Schenken
2 min

Geld schenken aan uw (klein)kind: dit zijn uw opties!

Onderwerpen

Geld schenken of een spaarrekeningen openen voor uw (klein) kind is vrij eenvoudig. Maar boven een bepaald bedrag komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Benieuwd wat uw opties zijn om geld aan uw (klein)kind te schenken terwijl u de Belastingdienst op afstand houd? U leest het hier. 

Belastingvrij schenken

In 2022 is het mogelijk om maximaal €5.677 te schenken aan uw (klein)kind. In 2021 bedroeg dit bedrag een stuk meer, namelijk €6.604. Dat heeft alles te maken met de corona-crisis. Het bedrag geldt voor beide ouders, bent u gescheiden en geeft u los van elkaar een bedrag aan uw kind? Dan telt dit ook als één schenking. Wilt u uw zoon of dochter zelf laten beslissen wat hij of zij met uw schenking doet? Dan mag u eenmalig maximaal €26.881 schenken. Dit dient u wel te doen als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is, of als de partner van uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Schenken op de dag van de 40ste verjaardag mag ook.

Schenking voor een huis

Koopt uw (klein)kind een huis? Of gaat hij of zij een woning verbouwen? Dan mag u daarvoor maximaal €106.671 belastingvrij schenken (2022). Ook hierbij geldt de voorwaarden dat uw (klein)kind tussen de 18 en 40 jaar is. Er gelden nog meer voorwaarden, die leest u hier.
U mag uw schenking ook verdelen over 2 of 3 jaar. Zo kunt u elk jaar bijvoorbeeld €30.000 schenken. Zolang uw kind, of de partner van uw kind, in het laatste jaar waarin u schenkt nog geen 40 jaar is. Heeft uw kind uiteindelijk geld over? Geen probleem. Uw kind mag van uw schenking altijd €27.231 vrij besteden (2022). 

Schenking voor een studie

Gaat uw kind een dure studie doen? Dan mag hiervoor eenmalig €56.724 belastingvrij schenken. De studie moet wel minstens €20.000 per jaar kosten. Het gaat bij deze vrijstelling dus helaas niet om gewone studies. Is de studie wel duur maar niet zo duur? Goed nieuws, uw kind mag bijna de helft vrij besteden, namelijk €26.881. Hiermee kan uw kind bijvoorbeeld op reis gaan of studieschuld mee aflossen. 

Aangifte schenkbelasting

Van een schenking die onder de eenmalige vrijstelling valt, moet uw kind (ondanks de vrijstelling) wel aangifte schenkbelasting doen. Dat moet gebeuren voor 1 maart van het jaar na de schenking. 

Schenken op papier

Heeft u overwaarde op uw woning, aandelen of andere beleggingen? Dan kunt u ook overwegen om op papier te schenken. Met een schenking op papier kunt u uw (klein)kinderen later (veel) erfbelasting besparen of bijvoorbeeld anticiperen op een mogelijke opname in een zorginstelling. Bij een schenking op papier krijgen de kinderen niet meer dan een vordering waarover de ouders rente verschuldigd zijn. De rente bedraagt elk jaar minstens 6% over het bedrag dat u heeft geschonken. Zo’n schenking dient u wel vast te leggen bij een notaris. Het geld gaat pas echt naar de kinderen als u en/of uw partner zijn overleden, of op een ander (in de akte genoemd) moment. 

Familiehypotheek

Een andere mogelijkheid is geld lenen aan uw (klein)kinderen in de vorm van een familiehypotheek. Hiervoor hoeft u niet altijd vrij vermogen te hebben. U kunt soms ook gebruik maken van de overwaarde van uw woning. Voor de kinderen maakt het niet uit of zij van u of van de bank lenen. Als zij de hypotheek binnen dertig jaar aflossen, kunnen zij de betaalde hypotheekrente gewoon aftrekken. 

Goed advies is belangrijk

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die schenken biedt? Laat u dan informeren door 50PlusHypotheek. Wij staan voor onafhankelijk erkende financieel advies en helpen u graag verder. Neem contact met ons op, dan plannen we een afspraak! 

Breakpoint: xs