Overwaarde
2 min

Samen met uw ouders een huis kopen, kan dat?

Onderwerpen

Misschien wilt u samen met uw ouders een huis kopen omdat het lastig is om zelf genoeg hypotheek te krijgen. Of misschien bent u van plan om samen met uw ouders een huis te kopen om deze ook gezamenlijk te bewonen. Beide situaties zijn mogelijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten. In dit artikel zullen we daarom dieper ingaan op de zaken die komen kijken bij samen met ouders een huis kopen. Leest u mee?

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Voordat u samen of met behulp van uw ouders een huis koopt is het handig om te weten hoe uw ouders hun overwaarde kunnen opnemen. Hier zijn namelijk verschillende manieren voor. Er zijn echter maar een paar manieren die het mogelijk maken om de overwaarde vrij te besteden, aan u bijvoorbeeld. Zo zouden uw ouders een aflossingsvrije hypotheek kunnen afsluiten zodra ze voldoende inkomen hebben.
Wanneer uw ouders weinig inkomen hebben – bijvoorbeeld een AOW-uitkering, – dan is een opeethypotheek wellicht een goede optie. Wilt u alle manieren weten om overwaarde op te nemen? Lees dan ons artikel: Overwaarde huis opnemen, hoe werkt het en waar kan het aan worden besteed?

Samen met uw ouders een huis kopen

Gezien het leeftijdsverschil is het vaak lastig om samen met uw ouders een hypotheek af te sluiten. De kans is aannemelijk dat uw ouders eerder komen te overlijden, waardoor de hypotheekverstrekker zich zal afvragen of u alle lasten dan alleen kunt dragen. Voordat u probeert om via deze weg een lening af te sluiten zou u zichzelf daarom ook moeten afvragen of u eventuele toekomstige schulden zou kunnen én willen dragen.

Samen met ouders een huis kopen: hoe pakt u dat aan?

Er zijn andere manieren waarop uw ouders kunnen helpen met de aanschaf van uw huis. Zo kunnen uw ouders u eenmalig tot €106.671 schenken zonder dat u hier schenkbelasting over hoeft te betalen mits u of uw partner tussen de 18 en 40 jaar is en u aan een aantal andere voorwaarden voldoet.
Een andere mogelijkheid voor uw ouders is om zelf een extra bedrag te lenen en dit weer door te lenen aan u via een familiehypotheek of door te schenken.
Verder kunnen uw ouders zichzelf garant stellen voor uw hypotheek. Met een ouder-kind-hypotheek of een generatiehypotheek wordt de woning van uw ouders gebruikt als onderpand.
Tenslotte zouden uw ouders hun overwaarde aan u kunnen schenken. Dit zou u dan kunnen gebruiken voor de aanschaf van uw huis.

Lees ook: De overwaarde gebruiken voor hypotheek van uw kind?

Advies nodig bij het kopen van een huis of het benutten van overwaarde?

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er meerdere opties om samen met uw ouders een huis te kopen, Zodoende kunnen uw ouders u op veel manieren financieel ondersteunen bij de aankoop van een huis. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen en deze zijn grotendeels afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u alle voor- en nadelen die voor uw situatie gelden op een rijtje wilt hebben zou u met ons in gesprek kunnen gaan. Wij hebben jaren ervaring op dit gebied en weten precies hoe u uw geld en overwaarde optimaal kunt benutten. Neem daarom contact met ons op.

Breakpoint: xs