Bijverdienen en AOW
Geen categorie
2 min

Bijverdienen en de AOW: zo werkt het

Onderwerpen

Als u met pensioen bent, heeft u ineens erg veel vrije tijd. Sommige mensen vinden dat natuurlijk heerlijk, anderen hebben meer moeite met het stilzitten. Soms kiest men er dan voor om naast het pensioen een aantal dagen te werken, enerzijds om het stilzitten tegen te gaan, anderzijds om een zakcentje bij te verdienen. Maar hoe zit het eigenlijk met bijverdienen naast uw AOW? U leest er hier meer over.

Waarom bijverdienen naast uw AOW?

De AOW-uitkering is vaak geen vetpot. Veel gepensioneerden kiezen er daarom voor om een extra pensioen op te bouwen of op een andere manier te sparen. Vaak blijft het maandelijkse bedrag toch wat krap en kiest men ervoor om wat bij te verdienen naast de AOW. Bovendien is werken boven de 65 steeds gangbaarder. Men kiest ervoor om bij te verdienen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om fit te blijven, om jongere generaties kennis bij te brengen of om ritme en structuur aan te houden in het dagelijkse leven.

Heeft bijverdienen gevolgen voor de hoogte van AOW?

Goed nieuws! Bijverdienen naast uw AOW heeft geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW. Het bedrag dat u maandelijks ontvangt blijft dus even hoog. Een aanvullend pensioen van uw werkgever en bijverdiensten gaan niet af van uw AOW. Doorwerken heeft ook geen gevolgen voor het aanvullend pensioen dat u bij uw werkgever heeft opgebouwd. Wel is het zo dat als u naast uw AOW bijverdiensten heeft, u meer belasting betaald.

Betaalt u belasting over uw bijverdienste naast uw AOW?

U kunt naast uw AOW zoveel werken als u zelf wilt. Uw bruto AOW-uitkering verandert hier immers niet door. Wel worden tijdelijke of vaste bijverdiensten door de Belastingdienst gezien als extra inkomen. Als er voor uw situatie geen vrijstelling bestaat, betekent dit dat ook over uw extra inkomsten belasting moet worden betaald. Hoeveel u aan de Belastingdienst moet overdragen is afhankelijk van uw totale inkomen. Verdient u in 2021 in totaal meer dan €36.410 per jaar (geboren voor 1 januari 1946) of €35.473 per jaar (geboren na 1 januari 1946) dan valt u deels in een hoger belastingtarief (2022). Verdient u dus meer dan dit genoemde bedrag, dan betaalt u meer belasting.

Als u dit van tevoren niet weet, kan het zo zijn dat er te weinig belasting wordt ingehouden op uw loon. Aan het einde van het jaar moet u dan misschien geld terug betalen aan de Belastingdienst. U kunt hier rekening mee houden door bijvoorbeeld wat geld apart te zetten. Als u overigens goed voorbereid bent, is bijverdienen naast uw AOW en pensioen een goede manier om maandelijks een leuk extraatje over te houden.

Hoeveel belasting betaalt u tijdens de AOW?

Hoeveel belasting u precies betaalt, kunt u uitrekenen op de website van de Belastingdienst. U kunt 3 belastbare inkomens hebben: box 1, box 2 en box 3. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen mensen die de AOW-leeftijd al hebben bereikt in 2022, en mensen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt in 2022.

Het voornaamste verschil tussen loonheffing voor en na uw pensioen is dat u minder loonheffing betaalt. Een flink voordeel dus! Ook heeft u kans dat u gebruik kunt maken van een van de regelingen voor de ‘oudere werknemer’, zoals de ouderenkorting. Met deze korting betaalt u minder belasting.

Er veranderen echter wel een paar dingen. U krijgt bijvoorbeeld minder arbeidskorting en als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt valt het inkomen weg. Na uw AOW-leeftijd bent u namelijk niet meer verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Bovendien vervalt het recht op minimumloon omdat u maandelijks AOW krijgt uitgekeerd.

Ontdek 50PlusHypotheek!

Wat veel mensen niet weten, is dat u de overwaarde op uw woning kunt opnemen ter aanvulling op uw pensioen of als extra inkomen. Een extraatje verdienen naast uw AOW is dus niet alleen mogelijk met een bijbaan, maar ook mogelijk met de overwaarde van uw woning.

De expertise van 50PlusHypotheek richt zich op 50-plussers, die een tweede hypotheek willen afsluiten of de overwaarde van hun huis willen verzilveren voor extra financiële ruimte. Wilt u uw overwaarde gebruiken ter aanvulling op uw pensioen of als extra inkomen? Neem dan contact met ons op of doe alvast de scan. Dan kijken we samen wat we voor uw specifieke situatie kunnen doen.

Breakpoint: xs