Overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind
Overwaarde
2 min

De overwaarde van uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind?

Onderwerpen

Door de stijgende huizenprijzen is het voor veel starters moeilijk om een huis te kopen. Wilt u uw kind helpen bij het kopen van een eerste huis? Dat kunt u uw overwaarde van uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind. Of u kunt een lening of schenking aan uw kinderen geven, waarmee zij een huis kunnen kopen. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken.

Starters en de woningmarkt

Starters hebben het tegenwoordig moeilijk op de woningmarkt. Door de hoge woningprijzen is het steeds moeilijker om een hypotheek te krijgen. Ook blijkt de maximale hypotheek met hun inkomen soms tegen te vallen. Bovendien is overbieden in veel steden de standaard geworden. Wilt u uw kind aan een woning helpen? Dat kan! Steeds meer ouders helpen hun kinderen bij de grootste aankoop van hun leven.

Heeft u een koopwoning? Dan is de kans groot dat u overwaarde heeft op uw huis. Overwaarde is het verschil tussen de woningwaarde en de hypotheek die op het huis rust. Veel 55-plussers hebben op dit moment overwaarde op hun huis en kunnen dus de overwaarde van hun huis gebruiken voor de hypotheek van hun kind.

Zó kunt u de overwaarde van uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind

U kunt uw overwaarde op diverse manieren inzetten:

Overwaarde belastingvrij schenken aan uw kind

U kunt de overwaarde van uw huis gebruiken om eenmalig 100.000 euro belastingvrij te schenken aan uw kinderen. Uw kinderen moeten wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De voorwaarde is dan wel dat ze dit bedrag uitgeven aan hun woning. Daarnaast is de regel in 2020 dat het geld uiterlijk in 2022 gebruikt moet worden. Belastingvrij schenken is niet mogelijk wanneer uw kinderen al eerder een belastingvrije schenking hebben ontvangen.

Een familiehypotheek

Er is nog een andere optie hoe u uw overwaarde kunt gebruiken voor de hypotheek van uw kind. Zo kunt u zelf een extra bedrag lenen en dit weer doorlenen aan uw kind via een familiehypotheek. Bij deze optie krijgt u hoogstwaarschijnlijk veel fiscale voordelen. Het onderpand van dit geleende geld is het huis.

Garant staan voor de hypotheek van uw kind

U kunt ook garant staan voor de hypotheek van uw kind. U als ouder bent dan medeaansprakelijk voor de hypotheeklasten. Zo is het mogelijk voor uw kind om een hogere hypotheek te krijgen. Wij vertellen u graag in een gesprek hoe het zit.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Win advies in met 50PlusHypotheek

Wilt u advies ontvangen over hoe u de overwaarde van uw huis kunt gebruiken voor de hypotheek van uw kind? Wij bij 50PlusHypotheek hebben veel ervaring met dit soort zaken. Neem contact met ons op en wij plannen zo snel mogelijk een gesprek met u in, zodat uw kind spoedig een eerste woning kan kopen. Of doe de 50PlusHypotheek-scan om te zien of u in aanmerking komt voor extra financiële ruimte.

Breakpoint: xs