Zorg inkomen
Overwaarde
2 min

Zorg inkopen of uw huis aanpassen met overwaarde voor wanneer u eenmaal gepensioneerd bent? Dan wilt u dit weten

Onderwerpen

Wij begrijpen maar al te goed dat wanneer u eenmaal gepensioneerd bent u wellicht extra financiële ruimte wilt krijgen. Is uw huis meer waard dan uw hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde en kunt u dit bedrag gebruiken voor andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen aan uw woning, zodat u langer in uw woning kunt blijven wonen. Daarnaast kunt u ook zorg inkopen of een combinatie van deze keuzes maken. Zo haalt u dus geld uit uw stenen! 

In deze blog gaan we in op het feit dat u zorg kunt inkopen en uw huis kunt aanpassen met de extra financiële ruimte die u verdiend heeft. 

Wanneer heeft u overwaarde?

U heeft overwaarde op uw huis als uw woningwaarde enorm is gestegen en de hypotheek bijna of helemaal is afgelost. Is uw huis bijvoorbeeld €250.000 waard en is uw hypotheek op dat moment €100.000? Dan heeft u een overwaarde van €150.000. U krijgt met overwaarde te maken wanneer uw huis door de tijd heen of door een verbouwing meer waard is geworden of door aflossing op uw hypotheek. 

Overwaarde vrijmaken

Wanneer u denkt dat u overwaarde heeft, is het nuttig om in gesprek te gaan met een financieel adviseur. 50PlusHypotheek heeft jarenlange ervaring met dit soort zaken. Neem daarom contact met ons op. 

Zorg inkopen

Wanneer u extra financiële ruimte heeft bemachtigd (om dit verkrijgen kunnen wij u volledig ontzorgen) uit uw overwaarde, dan  heeft u de optie om zelf zorg in te kopen. Maar wat is zorginkoop en hoe werkt het?

Het traditionele verzorgingshuis is in de loop der jaren volledig veranderd. Ouderen blijven steeds meer thuis wonen, ook als ze ziek zijn of specifieke zorg nodig hebben. Volgens de wet heeft iedereen in Nederland recht op zorg, of dit nu is door een huisarts in te schakelen of de thuiszorg. Wie hulp nodig heeft in het huishouden of extra ondersteuning nodig heeft, kan dit via de gemeente regelen. 

Wanneer u liever thuis blijft wonen en extra hulp thuis ontvangt, kunt u zelf zorg inkopen die u zelf betaalt: vanuit privégeld of gefinancierd uit de overwaarde van uw huis. 

Er zijn allerlei manieren waarop u, wanneer u eenmaal gepensioneerd bent, aan extra zorg kunt komen. Particuliere zorgbureaus bieden allerlei soorten hulp en diensten aan. Voor iedereen is er wel een oplossing. Hulp in de huishouding, thuisverpleging of hulp na een operatie? Een particulier zorgbureau regelt het voor u. Wilt u nog een stapje verder gaan en iemand 24 uur per dag in huis hebben om te helpen? Dan kunt u een zorg au-pair huren. Alles is mogelijk, zeker als u wat financiële ademruimte heeft door bijvoorbeeld de overwaarde van uw huis. 

Overwaarde opnemen voor woningaanpassing(en)

Wilt u het liefst in uw woning blijven wonen waar u uw kinderen heeft grootgebracht, maar is het huis niet meer zo geschikt als u op latere leeftijd minder mobiel wordt? Dan kunt u uw woning aanpassen met de overwaarde van uw huis. Dit kunnen kleine woningaanpassingen zijn, zoals een traplift of een verhoogd toilet, maar kan ook een grotere verbouwing zijn. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw slaapkamer op de begane grond te plaatsen. 

Soms kunt u ook vanuit de overheid een vergoeding krijgen als u uw woning wilt aanpassen. Bij uw gemeente kunt u navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Zo is de verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) onder andere bedoeld voor het seniorvriendelijk maken van uw woning, zoals het installeren van een traplift. Deze lening geldt voornamelijk voor huiseigenaren van 57 jaar en ouder met een laag inkomen. Zo kan iedereen tegen lage kosten de eigen woning seniorvriendelijk maken.

Daarnaast is er ook de Blijverslening, een subsidieregeling waarmee u uw woning levensloopbestendig kunt maken, zodat u in uw eigen huis kunt blijven wonen. Met de Blijverslening sluit u een persoonlijke lening of hypotheek af tegen gunstige voorwaarden. U krijgt het geld niet zelf in handen. De aannemer ontvangt het bedrag rechtstreeks vanuit een bouwdepot. 

Wat kan 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Zoals u leest, zijn er verschillende mogelijkheden om uw overwaarde op te nemen of te verzilveren. Wanneer u stappen wilt ondernemen, is het goed om u te laten adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Onze expertise richt zich op de doelgroep speciaal van boven de 50 jaar. Bij ons draait het om onafhankelijk financieel advies, waarbij u centraal staat. Neem daarom contact met ons op.

Breakpoint: xs