Symbool voor overwaarde schenken
Maak uw (klein)kind blij met een schenking.

Ik wil geld schenken aan mijn (klein)kinderen

Veel 50-plussers willen hun (klein)kinderen helpen bij een volgende stap in hun leven. Misschien gaan de kinderen net uit huis en hebben ze niet genoeg financiële ruimte om dit geheel zelf te betalen. Vooral wanneer zij starter zijn op de woningmarkt, hebben ze het niet makkelijk. Door het grote tekort aan koopwoningen, is lastig om een betaalbare woning te vinden. Of misschien gaan de kleinkinderen voor een jaar op wereldreis en kunnen ze wel een extra zakcentje gebruiken. Wat de reden ook mag zijn, wij adviseren je graag over wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie.

Een tweede hypotheek afsluiten voor je kind?

Je wilt natuurlijk graag dat je (klein)kinderen zo min mogelijk financiële zorgen hebben. Eén van de manieren hoe je hier zelf bij kan helpen, is door geld te schenken. Wij begrijpen het als je dit geld niet zomaar hebt liggen. Daarom is het afsluiten van een tweede of nieuwe hypotheek, door bijvoorbeeld de overwaarde van je huis op te nemen, een goede keuze om je (klein)kinderen een steuntje in de rug te geven. Als je wilt weten wat er allemaal mogelijk is, kan je op de knop hierboven drukken. Wij kunnen je dan uitstekend adviseren over hoe jij de (klein)kinderen het beste financieel kunt bijstaan.

 • Verhuizen of verbouwen

  Gebruik de overwaarde van je huis om je (klein)kinderen te helpen

  Als je het geld niet zomaar hebt liggen, maar tóch graag de (klein)kinderen financieel wilt bijstaan, is het gebruiken van de overwaarde van je woning een veelvoorkomende manier om dit te doen. De bedragen die je belastingvrij mag schenken aan je (klein)kinderen, zijn daarnaast onder andere afhankelijk van de doelen waar het geld voor gebruikt wordt.

  Lees meer
 • Schenk

  Schenk belastingvrij aan je (klein)kinderen

  De hoogte van het bedrag wat je belastingvrij mag schenken, hangt af van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Zo mogen ouders in 2023 € 6.035 belastingvrij schenken aan hun kind. Voor andere personen is dit bedrag een stuk lager, namelijk € 2.418. Onder andere personen vallen ook grootouders, andere familie of vrienden.

  Lees meer
 • Belastingvrije schenking

  Belastingvrije schenking voor een huis of studie

  Ouders mogen kinderen in 2023 belastingvrij € 28.947 schenken voor een huis. Voor andere personen is dit bedrag ook € 28.947. Gaat het om een schenking voor een dure studie? Dan is het bedrag € 60.298. De voorwaarde hierbij is dat de studie minstens € 20.000 per jaar moet kosten. Is de studie minder duur? Dan mag je tot € 26.881 belastingvrij schenken.

  Lees meer
Praktische tips

Relevante blogs

Je financiële zaken zijn belangrijk, maar kunnen tegelijkertijd complex zijn. Via onze blog brengen we je praktische tips en belangrijke ontwikkelingen binnen de markt zodat je weet welke mogelijkheden er voor jouw persoonlijke situatie zijn.

Bereken in 2 minuten
Onze werkwijze: transparant en overzichtelijk

Geld schenken aan je (klein)kinderen in 5 stappen

01

Oriënteren

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel geld er nodig is. In deze fase is het een goed idee om met de (klein)kinderen te gaan zitten om te kijken waar het geld voor gebruikt gaat worden. Het bedrag wat je belastingvrij mag schenken hangt hier namelijk deels vanaf. Ook de relatie tussen de schenker en ontvanger is hier van belang. Gaat het om je kinderen of om je kleinkinderen? Aan je kinderen mag je een stuk meer geven dan aan je kleinkinderen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden voor je de mogelijkheden gaat berekenen.

02

Bereken je mogelijkheden

Zodra in kaart hebt gebracht waar het geld voor gebruikt gaat worden, is het tijd om hier een berekening van te maken. Je kan dit gemakkelijk doen door middel van een gratis scan op onze website of zelf de berekeningen te maken.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Bereken in 2 minuten

Neem contact op

03

Vrijblijvend gesprek met je hypotheekadviseur

Heb je een goed beeld gekregen van wat er allemaal mogelijk is en wat niet? Mooi! Dan is het tijd om gesprek met je hypotheekadviseur in te plannen. Soms zijn er nog bepaalde zaken die tijdens stap 1 en 2 niet naar voren zijn gekomen. Een gesprek met je hypotheekadviseur biedt dan uitkomst om een juist overzicht van alle mogelijkheden te krijgen.

04

Enthousiast?

Is het gesprek met je hypotheekadviseur goed bevallen? Dat is fijn! Neem vooral de tijd om goed te denken over wat er allemaal mogelijk en verstandig is. Zodra jij akkoord hebt gegeven, gaan wij direct voor je aan de gang.

05

Tijd om de (klein)kinderen blij te maken

Het is dan zover! Nu het proces achter de rug is, rest je nog maar één ding: het geld overhandigen aan je (klein)kinderen. We hopen dat zowel jij als de (klein)kinderen genieten van de extra financiële ruimte die is vrijgemaakt.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

We begrijpen dat het uitzoeken van verschillende hypotheken niet altijd even makkelijk is. Zeker niet omdat elke hypotheekvorm zijn eigen voor- en nadelen heeft. Kan je wel wat hulp gebruiken? Wij staan voor je klaar in elke stap van het proces.

Laat berekening maken - 2 min
Geheel vrijblijvend
Liever contact? Neem contact op
Logo patroon

Veelgestelde vragen

Bij het schenken van geld, is het belangrijk dat je onthoudt tot welk bedrag je belastingvrij kan overmaken. Er gelden namelijk verschillende bedragen die je belastingvrij mag schenken aan je kinderen of aan je kleinkinderen. Daarnaast scheelt het ook welk doel het geld heeft. Voor de aankoop van een huis mag je bijvoorbeeld meer geld belastingvrij schenken dan wanneer je (klein)kinderen het geld gebruiken voor andere doeleinden.

Een schenking telt niet mee als inkomen, maar er zijn wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Een schenking verhoogt namelijk het vermogen van de ontvanger. Hierdoor kan het hebben op een studiefinanciering, huurtoeslag en zorgtoeslag. Daarom is het van belang dat je met je hypotheekadviseur gaat praten. Deze weet exact hoe de schenking het beste gebruikt kan worden zonder dat het eventuele negatieve gevolgen heeft.

Er is een jaarlijks bedrag wat je belastingvrij mag schenken. In 2023 is dit bedrag € 6.035. Daarbuiten mag je één keer een hoger bedrag schenken. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van waar het geld voor gebruikt wordt en wat je relatie met de ontvanger is.

Breakpoint: xs