Overwaarde
2 min

De overwaarde aan uw kinderen of kleinkinderen schenken? Deze zaken komen erbij kijken!

Onderwerpen

Het komt steeds vaker voor dat mensen met een koopwoning en de daarop rustende hypotheek al geheel of gedeeltelijk hebben afgelost. Dit betekent dat op de woning overwaarde rust. Heeft u te maken met overwaarde en wilt u de overwaarde van uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind? Dat kan! Lees hieronder meer wat erbij komt kijken wanneer u de overwaarde van uw huis wilt schenken aan uw kind. 

De voordelen van de overwaarde van uw huis schenken aan uw kind

Als ouder of grootouder kunt u uw kinderen of kleinkinderen helpen op de huidige (duurdere) woningmarkt. Maar niet alleen uw kinderen of kleinkinderen hebben er profijt van, ook uzelf. Zo kunt u belastingvrij (een deel van) de overwaarde van uw huis schenken aan uw kinderen of kleinkinderen, voor bijvoorbeeld een woning of de studie.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

De overwaarde van uw huis schenken aan uw kind: hoe werkt het?

Wanneer u de overwaarde van uw huis wilt schenken aan uw kinderen of kleinkinderen, kunt u een hypotheek afsluiten bij de bank. Deze hypotheek wordt gevestigd op uw koopwoning tot een bepaald bedrag. Tot de hoogte van dit bedrag kunt u geld opnemen bij de bank. De rente die over het opgenomen bedrag moet worden betaald, kan worden bijgeschreven bij de schuld of als rentelast elke maand van uw rekening worden afgeschreven. U kunt kiezen of u deze lening aflost of niet. 

Stel dat u uw kinderen voor de koop van hun woning een bedrag van €100.000 euro wilt schenken. Wanneer uw kind (of kleinkind) tussen de 18 en 40 jaar is, dan kunt u dit bedrag eenmalig schenken zonder dat u schenkbelasting bent verschuldigd. Ook wanneer uw kind ouder dan 40 jaar is, maar een partner heeft die jonger is dan 40 jaar, dan kan deze eenmalige schenking alsnog gedaan worden aan de partner. Dit is een van de voorbeelden hoe u uw overwaarde kunt schenken aan anderen. 

Erfbelasting 

Wanneer u nu al (een deel) van uw vermogen schenkt aan uw kinderen, wordt uw erfenis kleiner en dan bespaart u straks successierechten, ofwel erfbelasting. Zorg wel dat de schenking onder de jaarlijkse vrijstelling blijft, anders moet uw kind of kleinkind schenkbelasting betalen. Wij bij 50PlusHypotheek kunnen dit voor u uitrekenen. 

Een schenkingsplan

U kunt alvast uw erfbelasting besparen door gezamenlijk met uw kinderen na te denken over een schenkingsplan, ofwel estate planning. Het tarief van de schenkbelasting is gelijk aan dat van de erfbelasting, maar schenkingen pakken vaak voordeliger uit dan een hele erfenis. Dit komt onder andere door de vrijstelling van €6.035. 

Voor kinderen van 18 tot 40 geldt een eenmalige vrijstelling van een bedrag dat afhangt wat het kind met het budget gaat doen. De volgende gegevens zijn voor 2023 van toepassing:

  • Wil uw kind graag een huis kopen? Dan mag u maximaal €28.947 euro voor een koopwoning (in 2022 was dit €106.671) schenken. Let op: hier zitten wel voorwaarden aan verbonden die u kunt teruglezen op de website van de Belastingdienst. 
  • Heeft uw kind voor een dure studie gekozen? Dan mag u daarvoor eenmalig €60.298 belastingvrij schenken (in 2022 was dit bedrag €56.724). 
  • U kunt er ook voor kiezen om uw kind zelf te laten beslissen wat het doel is van de schenking. In dit geval mag u eenmalig maximaal €28.947 schenken (in 2022 bedroeg dit €27.231).

Met een schenkingsplan belasting besparen

Het doel van een schenkingsplan is om uw vermogen al bij leven gedeeltelijk te laten overgaan naar uw kinderen of kleinkinderen. Hierdoor wordt belasting bespaard voor de toekomst. Afhankelijk van de hoogte van de schenking moet aangifte schenkbelasting worden gedaan. Wilt u belasting besparen en uw kinderen helpen? Onze financiële adviseurs kunnen u daarbij helpen! 

Schenken op papier

Mocht u bijvoorbeeld nog vastzitten aan uw huis, maar wilt u wel uw erfenis alvast kleiner maken? Dan is ‘schenken op papier’ een goede optie. Bij een schenking op papier legt u op papier vast dat u uw kind of kleinkind over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Een schenking op papier wordt ook vaak ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’ genoemd. 

Deze optie kan soms heel voordelig zijn. Het bedrag dat u uw kinderen schenkt, telt niet mee met hun erfenis. De kinderen betalen daardoor minder erfbelasting. Er zijn wel een aantal voorwaarden: 

– De schenking moet door een notaris worden vastgelegd.

– Over het bedrag betaalt u elk jaar minimaal 6% rente aan de ontvanger.

– Uw kind moet aangifte schenkbelasting doen van het bedrag, als het bedrag hoger is dan € 6.035 en de schenking van u vandaan komt (2023). Ook moet uw kind aangifte schenkbelasting doen wanneer het bedrag hoger is dan € 2.41810 en de schenking van iemand anders vandaan komt.

– U en uw kind geven een schenking op papier allebei op in de aangifte inkomstenbelasting. 

Wat kan 50PlusHypotheek voor u doen?

Zoals u leest zijn er talloze opties op het gebied van de overwaarde van uw huis schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Als u dit op een rijtje wilt hebben voor uw situatie, kunnen we u adviseren om met ons in gesprek te gaan. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en weten hoe u waar voor uw geld kunt krijgen. Neem daarom contact met ons op. 

Breakpoint: xs