Meer informatie over uitbesteden van overwaarde
Overwaarde
6 min

Waar mag je overwaarde aan besteden?

Onderwerpen

Wanneer je woning meer waard is dan je hypotheek, dan praten we over overwaarde. En in 2024? Dat kan heel interessant zijn! Overwaarde kan ontstaan door een waardestijging van je woning, misschien omdat je flink hebt verbouwd, of doordat je al een aardig stuk van je hypotheek hebt afgelost. Maar waar mag je overwaarde aan besteden? 50PlusHypotheek zocht het uit.

Overwaarde berekenen: hoe zit dat in 2024?

Even de rekenmachine erbij pakken. Hoe bereken je overwaarde? Simpel: trek je openstaande hypotheekschuld af van de huidige marktwaarde van je woning. Voilà, als er een positief getal uitkomt, heb je overwaarde.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Overwaarde huis besteden: de mogelijkheden in 2024

Overwaarde komt vrij bij de verkoop van je woning, maar je kunt er ook van profiteren zonder te verhuizen. Hoe? Door de overwaarde op te nemen via een extra hypotheek, zoals een tweede hypotheek, krediethypotheek of opeethypotheek. Of misschien door je huidige hypotheek over te sluiten.

Optie 1: Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Droom je van een grote verbouwing of het verduurzamen van je woning in 2024? Denk aan zonnepanelen of een nieuwe keuken. Overwaarde kan net dat financiële duwtje in de rug zijn. Gebruik het om je hypotheek te verhogen en je woonwensen werkelijkheid te laten worden. En het mooie is: het kan de waarde van je woning verder opdrijven.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Optie 2: Overwaarde gebruiken voor nieuwe woning

Zin in een nieuwe start? Gebruik je overwaarde in 2024 om bijvoorbeeld naar een comfortabele seniorenwoning te verhuizen. Met de overwaarde kun je de hypotheek voor je nieuwe woning verlagen, wat betekent lagere maandlasten.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Optie 3: Overwaarde gebruiken voor huurwoning

Of misschien is een huurwoning wel iets voor jou in 2024. De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je woning kan een mooi extraatje zijn om bijvoorbeeld je nieuwe stekje in te richten of zelfs de huur te betalen.

Optie 4: Overwaarde huis gebruiken voor schenking

Waar mag je overwaarde aan besteden? Nou, wat dacht je van een schenking aan je (klein)kinderen? Financieel een slimme zet, want het is fiscaal voordeliger dan nalaten als erfenis.

Lees ook: Erfrechtverklaring, wanneer heeft u die nodig? 

Je mag je overwaarde besteden als schenking

Optie 5: Overwaarde vrij besteden

En natuurlijk, overwaarde is ook vrij te besteden. Investeer in comfort, zoals een auto kopen met de overwaarde van je woning. Of kies ervoor om je overwaarde te gebruiken voor het inkopen van zorg. Jij bepaalt.

Optie 6: Overwaarde als financiële buffer

Denk je wel eens na over een financieel vangnet voor onvoorziene situaties? In 2024 kan de overwaarde van je woning precies dat bieden. Door een deel van je overwaarde op te nemen, kun je een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven. Of het nu gaat om medische kosten of gewoon de zekerheid van een extra spaarpotje, je overwaarde kan een rol spelen in jouw financiële veiligheid.

Optie 7: Overwaarde investeren in passies

Heb je een passie of hobby die je altijd al naar een hoger niveau hebt willen tillen? In 2024 biedt de overwaarde van je woning je misschien die kans. Misschien droom je van een atelier aan huis, een speciale muziekruimte, of zelfs een kleine boot om mee te varen tijdens zonnige weekenden. Gebruik je overwaarde om die dromen waar te maken en verrijk je leven met meer van wat je liefhebt.

Je mag je overwaarde besteden aan een boot

Optie 8: Overwaarde als steun voor familie en vrienden

Overwaarde kan ook een manier zijn om familie en vrienden te ondersteunen. Misschien wil je je kinderen helpen met de aankoop van hun eerste woning, of een vriend in nood een helpende hand bieden. In 2024 kan je overwaarde net dat verschil maken en laat het je toe om genereus en ondersteunend te zijn voor je dierbaren.

Advies nodig over overwaarde in 2024?

Bij 50PlusHypotheek staan we klaar om je te adviseren over de beste manier om je overwaarde in 2024 te gebruiken. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Maak een afspraak met onze adviseurs of doe onze gratis scan.

Breakpoint: xs