaalt dat overeenkomt met de helft van de overwaarde. Dit bedrag kun je zien als een schenking, omdat je meer betaalt dan waar je ex-partner recht op heeft. In dat geval moet je rekening houden met de schenkbelasting.

De schenkbelasting is, zoals gezegd, een belasting die je betaalt als je een schenking krijgt die hoger is dan een bepaald bedrag. Dit bedrag heet de vrijstelling. De vrijstelling hangt af van de relatie tussen de schenker en de ontvanger, en van het doel waarvoor de schenking wordt gebruikt. In dit geval: de overwaarde van je huis schenken aan je ex partner.

In 2024 gelden de volgende vrijstellingen voor schenkingen tussen ex-partners:

 • De algemene vrijstelling is € 2.658. Dit betekent dat je je ex-partner tot dit bedrag belastingvrij kunt schenken. Het maakt niet uit waarvoor de schenking wordt gebruikt.
 • De eenmalig verhoogde vrijstelling voor een dure studie is € 66.268. Dit betekent dat je je ex-partner tot dit bedrag belastingvrij kunt schenken, als hij of zij het geld gebruikt voor een studie die minstens € 20.000 per jaar kost. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn, of een partner hebben die in die leeftijdscategorie valt. De ontvanger moet ook een schriftelijke verklaring van de onderwijsinstelling hebben waaruit de kosten van de studie blijken.
 • De eenmalig verhoogde vrijstelling voor een vrij bestedingsdoel is € 31.813. Dit betekent dat je je ex-partner tot dit bedrag belastingvrij kunt schenken, zonder dat er een specifiek doel aan verbonden is. De ontvanger moet ook tussen de 18 en 40 jaar zijn, of een partner hebben die in die leeftijdscategorie valt.

Als je je ex-partner meer schenkt dan de vrijstelling, moet je schenkbelasting betalen. Het tarief voor schenkbelasting tussen ex-partners is 10%. Je kunt de schenkbelasting berekenen door het bedrag van de schenking te verminderen met de vrijstelling, en daar 10% van te nemen.

Een voorbeeld bij overwaarde schenken aan ex:

Stel dat je in 2024 de woning overneemt van je ex-partner. De woning is € 300.000 waard, en de hypotheek is € 200.000. De overwaarde is dus € 100.000. Je betaalt je ex-partner € 50.000 om hem of haar uit te kopen. Dit is een schenking, omdat je meer betaalt dan de helft van de overwaarde (€ 25.000).

Je kunt gebruik maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een vrij bestedingsdoel, omdat je ex-partner 35 jaar is. Deze vrijstelling is € 31.813. Je moet dus schenkbelasting betalen over het bedrag dat boven deze vrijstelling uitkomt. Dat is € 50.000 – € 31.813 = € 18.187. Het tarief voor schenkbelasting is 10%, dus je betaalt € 1.818,70 aan schenkbelasting.

Overwaarde schenken aan ex

50PlusHypotheek: Jouw partner in overwaarde huis schenken aan kinderen of kleinkinderen

Het schenken van overwaarde aan kinderen of kleinkinderen is een complex proces met veel variabelen. Bij 50PlusHypotheek hebben we de expertise om u te begeleiden, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Breakpoint: xs