50-plusser zoekt naar informatie over AOW bedragen 2024
Pensioen- en AOW
5 min

AOW bedragen 2024: hoeveel gaat het omhoog?

Onderwerpen

Ben je nieuwsgierig naar de AOW-bedragen voor 2024? Of benieuwd naar hoeveel de AOW in 2024 omhoog gaat? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt. De AOW-uitkering hangt af van verschillende factoren, zoals je burgerlijke staat en de situatie van je partner. Benieuwd naar wat je in 2024 kunt verwachten? Lees dan verder. We geven je inzicht in je toekomstige inkomen, wat handig kan zijn bij het plannen van je financiën.

AOW bedragen 2024: Inzicht in je inkomen

Vraag je je af wat de AOW-bedragen zijn voor 2024? We hebben een overzicht samengesteld, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Dit overzicht kan helpen bij het maken van financiële plannen.

AOW-leeftijd in 2024

Voordat we ingaan op de AOW-bedragen in 2024, is het van belang om inzicht te hebben in de geldige AOW-leeftijd. In 2024 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar. Dit betekent dat je vanaf je 67ste verjaardag recht hebt op AOW​.

AOW bedragen voor 2024 

De AOW-bedragen voor 2024 zijn gebaseerd op de verwachte stijging van het minimumloon met 3,75% per 1 januari 2024. Voor alleenstaanden is de AOW-uitkering 70% van het netto minimumloon, terwijl het voor gehuwden of samenwonenden 50% per persoon is.

Hoeveel de AOW in 2024 voor jou omhoog gaat, hangt dus onder meer af van je woonsituatie. Hiermee bedoelen we of je alleen woont of met iemand samen. Twijfel je of jij voor de AOW alleen woont of samen? Op deze pagina van SVB kun je snel zien welke AOW voor jou geldt.

Situatie 1 – getrouwd of samenwonend:

 • Brutobedrag AOW per maand: € 1.047,60 (Jaarlijks: €12.571,20)
 • Netto met heffingskorting per maand: € 991,87 (Jaarlijks: ongeveer €11.902,44) (precieze netto bedrag afhankelijk van individuele belasting)
 • Netto zonder heffingskorting per maand: € 792,79 (Jaarlijks: €9.513,48) (precieze netto bedrag afhankelijk van individuele belasting)

Let op: Als je partner nog geen AOW ontvangt, zijn er belangrijke veranderingen. Sinds 2015 krijgen nieuwe AOW’ers geen toeslag meer voor een jongere partner zonder AOW. Had je al recht op deze toeslag vóór 2015, dan behoud je dit recht, zolang je partner niet te veel verdient. Bovendien, als je vóór 2011 al een AOW-toeslag ontving en je gezamenlijk inkomen een bepaald bedrag overschrijdt, is je toeslag met maximaal 10% verlaagd. Deze regel geldt ook in 2024.

Situatie 2 – alleenstaanden:

 • Brutobedrag AOW per maand: € 1.541,53 (Jaarlijks: €18.498,36)
 • Netto met heffingskorting per maand: €1.459,53 (Jaarlijks: ongeveer €17.513,36)(precieze netto bedrag afhankelijk van individuele belasting)
 • Netto zonder heffingskorting per maand: €1.166,11 (Jaarlijks: ongeveer €13.993,32)(precieze netto bedrag afhankelijk van individuele belasting)

Belangrijk: De bedragen voor toeslagen zijn inclusief inkomensondersteuning AOW, maar exclusief vakantiegeld (€54,44 bruto per maand in 2024), dat in mei wordt uitbetaald. Controleer regelmatig de website van SVB voor de meest actuele informatie.

Hoeveel gaat de AOW omhoog in 2024?

Dus, hoeveel gaat de AOW omhoog in 2024? In 2024 zien we een stijging van de AOW-bedragen ten opzichte van voorgaande jaren, in lijn met de aanpassingen aan de levenskosten en inflatie. Voor alleenstaanden stijgt de bruto AOW-uitkering naar ongeveer €1.541,53, een significante toename tegenover het bedrag in 2023. Voor getrouwde of samenwonende personen stijgt het bruto bedrag naar ongeveer €1.047,60 per persoon. Deze stijgingen bieden AOW-gerechtigden meer financiële ruimte en helpen hen om te gaan met de toenemende kosten van levensonderhoud.

