Meer informatie over uitbesteden van overwaarde
Overwaarde
2 min

Waar mag je overwaarde aan besteden?

Onderwerpen

Op het moment dat uw woning meer waard is dan de hypotheek, dan heeft u te maken met overwaarde. Overwaarde ontstaat wanneer uw woning in waarde is gestegen, bijvoorbeeld als u de woning heeft verbouwd, of wanneer u al een groot deel van de hypotheek hebt afgelost. Het is mogelijk deze overwaarde op te nemen en te gebruiken voor diverse doeleinden. Zo kunt u het geld gebruiken voor het verduurzamen van uw woning of het opbouwen van een pensioenbuffer. De opties zijn eindeloos. Hieronder een overzicht van waar je overwaarde aan mag besteden.

Overwaarde berekenen

Waar mag je overwaarde aan besteden? Voordat we deze vraag beantwoorden is het belangrijk om te weten of uw woning overwaarde heeft. Om hierachter te komen moet u de openstaande hypotheekschuld aftrekken van de huidige woningwaarde. Op het moment dat er een positief getal uit deze berekening komt is er sprake van overwaarde.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Overwaarde huis besteden

Overwaarde op een woning komt altijd vrij bij de verkoop van een woning. Maar ook als u niet wilt verhuizen is het mogelijk om gebruik te maken van de overwaarde. De overwaarde van uw huis kunt u op verschillende manieren besteden. Hiervoor moet u de overwaarde, of een deel hiervan, opnemen. Dit kan door een tweede hypotheek-, krediethypotheek- of opeethypotheek af te sluiten of door het oversluiten van uw lopende hypotheek.

Maar, waar mag je overwaarde aan besteden? Er zijn opties genoeg. We zetten ze voor u op een rijtje.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Een eerste optie om overwaarde aan te besteden is door het te investeren in uw huidige woning met een verbouwing. Dit kunt u doen door een tweede hypotheek af te sluiten of door hypotheekverhoging op te nemen.

Droomt u ervan om uw huis te verbouwen of te verduurzamen? Overwaarde kan uw verbouwplannen voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of het veilig maken van uw badkamer een stap dichterbij brengen. Over dit bedrag kunt u namelijk uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek aangaan.

Het investeren van overwaarde in de verbouwing of verduurzaming van uw woning zorgt ervoor dat uw woningwaarde zal stijgen.

Overwaarde gebruiken voor nieuwe woning

Zijn uw kinderen het huis uit en heeft u daardoor veel ruimte over? Dan kunt u er ook voor kiezen om de overwaarde te gebruiken voor een nieuwe woning. Bijvoorbeeld door te verhuizen naar een seniorenwoning. Voor deze nieuwe woning heeft u een lagere hypotheek nodig, omdat u uw overwaarde kunt inzetten om de nieuwe hypotheek te verlagen.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Overwaarde gebruiken voor huurwoning

Wilt u verhuizen naar een huurwoning? Dan kunt u de overwaarde die vrijkomt gebruiken als extra zakcentje. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe meubels te kopen om uw nieuwe woning in te richten. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om de huurlasten te betalen met het geld dat vrijkomt uit de overwaarde.

Overwaarde huis gebruiken voor schenking

Waar mag je overwaarde aan besteden? Een optie is om (een deel) van de overwaarde te schenken aan uw (klein)kinderen. Een voordeel van bij leven schenken is dat het fiscaal een stuk voordeliger is. Uw (klein)kinderen betalen namelijk erfbelasting op het moment dat u het geld achterlaat als erfenis.

Lees ook: Erfrechtverklaring, wanneer heeft u die nodig? 

Overwaarde vrij besteden

Zoals u ziet zijn er veel opties om uw overwaarde voor te gebruiken. Maar u kunt er ook voor kiezen om uw overwaarde vrij te besteden. Zo kunt u een auto kopen met de overwaarde van uw woning of kunt u ervoor kiezen uw overwaarde te gebruiken voor het inkopen van zorg.

Advies nodig?

Wilt u meer informatie over waaraan u uw overwaarde mag besteden? Of wilt u tips over wat u kunt doen met uw overwaarde? Maak dan een afspraak met onze adviseurs of doe onze gratis scan.

Breakpoint: xs