Overwaarde en kleiner wonen
Overwaarde
2 min

Wilt u kleiner of landelijk wonen? Dat kan met de overwaarde van uw huidige huis

Onderwerpen

U wilt het liefst voor de laatste keer in uw leven verhuizen. Misschien wilt u kleiner of landelijk gaan wonen. Wellicht wilt u een gelijkvloerse woning kopen of een aanleunwoningen met zorgmogelijkheden. U kunt de overwaarde van uw huidige huis gebruiken voor de aankoop van een nieuwe (kleinere) woning. Lees hier meer over het gebruik van uw overwaarde voor een nieuwe woning.

Kleiner wonen

Wanneer het laatste kind het nest verlaat, kan dit voor veel ouders leeg voelen. Misschien heeft u zo’n grote woning niet meer nodig en verkoopt u uw huidige woning omdat u liever kleiner wilt gaan wonen. Dan is de kans groot dat u wat overhoudt door de overwaarde van uw huis. Er is sprake van overwaarde wanneer uw huis bijvoorbeeld €250.000 euro waard is en uw hypotheek €150.000 euro. Dan is de overwaarde €100.000 euro. 

Deze overwaarde kunt u weer gebruiken om een nieuw huis te kopen en de rest te investeren in de verbouwing van uw nieuwe (kleinere) woning. Toch zijn er een aantal haken en ogen, want als u een nieuw huis koopt, kunt u de overwaarde niet zomaar in uw eigen zak steken.

De bijleenregeling

Hiervoor is de bijleenregeling bedacht om overgebruik van hypotheekrenteaftrek tegen te gaan. Zo verkochten veel mensen hun oude huis, kregen de overwaarde in handen, maar sloten een hele nieuwe hypotheek af voor hun nieuwe woning. Die hypotheek was aftrekbaar. Hierdoor is de regel ingesteld dat mensen eerst de overwaarde moeten inbrengen in hun nieuwe huis. U kunt pas bijlenen wanneer de oude hypotheek en de overwaarde niet voldoende zijn voor de aankoop. 

Wilt u kleiner wonen? Dan mag u de gehele hypotheek meenemen, ook als dat betekent dat u de overwaarde van het huis bij verkoop helemaal niet hoeft in te brengen. Stel dat u uw huis verkoopt voor €350.000 euro met een hypotheek van €250.000 euro. Koopt u dan een kleinere woning van €250.000 euro, dan mag u deze aftrekbare hypotheek behouden. De overwaarde blijft dan staan. 

Let wel op: wanneer uw nieuwe kleinere huis slechts €150.000 euro kost, dan mag u aftrekbare hypotheek niet meer dan dat aankoopbedrag van €150.000 euro zijn.

Nieuwe woning kopen als de oude nog niet verkocht is

Heeft u een nieuwe woning gekocht en uw oude huis nog niet verkocht? Dan hoeft u nog niet rekening te houden met een eventuele overwaarde van de oude woning. Heeft u voor de nieuwe woning een hypotheek of lening afgesloten? Dan houdt u bij het bepalen van de eigenwoningschuld alleen rekening met een eventueel eigenwoningreserve van een eerder verkochte woning. Die eigenwoningreserve trekt u af van de hypotheek of lening die u voor de nieuwe woning afsluit. 

Landelijk gaan wonen 

Wat natuurlijk ook een optie is om bijvoorbeeld uw twee-onder-een-kapwoning in de Randstad te verkopen en te verhuizen naar een vrijstaande oude boerderij in Drenthe. Dit is dan een goedkopere locatie en er is genoeg ruimte om de familie te laten logeren. 

Een aanleunwoning

Aanleunwoningen zijn gebouwd tegen of in de nabijheid van een verzorgingshuis en zijn bedoeld voor oudere mensen, die nog (redelijk) mobiel zijn en geen grote gezondheidsproblemen hebben. Een aanleunwoning biedt dezelfde faciliteiten als een levensloopbestendige woning, maar dan in een andere omgeving. Voor deze woning hoeft u niet een medische indicatie te hebben. De enige eis die geldt is dat u (en uw partner) minimaal 50 jaar oud moeten zijn. In een aanleunwoning zijn verschillende mogelijkheden tot het verlenen van zorg. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van vergelijkbare voorzieningen van een verzorgingstehuis, zoals een recreatieruimte of het laten bezorgen van boodschappen.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Breakpoint: xs