50-plusser vraagt zich af hoeveel AOW in 2024 omhoog gaat

Ben je benieuwd naar wat deze veranderingen voor uw financiële situatie betekenen, vooral met betrekking tot uw hypotheek of financiële planning? Neem dan gerust contact op met een van onze ervaren hypotheekadviseurs bij 50plushypotheek. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies en inzicht geven in hoe deze aanpassingen van invloed kunnen zijn op je financiële toekomst.

Wanneer worden AOW-bedragen 2024 uitbetaald?

De AOW-uitkeringen worden maandelijks uitbetaald, meestal rond de 23e van elke maand. In mei wordt traditioneel ook het vakantiegeld uitbetaald. De AOW-betaaldagen in 2024 zijn:

 • 23 januari
 • 22 februari
 • 21 maart
 • 23 april
 • 23 mei (met vakantiegeld)
 • 24 juni
 • 23 juli
 • 22 augustus
 • 23 september
 • 23 oktober
 • 21 november
 • 19 december

Inkomensondersteuning AOW 2024: heb jij recht op een extra bedrag?

In 2024 blijft de inkomensondersteuning AOW een belangrijke pijler voor velen. Deze ondersteuning is speciaal voor AOW-gerechtigden die een extra financieel duwtje kunnen gebruiken. Vooral als je inkomen lager uitvalt, kan deze ondersteuning het verschil maken. Het idee is simpel: iedereen verdient een comfortabele oude dag, ongeacht het inkomen. De hoogte van de inkomensondersteuning hangt af van je persoonlijke situatie, zoals je leeftijd en levensstandaard. Denk aan een bedrag van, zeg, rond de €25 tot €50 per maand – als een schatting. Het is een klein bedrag, maar kan net die extra zekerheid bieden. Voor de precieze bedragen en voorwaarden is het slim om een financieel adviseur van 50PlusHypotheek te raadplegen.

AOW en pensioen bruto of netto, wat houdt dat in?

Als we het hebben over AOW en pensioen in 2024, is het essentieel om het verschil tussen bruto- en nettobedragen te begrijpen. Het biedt duidelijkheid over wat je daadwerkelijk in handen krijgt na aftrek van belastingen en premies. Dit inzicht is superhandig voor jouw financiële planning. Of je nou binnenkort met pensioen gaat of al geniet van je AOW, het is goed om te weten wat je netto te besteden hebt.

Koppeling tussen minimumloon en AOW in 2024

In 2024 speelt de koppeling tussen het minimumloon en AOW wederom een grote rol. Deze koppeling zorgt ervoor dat AOW-uitkeringen aangepast worden als het minimumloon stijgt, waardoor AOW’ers niet achterblijven als de kosten van levensonderhoud toenemen. Het idee is simpel: als het minimumloon omhoog gaat, krijgt de AOW een soortgelijke boost. Dit zorgt ervoor dat de koopkracht van 50-plussers behouden blijft, wat hen helpt om financieel stabiel en zeker te blijven.

Bijverdienen en AOW in 2024, een goed idee?

Bijverdienen naast je AOW in 2024 kan interessant zijn. Of je nu wat extra wilt verdienen door te blijven werken of via een hobby wat bijverdient, het is goed om te weten dat dit geen invloed heeft op de hoogte van je AOW-uitkering. Je AOW blijft hetzelfde, ongeacht wat je bijverdient. Echter, houd er rekening mee dat bijverdienen wel invloed kan hebben op eventuele toeslagen en je belastingtarief. Stel, je verdient een extra €200 per maand, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen of de belasting die je betaalt. Check dus altijd even hoe dit zit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Meer weten? Ontdek hier alles wat je wilt weten over bijverdienen naast je AOW. 

Advies over AOW in 2024?

Wil je meer weten over AOW in 2024, hypotheekontwikkelingen of pensioen in het algemeen? Houd dan onze nieuwspagina in de gaten. We zijn gespecialiseerd in AOW en helpen je graag met advies op maat. Onze deskundige adviseurs bij 50plushypotheek staan klaar om je te ondersteunen bij het navigeren door deze veranderingen en om je te helpen de beste beslissingen te nemen voor jouw financiële toekomst. Benader ons gerust voor meer informatie.  Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen die deze veranderingen met zich meebrengen voor jouw specifieke situatie.

Breakpoint: xs