Zonnepanelen op het dak
Hypotheek
2 min

Waarom duurzaam wonen goed is voor portemonnee én milieu!

Onderwerpen

Heeft u er weleens over gedacht uw woning energiezuiniger te maken door middel van een hypotheek voor duurzaam verbouwen? Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, HR++ beglazing, isolatie van het dak of een energiezuinige ketel. Stuk voor stuk mogelijkheden om zowel uw energierekening omlaag te helpen en om een steentje bij te dragen aan het milieu. Hieronder vindt u meer informatie over de opties om uw woning duurzaam te verbouwen aan de hand van een hypotheek duurzaam verbouwen.

Uw huis verduurzamen? Dit zijn de opties!

Heeft u ervoor gekozen om uw woning te verduurzamen? Slim! Maar welke maatregelen kunt u eigenlijk treffen om uw huis wat groener te maken? Hieronder hebben wij wat voorbeelden op een rij gezet:

Schaf een warmtepomp aan. Met een warmtepomp verbruikt u gemiddeld gezien veel minder energie dan met een klassieke installatie op gas of stookolie. Hoe dat werkt? Een warmtepomp haalt omgevingswarmte uit de lucht, bodem of grondwater, met elektriciteit dus. Hierdoor verbruikt u minder gas en meer stroom. En dat maakt het een energiezuinige optie.

Naden en kieren isoleren. Wanneer de naden en kieren in uw woning niet goed geïsoleerd zijn kan warmte hier door heen gemakkelijk verdwijnen. Om deze reden hebben veel woningen tochtproblemen bij kozijnen. Door naden en kieren te dichten houdt u de warmte dus binnen en bespaart u energie.

Isolatie van spouwmuur. Door spouwmuurisolatie houdt uw woning de warmte beter vast. Ook zullen de muren gemiddeld veel minder kou afgeven. Bij het isoleren van uw spouwmuur wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van uw woning opgevuld met isolatiemateriaal. Dit heeft een lagere energiefactuur als resultaat. Deze vorm van isolatie is met name interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. Deze woningen zijn veelal tijdens de bouw niet goed geïsoleerd.

Glasisolatie. Met HR++ of Triple glas bespaart u flink op uw energiekosten en blijft uw woning een stuk warmer. Met glasisolatie beschermt u uw woning én ramen tegen warmteverlies. De warmte zal minder snel ontsnappen door de aanwezigheid van deze types glas-verbetering. Dit is vooral in de winter zeer interessant. Zo kunt u de thermostaat namelijk lager zetten, de temperatuur in uw kamer blijft immers veel langer hoog. Met als groot financieel voordeel dat de elektriciteitsrekening aanzienlijk zal dalen.

Zonnepanelen. Met zonnepanelen kunt u uw huis energieneutraal maken en tegelijkertijd bijdragen aan een goed milieu. Zonnepanelen wekken immers elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. Zo bespaart u jaarlijks honderden euro’s op uw energierekening. Goed voor uzelf, en goed voor de natuur dus. Overweegt u om zonnepanelen op uw dak te leggen? Vanaf januari 2023 betaalt u geen btw meer over de aanschaf ervan. Dit scheelt direct al ongeveer 21% van de kosten. Heeft u voor 1 januari 2023 zonnepanelen aangeschaft? Dan mag u zelfs een deel van de gemaakte kosten terugvragen. Lees hier wat dat voor u betekent en hoe u het terug kunt vragen. 

Vloerisolatie. Bij deze vorm van isolatie wordt – zoals de naam al doet vermoeden – de vloer van uw huis geïsoleerd. Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor meer comfort in de vorm van warmte voeten. U zorgt er zo namelijk voor dat uw vloer geen warmte afstraalt naar de kruipruimte. Zo gaat er veel minder energie verloren. Op die manier zorgt vloerisolatie voor een lagere energiefactuur, op termijn verdient u deze investering zelfs terug.

Dakisolatie. Door uw dak te laten isoleren bespaart u niet alleen energie, ook uw wooncomfort zal er ruim op vooruit gaan. Aangezien warmte stijgt, is dakisolatie een goede manier om de warmte binnen te houden. Op die manier gaat er veel minder warmte verloren. Zo kunt u zelfs van uw koude zolder een prettige kamer maken.

