Erfrechtverklaring
50+financieel
4 min

Erfrechtverklaring, wanneer heeft u die nodig?

Onderwerpen

Het overlijden van een van uw naasten breng in de eerste plaats veel verdriet met zich mee. Hoe verdrietig deze situatie ook is, er moeten alsnog een tal van zaken geregeld worden. Dit is een treurige paradox waar niet altijd iedereen goed raad mee weet. Een van deze zaken betreft het afwikkelen van de erfenis. Hiervoor is een zogeheten erfrechtverklaring nodig. Maar wat is dat eigenlijk precies? Meer informatie over wanneer en waarvoor u een erfrechtverklaring nodig heeft leest u in dit artikel. Lees daarom snel verder.

Wat is een erfrechtverklaring

Een erfrechtverklaring is een akte, opgesteld door een notaris. In deze verklaring van erfrecht staat opgenomen wie de erfgenamen van de overleden persoon zijn. Zo wordt duidelijk wie er recht heeft op de erfenis. In de erfrechtverklaring staat ook wie er bevoegd is om zaken te regelen die te maken hebben met het nalatenschap. Dit is nodig voor de deblokkering van de bankrekening van een overleden persoon. 

Wanneer heb je een erfrechtverklaring nodig? 

Is een van uw naasten overleden? En wilt u graag toegang tot de rekeningen van de overleden persoon? Dan heeft u meestal een erfrechtverklaring nodig. Met een erfrechtverklaring kan u bewijzen wie er recht heeft op de toegang tot de rekeningen van het overleden persoon. 

Een erfrechtverklaring is niet altijd nodig. Banken vragen hier vaak niet om als de partner van de overleden persoon nog leeft of als er geen testament is en het saldo van de bankrekeningen minder bedraagt dan €100.000. Een erfrechtverklaring is wél nodig bij onroerende zaken, schuldeisers, een buitenlands testament of als de verzekeringsmaatschappij erom vraagt. 

Tip: Met deze checklist van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weet u meteen of u een erfrechtverklaring nodig heeft. 

Erfrechtverklaring opvragen, hoe werkt dat? 

Heeft u een erfrechtverklaring nodig? Dan kan u deze verklaring opvragen bij de notaris. Hoe dat proces in zijn werkt gaat hebben wij hieronder in een stappenplan voor u op een rij gezet. 

1. Verzamel de gegevens van de overledene

Verzamel alle gegevens van uw naaste. Deze gegevens kunt u vinden op de overlijdensakte. En deze overlijdensakte kunt u aanvragen bij de gemeente. 

2. Zorg ervoor dat de erfenis wordt aanvaard

Als u een erfrechtverklaring opvraagt moet u er zeker van zijn dat alle erfgenamen de erfenis zullen aanvaarden. Op basis daarvan zal de bank straks namelijk gaan uitbetalen. 

3. Het legitimeren van de identiteit

De identiteiten van alle erfgenamen moeten gecontroleerd en gelegaliseerd zijn. Het moet immers zeker zijn dat degenen die de erfenis tekenen ook degene zijn die de erfenis op zich willen nemen. 

4. Had de overledene onroerend goed? 

Staat er onroerend goed op naam van de overledene? Dan kan u het best de erfrechtverklaring in laten schrijven bij het Kadaster. Dan staat er in het kadaster direct vast wie de eigenaar is van dat onroerend goed. 

5. Verklaring van erfrecht door notaris

Vervolgens zal uw notaris op verzoek een erfrechtverklaring opstellen. Houd er rekening mee dat een verklaring aanvragen tijd vergt omdat de notaris onderzoek moet doen. 

Heeft u hulp nodig met het opvragen van uw erfrechtverklaring? Neemt u dan alstublieft contact met ons op. Wij helpen u vraag. 

Lees ook: Alles over de overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek!

Verklaring van erfrecht aanvragen bij gemeente

Het is helaas niet mogelijk om een erfrechtverklaring op te vragen bij uw gemeente. De erfrechtverklaring wordt enkel afgegeven door de notaris. In de wet staat beschreven: 

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin een notaris verschillende feiten meldt die relevant zijn met betrekking tot het overlijden.’

Dit is dus wettelijk bepaald. Om deze reden kan de gemeente geen erfrechtverklaring afgeven. De gemeente kan u wel een overzicht aanbieden van alle familieleden van de overleden persoon. Dat zegt echter niet meteen dat al deze familieleden ook daadwerkelijk erfgenamen zijn. 

Advies nodig over de erfrechtverklaring? 

Laat uw nabestaanden met een gerust hart achter door het op orde hebben van uw erfrechtverklaring. Zo zijn alle financiële zaken die komen kijken bij het overlijden goed geregeld. 50PlusHypotheek helpt u graag uit te zoeken hoe u er voor zorgt dat uw uw nabestaanden zo goed mogelijk achter kunt laten. Doe de scan of laat uzelf daarom vrijblijvend adviseren, wij staan voor u klaar.  

Breakpoint: xs