Bijverdienen en AOW
Geen categorie
2 min

Bijverdienen en de AOW: zo werkt het

Onderwerpen

Droom je ervan om na je pensioen actief te blijven en een extra inkomen te verdienen? In 2024 zijn de mogelijkheden hiervoor volop aanwezig. Of je nu kiest voor een bijbaantje of de overwaarde van je huis benut, er zijn verschillende manieren om je pensioen aan te vullen. In dit artikel zullen we inzoomen op bijverdienen met AOW. Lees je mee?

Waarom bijverdienen naast uw AOW?

In 2024 is de standaard AOW-uitkering, zonder aanvullend pensioen, voor alleenstaanden ongeveer €1.150 netto per maand (zonder heffingskorting) en voor gehuwden of samenwonenden ongeveer €750 bruto per persoon (zonder heffingskorting). Hoewel dit een basisinkomen biedt, is het voor velen niet genoeg om comfortabel van te leven. Daarom kiezen veel gepensioneerden voor bijverdienen. Met flexibelere arbeidswetten en een groeiende acceptatie van senioren in de arbeidsmarkt, liggen er in 2024 meer mogelijkheden voor gepensioneerden om actief te blijven en extra inkomen te genereren, variërend van deeltijdwerk tot freelance opdrachten.

Lees ook: AOW bedragen 2024: hoeveel gaat het omhoog? 

Heeft bijverdienen fiscale gevolgen voor de hoogte van AOW?

Bijverdienen naast je AOW heeft geen invloed op de hoogte van je AOW-uitkering. Echter, in 2024 val je, afhankelijk van je totale inkomen, mogelijk in een hogere belastingschijf. Voor inkomens boven de €35.000 kunnen de belastingtarieven oplopen tot 38,10% voor personen jonger dan AOW-leeftijd en 19,20% voor personen boven de AOW-leeftijd. Dit betekent dat extra inkomsten kunnen leiden tot hogere belastingaanslagen, dus het is raadzaam om een deel van je bijverdiensten apart te zetten voor eventuele belastingverplichtingen.

Overwaarde benutten als extra inkomen

In 2024 zijn er aantrekkelijke hypotheekopties voor het benutten van overwaarde, zoals opeet- en verzilverhypotheken. Deze producten stellen je in staat om de opgebouwde overwaarde van je huis te gebruiken zonder dat je hoeft te verhuizen. Bij een gemiddelde overwaarde van €100.000 kunnen deze hypotheken je een aanvullend inkomen bieden, variërend van €500 tot €1.000 per maand, afhankelijk van de gekozen hypotheekstructuur en voorwaarden.

Belasting over bijverdienste naast AOW

Naast je AOW mag je onbeperkt bijverdienen. Maar let op: alle extra inkomsten worden belast. In 2024 ligt de belastingvrije voet voor gepensioneerden rond de €35.000. Verdien je meer, dan betaal je meer belasting. Voor een nauwkeurige berekening van je belastingaanslag is het verstandig om de online rekenhulpen van de Belastingdienst te gebruiken. Houd er rekening mee dat te weinig ingehouden belasting kan leiden tot een naheffing. Lees hier hoeveel belasting je betaalt over spaargeld. 

Belasting betalen tijdens AOW: wat moet je weten?

In 2024 is het belastingstelsel voor AOW’ers enigszins anders dan voor de pensioenleeftijd. Wil je precies weten hoeveel belasting je betaalt? Check dan de website van de Belastingdienst. Er zijn drie inkomensboxen waarover je belasting betaalt: box 1 (inkomen uit werk en woning), box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en box 3 (inkomen uit sparen en beleggen).

Minder loonheffing na pensioen

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, betaal je minder loonheffing. Dit is een significant voordeel, want het betekent dat je netto meer overhoudt van je AOW en eventuele pensioenen. Bovendien kun je in aanmerking komen voor de ouderenkorting, wat je belastingdruk verder verlaagt.

Andere belangrijke veranderingen wanneer je bijverdient naast AOW

Let op: na je pensioen ontvang je minder arbeidskorting. Ook belangrijk om te weten is dat je na het bereiken van de AOW-leeftijd niet meer verzekerd bent voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. En hoewel je maandelijks AOW ontvangt, vervalt het recht op het wettelijk minimumloon.

Flexwerken als 50-plusser

In 2024 is flexwerken onder 50-plussers populairder dan ooit, vooral onder gepensioneerden. Platforms zoals freelance websites bieden kansen om je vaardigheden en ervaring in te zetten. Of je nu kiest voor schrijfopdrachten, consultancy of online onderwijs, deze flexibele banen kunnen een mooie aanvulling zijn op je inkomen. Zo blijf je niet alleen actief, maar geniet je ook van de sociale en mentale voordelen van het hebben van een doelgerichte activiteit.

De toekomst van pensioenplanning

Pensioenplanning is in 2024 een hot topic. Met de veranderende pensioenlandschap en lage rentestanden, is het belangrijk om proactief te zijn in het beheren van je pensioenportefeuille. Overweeg het spreiden van je investeringen, van traditioneel pensioensparen tot meer innovatieve opties zoals groene investeringen of technologische aandelen. Door een diverse beleggingsstrategie kun je je pensioenpotentieel maximaliseren en jezelf beschermen tegen onverwachte economische schommelingen. Wil je weten wat voor jou mogelijk is? Laat ons weten wat jouw doel is, zodat wij je mogelijkheden kunnen berekenen.

Ontdek je mogelijkheden met 50PlusHypotheek

Bij 50PlusHypotheek zijn we gespecialiseerd in het helpen van 50-plussers die hun financiële situatie willen verbeteren. Of je nu je pensioen wilt aanvullen of extra inkomen wilt genereren, wij kunnen je begeleiden bij het kiezen van de juiste hypotheekproducten. Neem contact met ons op of doe onze scan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

 

Breakpoint: xs