Nationale hypotheek garantie
Hypotheek
2 min

Nationale Hypotheek Garantie: wat is het en hoe komt u ervoor in aanmerking?

Onderwerpen

Gaat u een nieuw huis kopen, verbouwen of uw hypotheek oversluiten? Kijk dan of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NGH). Maar wat is de Nationale Hypotheek Garantie eigenlijk? En hoe komt u ervoor in aanmerking?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft een garantie op uw hypotheek, onder bepaalde voorwaarden:

– Voor een hypotheek met NHG betaalt u een lagere rente

– Er is onder voorwaarden een vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen

– In 2022 betaalt u eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag

Komt het voor dat u uw huis voor minder moet verkopen dan u nodig heeft om uw hypotheek af te lossen? Dan kan de Nationale Hypotheek Garantie ervoor zorgen dat u deze restschuld niet zelf hoeft te betalen.

Hoe werkt de Nationale Hypotheek Garantie?

Stel, u kunt op termijn uw maandlasten niet meer betalen. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of omdat uw relatie is beëindigd is. Als het u dan niet meer lukt om de hypotheek te kunnen betalen moet u in het ergste geval uw huis verkopen met verlies. Dat betekent dat u uw hypotheekschuld niet volledig kunt aflossen. U blijft dan zitten met een restschuld.

Met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt niet u, maar het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld aan ons. De schuld die u hierdoor krijgt bij het Waarborgfonds Eigen Woningen kan onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

De NHG-grens van 2022

De grens voor hypotheken die in aanmerking komen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in 2022 €355.000. Dit betekent dat de aankoopprijs van uw huis lager moet zijn dan dit bedrag. Het maakt daarbij niet uit of u een huis koopt, verbouwd of hypotheek oversluit. Als u gaat verbouwen mag de hypotheek niet boven de NHG-grens uitkomen.

Verbouwt u uw huis zodat uw huis duurzamer wordt? Dan kunt u tot €376.300 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. De hoogte van uw hypotheek mag maximaal 106% van de marktwaarde van uw huis zijn.

Wanneer komt u in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijgt u niet zomaar. Er gelden voorwaarden waaraan u moet voldoen. De belangrijkste zijn de NHG-grens en dat u uw huis als hoofdverblijf gebruikt. Wilt u geld bijlenen voor een verbouwing? Bijvoorbeeld om uw huis te verduurzamen of aan te passen. Dan moet de bestaande hypotheek lager zijn dan de marktwaarde van uw huis voor de verbouwing.

Ruimere regels 57+

Voor senioren (57+) gelden ruimere regels om een nieuw huis met of zonder NHG te kunnen kopen. De maximale Nationale hypotheek Garantie mag op een andere manier berekend worden.

Weten of u in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de NHG? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen naar uw persoonlijke situatie en geven we u persoonlijk advies.

Breakpoint: xs