Overlijdensrisicoverzekering geïllustreerd door een brandende kaars.
Hypotheek
2 min

Alles over de overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek

Onderwerpen

Zodra u een hypotheek afsluit gaat u een financiële verplichting aan voor een aantal jaren. In deze periode kan er heel wat gebeuren. Misschien wordt u wel opa of oma van een prachtig kleinkind. Naast een tal van mooie gebeurtenissen, bestaat er hierbij ook de kans dat u of uw partner plotseling komt te overlijden. Het is zinvol nu alvast na te denken over de financiële gevolgen hiervan. De kans is namelijk groot dat uw nabestaanden er financieel op achteruit gaan als u of uw partner komt te overlijden. Zijn zij dan nog wel in staat om de hypotheek van de woning te betalen? In dit artikel bespreken wij alle zaken rondom de overlijdensrisicoverzekering en hypotheek.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek?

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ‘ORV’ is een levensverzekering die een geldbedrag uit kan keren als u binnen de looptijd van uw verzekering komt te overlijden. Deze verzekering is bedoeld voor uw nabestaanden. Zo kunnen zij het inkomen aanvullen of gemaakte schulden afbetalen. Indien een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld aan een hypotheek gaat uw uitkering direct naar uw hypotheekverstrekker. Op die manier lost u geheel of gedeeltelijk uw hypotheek af. Zo is uw hypotheekverstrekker er zeker van dat u de uitkering gebruikt om de hypotheek te verlagen.

Ben u benieuwd of uw nabestaanden wel in uw woning kunnen blijven wonen na uw overlijden? Het antwoord op deze vraag vindt u uitgebreid in dit blog. Zorg er samen met 50PlusHypotheek voor dat uw geliefden nog in uw huis kunnen blijven wonen als u er niet meer bent.

Welke overlijdensrisicoverzekeringen voor uw hypotheek zijn er?

Het verdriet kunt u helaas niet voorkomen, de financiële zorgen daarentegen wel. Zorg dat uw nabestaanden door kunnen met hun leven als u er niet meer bent. Hiervoor dient u een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij uw hypotheek. Maar welke overlijdensrisicoverzekering past bij uw persoonlijke situatie? U dient voor de vorm te kiezen die past bij uw wensen. Wilt u dat het verzekerde bedrag gelijk blijft tijdens de looptijd van uw overlijdensrisicoverzekering? Of wilt u liever dat het bedrag daalt? 50PlusHypotheek heeft de drie opties voor u op een rij gezet.

1.   Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering bent u er zeker van dat u tijdens de gehele looptijd voor een vast bedrag per maand bent verzekerd. De keuze voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is verstandig in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

2.   Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Met een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering kiest u voor een verzekering die jaarlijks daalt. Deze overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een annuïteitenhypotheek, zo kunt u de risicoverzekering gelijk laten lopen met het nog niet afgeloste deel van uw hypotheek.

3.   Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Kiest u voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering? Dan kiest u voor een uitkering dat elk jaar daalt met een vooraf afgesproken bedrag. Dit precieze bedrag wordt voor u bepaald door het bedrag te delen door de looptijd van uw verzekering. Voor een lineair dalend overlijdensrisicoverzekering wordt vaak gekozen als er in de beginperiode een hoger bedrag nodig is dan aan het einde. Dit is veelal het geval bij een lineaire hypotheek.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

Wilt u een hypotheek afsluiten en bent u benieuwd of een overlijdensrisicoverzekering daarbij verplicht is? Het antwoord hierop is: Nee, het is geen verplichting. Wel kan een bank een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde zien voor het afsluiten van een hypotheek. Zo krijgt de bankgarantie over de terugbetaling. Of een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde geldt bij het afsluiten van een hypotheek verschilt dus per bank.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering voor 50-plussers?

Bent u een 50-plusser en heeft u al voor langere tijd een overlijdensrisicoverzekering? Dan zal u hem steeds minder nodig hebben. Immers: zodra u ouder wordt zijn de financiële gevolgen van uw overlijden waarschijnlijk kleiner. Wilt u advies over welke overlijdensrisicoverzekering u dan moet kiezen? Laat u adviseren door 50PlusHypotheek. Wij beantwoorden graag al uw vragen rondom overlijdensrisicoverzekeringen en hypotheken.

Advies nodig over de overlijdensrisicoverzekering en hypotheek?

Laat uw nabestaanden met een gerust hart achter door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw nabestaanden geen financiële problemen krijgen wat betreft de hypotheek. 50PlusHypotheek is gespecialiseerd in overlijdensrisicoverzekeringen en hypotheken. Wij helpen u graag uit te zoeken hoe uw uw geliefden zo goed mogelijk kunt achterlaten. Laat u daarom door ons adviseren, wij helpen u graag.

Breakpoint: xs