Overwaarde
2 min

De verbouwing of verduurzaming van uw woning financieren met overwaarde? Dit moet u weten

Onderwerpen

Is uw koopwoning meer waard dan uw hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde en zijn er verschillende mogelijkheden om deze overwaarde te benutten. Denk bijvoorbeeld aan uw huis verbouwen door een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen of uw woning verduurzamen. Een renovatie zal het woongenot vergroten, daarnaast verhoogt u de waarde van uw woning met een verbouwing. Lees hier hoe u dit kunt bewerkstelligen. 

Overwaarde opnemen

Er zijn twee opties om de overwaarde op te nemen:

– De overwaarde opnemen door uw woning te verkopen. De overwaarde komt dan vrij bij de verkoop.

– De overwaarde opnemen zonder uw huis te verkopen door een extra hypotheek af te sluiten of de bestaande hypotheek te verhogen d.m.v. een tweede hypotheek.  

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren met uw hypotheek. Om de hypotheek te kunnen verhogen, heeft u overwaarde nodig. Dit betekent dat uw lopende hypotheek lager moet zijn dan de waarde van uw woning. Het is belangrijk dat u de hypotheeklasten kunt dragen. De bank toetst als eerste of u de hypotheek kunt dragen, aan de hand van uw inkomen. 

Onderhandse verhoging hypotheek

Met een onderhandse verhoging verhoogt u uw hypotheek zonder tussenkomst van de notaris. Dit is een goedkope manier om uw overwaarde te gebruiken voor een verbouwing. Deze verhoging is alleen mogelijk als de huidige hypotheeksom lager is dan de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster. Het Kadaster is de plek waar de hypotheek vermeld staat in de openbare registers. Na deze inschrijving is de hypotheek helemaal officieel.

Wanneer u de overwaarde van uw woning wilt gebruiken voor een verbouwing, zoals de renovatie van uw badkamer of een aanbouw, zal dit leiden tot een waardevermeerdering van uw woning. 

Woning vergroten

Naast een nieuwe keuken of badkamer, kunt u ook de overwaarde gebruiken voor het vergroten van uw woning, zoals een uitbouw of serre aan uw huis. Het voordeel hiervan is dat de woningwaarde opnieuwe stijgt na het vergoten van de woning. 

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

U kunt bij de financiering van een verbouwing ook proberen een beroep te doen op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Voor hypotheken met NHG geven de meeste banken een korting op de rente. Wij kunnen dit voor u uitzoeken. 

Verduurzamen woning

Wilt u de overwaarde van uw huis bijvoorbeeld gebruiken voor zonnepanelen? Dat kan! De financiering van zonnepanelen via een hypotheek wordt door veel geldverstrekkers aangeboden als u overwaarde heeft op uw huis. 

Wanneer u het verduurzamen van uw woning overweegt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u ‘groener’ verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan extra-isolerend glas of een warmtepomp. Wanneer u ‘groen verbouwd’ wordt uw woning milieuvriendelijker, gaan de energiekosten omlaag, woont u comfortabeler en gaat de waarde van uw woning omhoog. In sommige gevallen kunt u voor een groene verbouwing subsidie krijgen. Kunt u advies gebruiken bij het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op. 

Onafhankelijk advies door 50PlusHypotheek

Wilt u de overwaarde van uw huis gebruiken voor een verbouwing of wilt u uw woning verduurzamen? Wij weten als geen ander wat voor zaken hier allemaal bij komen kijken. Wij kennen de regels en weten welke opties er zijn in verschillende financiële situaties. Neem daarom contact met ons op, zodat u het meeste uit uw geld haalt!

Breakpoint: xs