Afschaffing jubelton
Hypotheek
2 min

Alles over de verlaging en de afschaffing van de jubelton

Onderwerpen

De afschaffing van de jubelton nadert. Waar u voorheen nog een belastingvrije schenking van ruim €100.000 kon doen voor onder meer de aankoop van een woning, wordt de schenkingsvrijstelling per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Wilt u er zeker van zijn dat u nog gebruik kunt maken van de verhoogde vrijstelling? Dan kunt u dit jaar nog in actie komen. Ontdek hieronder waar u allemaal rekening mee moet houden.

Wat is de jubelton?

De jubelton is een belastingvrije schenking van €106.671 (2022). Hierbij krijgt u de mogelijkheid om een belastingvrije schenking te doen aan uw kind voor de aankoop, verbetering, schuldaflossing of het onderhoud van een koopwoning.

Aan de jubelton zitten een aantal voorwaarden:

– De ontvanger of zijn of haar partner is tussen de 18 en 40 jaar;
– De vrijstelling kent geen familie-eis. Een kennis mag ook schenker zijn;
– Een schenking in 2022 moet uiterlijk 31 december 2024 gebruikt zijn;
– De schenking moet worden gebruikt voor de aankoop, verbetering, onderhoud of schuldaflossing van een koopwoning;
– De ontvanger van de schenking, of de partner, mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van de jubelton;
– De jubelton mag niet gebruikt worden voor bijkomende kosten zoals taxatiekosten, notariskosten en boeterente.

Lees ook: Geld schenken aan uw (klein)kind: dit zijn uw opties! 

Afschaffing jubelton: per wanneer?

Naar verwachting komt er per 1 januari 2024 een einde aan de jubelton. In 2023 wordt de schenkingsvrijstelling al fors lager, ouders mogen dan tot €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning óf voor vrije besteding. In 2024 zal deze volledig worden afgeschaft.

Afschaffing jubelton: waarom?

Het kabinet en de Tweede Kamer willen de jubelton afschaffen om ongelijkheid te verminderen. De jubelton wordt namelijk vooral gebruikt om (klein)kinderen te helpen bij het kopen van een woning. Kinderen van vermogende ouders kunnen met de jubelton daarom gemakkelijker een huis kopen dan kinderen met minder vermogende ouders. Daarnaast wordt de jubelton gezien als een van de oorzaken van de enorme stijging van de huizenprijzen. Het geld van de schenking wordt door huizenkopers namelijk vaak gebruikt om boven de vraagprijs te bieden.

Overweegt u om een schenking te doen?

Wilt u uw (klein)kind nog meer dan €28.947 belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning? Dan kunt u dit nog doen vóór 1 januari 2023. Laat u goed adviseren over de mogelijkheden, ook na 2022. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Breakpoint: xs