Overwaarde
2 min

Zo kan u uw overwaarde beschermen bij verhuizen naar een verpleeghuis!

Onderwerpen

De vergrijzing in Nederland zet door, ook in 2023. Met deze ontwikkeling hangt samen dat ook steeds meer senioren te maken krijgen met een verpleeghuisopname. Naast alle emoties die dit met zich meebrengt, kan verhuizen naar een verpleeghuis ook financiële consequenties hebben. Vooral als het gaat om de bescherming van uw overwaarde. In dit artikel spreken we hoe u uw overwaarde kunt beschermen wanneer u naar een verpleeghuis moet. 

Wat is overwaarde? 

De overwaarde van uw woning is het verschil tussen de marktwaarde van uw woning en de resterende hypotheekschuld. Stel: u bezit een woning die €450.000 waard is. Ook heeft u nog €50.000 aan hypotheekschuld. Dan heeft u €400.000 overwaarde. Een flink bedrag! Dit betreft geld ‘in de stenen’ dat een mooie bijdrage kan leveren aan uw budget voor zorginkoop. Lees snel verder om erachter te komen hoe uw overwaarde kan beschermen wanneer u naar een verpleeghuis moet. 

Wilt u uw geld uit de stenen halen? Doe nu de gratis scan! 

Overwaarde beschermen wanneer u naar een verpleeghuis moet

Uw eigen woning opgeven en naar een verpleeghuis verhuizen. Het is niet niks. Het kan zelfs zo zijn dat u uw huis moet verkopen om de kosten te kunnen dekken. Dit kan een probleem vormen wanneer u veel overwaarde heeft in uw huis. Vanuit deze situatie is het namelijk mogelijk dat uw overwaarde wegvalt. En dit kan gevolgen hebben voor uw recht op toeslagen en uw bijdrage aan de zorgkosten. 

Hoe werkt deze bescherming van overwaarde? 

De overwaarde van uw woning betreft een onderdeel van uw vermogen. Heeft u een laag inkomen én weinig vermogen? Dan kan u aanspraak maken op zorg- en huurtoeslag. Komt uw vermogen boven een bepaalde grens uit? Dan vervalt voor u het recht op toeslagen en moet u meer bijdragen aan uw zorgkosten. 

Mogelijkheden om uw overwaarde te beschermen

Een verpleeghuisopname kan leiden tot hoge zorgkosten. Bij het bepalen van de eigen bijdrage wordt er gekeken naar uw vermogen, waaronder ook de overwaarde van uw huis. Er zijn verschillende manieren om uw overwaarde te beschermen wanneer u naar een verpleeghuis moet. Hieronder zetten wij een aantal mogelijkheden voor u op een rij:

Overwaarde gebruiken voor een aanvullende verzekering

Maakt u gebruik van een aanvullende zorgverzekering? Dan kunt u deze als het goed is beschermen om uw overwaarde te beschermen. Met deze aanvullende verzekering kunt u zich namelijk verzekeren tegen de kosten die niet gedekt worden door de basisverzekering. Hieronder kunnen onder meer de kosten van een verpleeghuisopname vallen. 

Door uw overwaarde te gebruiken voor een aanvullende zorgverzekering, blijft uw totale vermogen onder de grens voor toeslagen. Zo betaalt u uiteindelijk minder bijdrage aan uw zorgkosten. 

Overwaarde gebruiken voor een uitvaartverzekering

Een tweede mogelijkheid om uw overwaarde te beschermen wanneer u naar een verpleeghuis moet, is via een uitvaartverzekering. Dit is een goede keuze voor u wanneer u nog niet aangesloten bent bij een uitvaartverzekering. Ook kunt u ervoor kiezen om uw bestaande uitvaartverzekering uit te breiden. Lees hier alles over de overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek. 

Kies u ervoor om uw overwaarde te gebruiken voor een uitvaartverzekering? Dan beschermt u uw overwaarde automatisch tegen het risico dat uw overwaarde wordt gebruikt voor uw zorgkosten. Bovendien zorgt u er met deze optie voor dat uw nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart worden geconfronteerd. 

Meer informatie over overwaarde gebruiken voor uitvaartverzekering bij beschermen overwaarde

Overwaarde gebruiken voor een schenking

Een andere mogelijkheid om uw overwaarde te beschermen, is door deze te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Denk hierbij aan een schenking voor de aankoop van een woning of voor de aflossing van hun hypotheek. Door deze schenking vermindert u uw vermogen en blijft uw overwaarde buiten beschouwing bij de berekening van uw bijdrage aan de zorgkosten. 

Let op: Kiest u ervoor om uw overwaarde te schenken aan uw kinderen? Dan kan dit gevolgen hebben voor de eigen bijdrage van uw kinderen bij het aanvragen van een hypotheek. Wilt u meer weten over uw overwaarde schenken aan uw kinderen of kleinkinderen? Lees dan ook: De overwaarde van uw kinderen of kleinkinderen schenken? Deze zaken komen erbij kijken! 

Meer informatie over hoe u een schenking doet aan uw kleinkinderen om uw overwaarde te beschermen tegen de zorgkosten van het verpleegtehuis

Overwaarde gebruiken voor een opeethypotheek

Een opeethypotheek is een lening die u afsluit op uw woning. Het geeft u meer financiële ruimte op uw oude dag. U ontvangt in dit geval een maandelijks bedrag uit de overwaarde van uw huis. Het voordeel van een opeethypotheek is dat u de overwaarde van uw huis kunt gebruiken zonder dat u uw huis hoeft te verkopen. 

Wanneer u ervoor heeft gekozen om een opeethypotheek af te sluiten, blijft uw vermogen onder de grens voor zorgtoeslagen. En dat is in uw voordeel, want zo betaalt u minder bijdrage aan de zorgkosten. Het nadeel is echter wel dat u met deze hypotheekvorm een schuld opbouwt. Deze zult u uiteindelijk wel moeten aflossen. Wanneer u komt te overlijden, moet de opeethypotheek worden terugbetaald uit de verkoopopbrengst van uw huis. 

Overwaarde gebruiken voor een testament

Tenslotte kan ook een testament u helpen om uw overwaarde te beschermen wanneer u naar een verpleeghuis gaat. In uw testament kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat uw huis pas na uw overlijden verkocht mag worden. Hierdoor blijft uw overwaarde in ‘de stenen’ van uw woning. En daardoor hoeft u deze niet te gebruiken voor uw zorgkosten. Lees hier wanneer u een erfrechtverklaring nodig heeft. 

Goed om te weten: Stelt u een testament op? Dan is het raadzaam om een notaris in te schakelen. Een notaris kan u adviseren over de mogelijkheden en de beperkingen van uw testament. 

Uw overwaarde beschermen wanneer u naar een verpleeghuis moet? 

Zoals we hierboven hebben besproken; het naar een verpleeghuis verhuizen brengt financiële consequenties met zich mee. En dit heeft ook effect op de overwaarde van uw woning. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw overwaarde te beschermen. Zo kunt u uw vermogen onder de grens houden voor zorgkosten. Wilt u weten welke optie het beste bij uw persoonlijke situatie aansluit? De hypoheekadviseurs van 50PlusHypotheek adviseren u graag. Zo kunt u met een gerust hart naar een verpleeghuis verhuizen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw overwaarde. 

Breakpoint: xs