Verduurzamen woning met overwaarde
Overwaarde
4 min

De verbouwing of verduurzaming van je woning financieren met overwaarde?

Onderwerpen

Is je koopwoning meer waard dan je hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde, en je hebt verschillende mogelijkheden om deze te benutten. Denk aan je huis verbouwen met een nieuwe keuken of badkamer, of je woning verduurzamen. Een renovatie verhoogt niet alleen het woongenot, maar ook de waarde van je woning.

Overwaarde opnemen

Je kunt de overwaarde op twee manieren opnemen:

  1. Door je woning te verkopen. De overwaarde komt dan vrij bij de verkoop.
  2. Zonder je huis te verkopen, door een extra hypotheek af te sluiten of je bestaande hypotheek te verhogen.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Als je huis meer waard is dan je hypotheek, kun je deze overwaarde slim gebruiken. Bijvoorbeeld, je kunt je hypotheek verhogen om je huis te verbouwen. Let wel, de bank kijkt eerst of je de hogere hypotheek kunt betalen. Met de huidige hypotheekrentes die een beetje schommelen, is dit een punt om goed over na te denken.

Onderhandse verhoging hypotheek

Een onderhandse verhoging van je hypotheek zonder tussenkomst van de notaris is mogelijk als de huidige hypotheeksom lager is dan de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster. De Kadasterkosten voor een inschrijving van een hypotheek- en leveringsakte bedragen in 2024 € 94,50 (KIK) of € 165,00 (niet-KIK)​​.

Woning vergroten

Het gebruiken van overwaarde voor het vergroten van je woning, zoals met een uitbouw of serre, kan de waarde van je woning verhogen. Dit is vooral interessant in een markt waar de woningwaarde blijft stijgen.

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

In 2024 is de NHG-grens verhoogd naar € 435.000, en € 461.100 als er energiebesparende voorzieningen zijn​​. Dit kan een voordelige optie zijn bij de financiering van een verbouwing, aangezien hypotheken met NHG vaak lagere rentetarieven hebben.

Verduurzamen woning

Heb je overwaarde en wil je je huis groener maken, zoals met zonnepanelen? Dat is zeker mogelijk! Veel geldverstrekkers bieden financiering voor zonnepanelen als je overwaarde hebt. Denk ook aan andere groene verbouwingen, zoals extra-isolerend glas of een warmtepomp. Hiermee maak je je woning niet alleen milieuvriendelijker, maar bespaar je ook op energiekosten en wordt je huis comfortabeler en meer waard. Voor sommige duurzame verbouwingen kun je zelfs subsidie krijgen. Wil je advies over hoe je dit het beste aanpakt? Neem gerust contact met ons op.

Financiële voordelen in 2024

In 2024 kun je optimaal profiteren van financiële voordelen door slim te investeren in je huis. Bijvoorbeeld, als je overwaarde hebt en denkt aan verbouwen, kijk dan eens naar de hypotheekrentes. De variabele hypotheekrente ligt rond de 5,3%, terwijl de 10-jaars vaste rente tussen de 4% en 4,5% schommelt. Daarnaast zijn er subsidies voor energiebesparende maatregelen, wat het nog aantrekkelijker maakt. Door deze kansen te grijpen, maak je je woning niet alleen waardevoller, maar ook zuiniger in gebruik!

Overwaarde slim besteden: onze tips

In 2024 zijn er talloze kansen om je overwaarde slim te besteden. Stel, je overwaarde bedraagt €50.000 en je wilt dit investeren in je woning. Met dit bedrag kun je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen, wat gemiddeld €5.000 kost, en levert niet alleen een besparing op je energierekening op, maar ook een hogere woningwaarde. Een andere optie is een energiezuinige warmtepomp, die rond de €10.000 kost. Deze investeringen kun je vaak combineren met subsidies, zoals de ISDE-subsidie, waardoor je een deel van de kosten terugkrijgt. Zo zet je je overwaarde effectief in om je woning duurzamer en waardevoller te maken!

Onafhankelijk advies door 50PlusHypotheek

Wil je je overwaarde gebruiken voor een verbouwing of om je woning te verduurzamen? Wij hebben alle knowhow in huis over deze zaken. We kennen de regels en laten je alle opties zien, afgestemd op jouw financiële situatie. Bel ons, en zorg ervoor dat je het meeste uit je geld haalt!

 

Breakpoint: xs