Belasting spaargeld in 2024
50+financieel
6 min

Hoeveel belasting betaal je over spaargeld in 2024?

Onderwerpen

Heb je plannen om in 2024 flink te sparen? Goed zo! Maar houd rekening met de belasting op spaargeld. De belastingvrije grens blijft gelijk aan 2023, dus tot €57.000 voor individuen en €114.000 voor fiscale partners betaal je geen vermogensbelasting. Maar, let op: het belastingtarief stijgt in 2024 naar 36%. Dit betekent dat je in 2024 meer belasting betaalt over het bedrag dat deze grens overschrijdt. Meer weten? In dit artikel zoomen we uitgebreid in op de vraag: Hoeveel belasting betaal je in 2024 over spaargeld?

Waarom betalen we belasting over spaargeld?

Simpel gezegd, belasting op spaargeld betaal je alleen als je meer spaargeld hebt dan een bepaalde grens. Alles boven deze grens noemen we je belastbaar vermogen. En ja, hierover betaal je vermogensrendementsheffing.

Voor de meeste Nederlanders blijft het spaargeld onder de belastingvrije grens. Volgens het CBS ligt het gemiddelde spaartegoed rond de €46.300. Maar als je meer spaart, betaal je dus meer belasting over het extra bedrag.

Hoeveel belasting betalen wij over spaargeld in 2024?

Kijk, in 2024 ziet het plaatje voor spaargeld er een beetje anders uit. Voor de vrijstelling in box 3 geldt een bedrag van €57.000 voor individuen en €114.000 voor fiscale partners. Als je daarboven zit, dan komt de belastingdienst om de hoek kijken. En onthoud: het belastingtarief is 36%, wat een tikje hoger is dan in 2023 (32%). Dus, tijd om je spaargeld eens goed onder de loep te nemen!

Fictief rendement, wat is dat?

Voordat we verder ingaan op de vraag: ‘Hoeveel belasting betaal je in 2024 over spaargeld?’ is het belangrijk om de term ‘fictief rendement’ te begrijpen. Fictief rendement klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk vrij simpel. De overheid bedacht dit percentage om jouw belasting over spaargeld en beleggingen te berekenen. Voor 2024 is dit niet meer van toepassing, want nu gaat het over je échte rendement. Dus, zeg maar dag tegen die oude berekeningen en hallo tegen een belasting die past bij wat je werkelijk verdient.

Belasting verlagen: hoe doe je dat slim in 2024?

Groen denken is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. In 2024 profiteer je van een hogere belastingvrije grens voor groene beleggingen: €71.251 voor individuen en €142.502 voor fiscale partners. En als bonus krijg je ook nog eens een extra korting op je inkomstenbelasting. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Lees ook: De verschillende opties op je maandlasten te verlagen

En vergeet het schenken niet. Door een deel van je vermogen weg te schenken, bijvoorbeeld aan je (klein)kinderen, verlaag je je totale vermogen en dus de vermogensbelasting. Dit kan een mooie manier zijn om je dierbaren te ondersteunen én fiscaal slim te zijn. Lees hier meer over geld schenken aan je (klein)kind. 

Ook het aflossen van schulden is een strategie die je in 2024 in je achterzak wilt hebben. Schulden boven de €3.200 (of €6.400 voor fiscale partners) trek je af van je totale vermogen. Zo verminder je niet alleen je schulden, maar ook de belasting op je vermogen.

Wat valt onder vermogen?

Vermogen, dat is meer dan alleen je spaarrekening. Denk aan je beleggingen, zoals aandelen en fondsen, en vastgoedbezit, zoals dat schattige vakantiehuisje. Maar, niet alles telt mee voor de vermogensbelasting. Je eigen woning? Die valt in box 1. En je auto, pensioen en groene beleggingen? Die blijven ook buiten schot. Goed om te weten als je je financiën voor 2024 plant

Groen sparen en beleggen, dubbel voordeel in 2024

In 2024 wordt groen doen beloond, en hoe! Groen sparen en beleggen biedt niet alleen een warm gevoel van binnen, maar ook een lekker fiscaal voordeeltje. De belastingvrije grens voor groene investeringen is opgekrikt naar €71.251 voor individuen en €142.502 voor fiscale partners. Dit betekent dat je pas vermogensbelasting betaalt als je groene investeringen deze bedragen overschrijden. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog eens extra heffingskortingen op je inkomstenbelasting. Kassa!

En als je schulden hebt?

Last van schulden? In 2024 biedt dit juist een kans om slim om te gaan met je vermogensbelasting. Alles boven de €3.200 (of €6.400 voor fiscale partners) aan schulden mag je aftrekken van je totale vermogen. Dit kan een aanzienlijke vermindering van je belastinglast betekenen. Dus, tijd om die rekenmachine erbij te pakken en je voordeel uit te rekenen!

Extra vrijstellingen in 2024: optimaliseer je vermogensbelasting

2024 zit vol met mogelijkheden om je belastingdruk te verlichten. Heb je bijvoorbeeld gedacht aan een uitvaartverzekering? Een deel van je vermogen reserveren voor je uitvaart kan vrijgesteld zijn van belasting. En voor degenen die vóór 2016 pensioengerechtigd zijn, zijn er speciale regels om nog meer van je vermogen vrij te stellen.

Bovendien kunnen bepaalde maatschappelijke of culturele investeringen je niet alleen een goed gevoel geven, maar ook fiscale voordelen opleveren. Dus, of je nu investeert in kunst of in maatschappelijke projecten, je portemonnee en hart kunnen er beiden van profiteren. Wil je meer weten over deze vrijstellingen? Één van onze adviseurs adviseert je graag.

Werkwijze van 50PlusHypotheek

Belasting en AOW in 2024: wat betekent dit eigenlijk voor jouw spaargeld?

Laten we eens kijken naar je AOW en spaargeld in 2024. Ook dit kan best interessant zijn. In 2024 is je AOW-uitkering onderdeel van je belastbaar inkomen. Dus, heb je een mooi bedrag op je spaarrekening of wat slimme beleggingen? Dan is het goed om te weten hoe dit je belastingaangifte beïnvloedt.

In 2024 is de grens voor belastingvrij vermogen in box 3 gesteld op €57.000 voor individuen en €114.000 voor fiscale partners. Onder dit bedrag? Dan hoef je over dat deel van je vermogen geen belasting te betalen. Maar zodra je erboven zit, komt de fiscus om de hoek kijken.

En de belastingtarieven? Die blijven interessant. Voor inkomens tot €69.398 betaal je 37,07% belasting. Ga je daar overheen, dan stijgt het tarief naar 49,50%. Dit is belangrijk om te weten, zeker als je naast je AOW nog andere inkomsten hebt, zoals rente of dividenden uit je spaargeld of beleggingen. Dus, tijd om slim te plannen en ervoor te zorgen dat je niet onnodig te veel aan de belastingdienst betaalt.

Lees ook: AOW bedragen 2024: hoeveel gaat het omhoog? 

De overwaarde op je koopwoning optimaal benutten in 2024?

2024 biedt diverse slimme strategieën om je vermogensbelasting te drukken. Of je nu kiest voor groene investeringen, je schulden aflost of gebruik maakt van specifieke vrijstellingen, elk beetje helpt. Kennis is macht, vooral als het om belasting gaat. Bij 50PlusHypotheek helpen we je graag om deze kansen te grijpen. Benieuwd hoe je jouw financiële situatie in 2024 het beste kunt aanpakken? Doe onze scan en ontdek de mogelijkheden!

Breakpoint: xs