Meer informatie over werking overwaarde opnemen
Schenken
8 min

Samen met uw ouders een huis kopen, kan dat?

Onderwerpen

Wil je samen met je ouders een huis kopen omdat je moeite hebt om zelf een hypotheek rond te krijgen? Of denk je eraan om met je ouders onder één dak te wonen? Wat je situatie ook is, er zijn een paar belangrijke punten waar je goed op moet letten. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over samen met ouders een huis kopen. Lees snel verder!

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Voordat je de grote stap zet, is het slim om te begrijpen hoe je ouders hun overwaarde kunnen inzetten. Er zijn verschillende methodes, maar slechts enkele laten je ouders de overwaarde echt vrij besteden. Bij voldoende inkomen is een aflossingsvrije hypotheek een optie. Voor ouders met een lager inkomen, zoals een AOW-uitkering, kan een opeethypotheek uitkomst bieden. Wil je alle ins en outs weten over het opnemen van overwaarde? Check dan zeker ons andere artikel hierover: Overwaarde huis opnemen, hoe werkt het en waar kan het aan worden besteed?

Samen met je ouders een huis kopen: de uitdaging

Door leeftijdsverschillen kan het lastig zijn om samen een hypotheek te krijgen. Hypotheekverstrekkers houden rekening met de levensverwachting van je ouders, wat invloed kan hebben op de aflossing. Vraag jezelf af of je in staat bent om de hypotheek in de toekomst alleen te dragen. Bereken hier gelijk of jij samen met je ouders een huis kunt kopen in 2024. 

Samen met ouders een huis kopen: zo pak je het aan

In 2024 zijn de regels voor financiële steun van ouders aan kinderen voor de aankoop van een woning aangepast:

Jaarlijkse vrijstelling: Ouders mogen jaarlijks €6.633 (2024) belastingvrij schenken aan hun kind​​.
Eenmalige hoge schenkingsvrijstelling: Ouders kunnen eenmalig €31.813 belastingvrij schenken voor een vrij te besteden doel, mits het kind of de partner van het kind op het moment van schenken tussen de 18 en 40 jaar oud is​​​​​​.
Schenking voor eigen woning afgeschaft: De bekende ‘jubelton’, waarmee tot eind 2022 tot €106.671 belastingvrij geschonken kon worden voor de aankoop van een eigen woning, is afgeschaft. Vanaf 1 januari 2024 is er geen specifieke vrijstelling meer voor schenkingen voor de aankoop van een eigen woning​​​​​​. Lees hier alles over de verlaging en de afschaffing van de jubelton. 

Alternatieve manieren voor samen met ouders een huis kopen

Familiehypotheek: Ouders kunnen geld lenen en dit via een familiehypotheek aan het kind uitlenen. Dit biedt flexibiliteit in terugbetalingsvoorwaarden en kan fiscale voordelen bieden voor zowel ouders als kind.
Garant staan: Ouders kunnen ook garant staan voor de hypotheek van hun kind, wat kan helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. Als ouder word je dan mede-eigenaar van de hypotheek. Je kind kan dan een hogere hypotheek krijgen op basis van hun eigen inkomen. Let op: als je van deze regeling gebruik maakt, kun je geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten.

Lees ook: De overwaarde gebruiken voor hypotheek van uw kind?

Samen met ouders huis kopen.

Overwaarde strategieën

Eerst het fundament: hoe kunnen je ouders hun overwaarde benutten om jou te helpen? De methoden variëren, maar hier zijn de populairste opties in 2024:

Aflossingsvrije hypotheek: Ideaal als je ouders een stabiel inkomen hebben.
Opeethypotheek: Een goede keuze voor ouders met een lager inkomen of pensioen.

Methode Voor wie? Voordeel
Aflossingsvrije hypotheek Ouders met stabiel inkomen Maakt overwaarde liquide zonder maandelijkse aflossing
Opeethypotheek Ouders met lager inkomen/pensioen Zet woningwaarde om in geld, ideaal voor aanvullend inkomen

Samen met ouders een huis kopen: terugschenken tactiek

Een tactiek die families vaak gebruiken is het “terugschenken”. Hierbij schenken ouders geld aan hun kind voor de aankoop van een huis, wat later als een lening kan worden beschouwd die het kind terugbetaalt. Dit kan fiscaal voordelig zijn, afhankelijk van de schenk- en erfbelastingregels.

2024 aandachtspunt: Controleer de schenkbelastingvrijstellingen en tarieven voor 2024 op de website van de Belastingdienst. Deze kunnen jaarlijks wijzigen. Het is ook belangrijk om een duidelijke overeenkomst op te stellen die aangeeft dat het geld als lening wordt beschouwd, om mogelijke belastingcomplicaties te voorkomen.

NHG en samen met ouders een huis kopen

Per 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels in werking getreden die invloed kunnen hebben op je leencapaciteit en de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een opvallende wijziging is de verhoging van de maximale koopsom voor NHG-hypotheken naar €435.000. Dit kan vooral interessant zijn als je samen met je ouders overweegt een huis te kopen dat in deze prijsklasse valt. Daarnaast zijn er ook veranderingen die meer leenruimte bieden voor energiezuinige woningen en verruimingen voor alleenstaanden.

Ouders ondersteunen zoon bij huis kopen.

Advies nodig bij het kopen van een huis of het benutten van overwaarde?

Zo zie je maar, er zijn tal van opties om samen met je ouders een huis te kopen. Elke optie heeft zijn eigen voordelen en aandachtspunten, afhankelijk van jouw situatie. Wil je een persoonlijk advies om door de bomen het bos weer te zien? Met onze jarenlange ervaring helpen we je graag je financiën en overwaarde optimaal te benutten. Neem dus gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Breakpoint: xs