Goed om te weten: Wist u dat het dankzij dakisolatie in de zomer ook langer koel blijft op uw zolder?

De keuze is dus reuze. En er zijn natuurlijk nog veel mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. Wat dacht u van gevelisolatie, ventilatie, een biomassaketel of een zonneboiler? 50Plus hypotheek helpt u graag om de bomen door het bos weer te zien. Laat uzelf daarom adviseren en alles uit handen nemen. Zowel op fysiek als financieel vlak. Wij helpen u graag op weg bij de keuzes rond het verduurzamen van uw huis.

De voordelen van verduurzamen

Vindt u het ook écht tijd worden om uw woning te verduurzamen? Dan kan dat mooie financiële voordelen met zich meebrengen. Door uw koopwoning te verduurzamen, kunnen uw totale woonlasten omlaag gaan. Lees hieronder welke voordelen het verduurzamen van uw woning met zich mee brengt:

Besparing op energie en belasting 

Door energiebesparende maatregelen te treffen, kunt u flink besparen op uw energierekening en belasting. Houd er hierbij wel rekening mee dat elke woning uniek is. Dat zorgt ervoor dat er op diverse factoren gelet moet worden zodat u de juiste oplossingen kiest voor uw woning. Het is daarom verstandig uzelf hierover te laten adviseren. Dat kan door contact met een van onze hypotheekadviseurs op te nemen.

Investering in de waarde van uw huis

Door uw huis te laten isoleren, krijgt uw huis een beter energielabel. Zo levert een woning met energielabel D gemiddeld 13.500 meer op dan een woning met energielabel G. Verduurzaming verbetert ook de verkoopbaarheid van de woning. Een energiezuinige woning is namelijk sneller en makkelijker te verkopen. Zeker wanneer u hiermee in feite een extra ruimte aan je huis hebt kunnen toevoegen. Handig wanneer u over een aantal jaar toch besluit om bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen.

Beter voor binnen- en buitenklimaat

Verduurzaming van uw woning heeft nog meer voordelen. Zo zorgt isolatie ervoor dat in de zomer uw huis heerlijk koel is, en in de winter lekker warm. Doordat u minder CO2-uitstoot, levert u ook een actieve bijdrage aan een beter klimaat.

Hypotheek duurzaam verbouwen

Er zijn allerlei energiezuinige voorzieningen die u kunt meefinancieren in uw hypotheek. Iedereen die een hypotheek afsluit heeft sinds 2018 recht om 100% van de woningwaarde te lenen voor een huis. Kiest u ervoor uw huis energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld omdat u een jaren ‘30 woning heeft gekocht, dan kunt u 106% lenen. Het bedrag bovenop de 100% moet u uiteraard wel besteden aan duurzame maatregelen.

Hypotheek met NHG

Gaat u een hypotheek afsluiten met NHG? Dan kunt u in dit geval ook meer lenen wanneer u een hypotheek voor duurzaam verbouwen wilt afsluiten. De NHG grens is in 2022 €355.000 en als u wilt investeren in energiebesparende maatregelen dan stijgt de kostengrens naar €376.300. Alles boven de grens van €355.000 moet dan worden gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Rentekorting met een hypotheek duurzaam verbouwen

Koopt u of heeft u plannen voor een woning die u wilt gaan verduurzamen? Dan zult u duurzaamheidskorting op uw hypotheekrente ontvangen (mits u uw woning verduurzaamt tot minimaal energielabel A). Er zijn steeds meer banken die deze korting geven op de hypotheekrente als u een huis koopt dat in het bezit is van energiebesparende voorzieningen. Maar ook wanneer u energiezuinige voorwaarden wilt doorvoeren. Dat wil zeggen dat u met een energiezuinig huis in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. De mogelijkheden zijn wel per bank verschillend. Bij 50PlusHypotheek kunnen we u meer vertellen over een hypotheek duurzaam verbouwen.

Duurzaamheidsleningen

Om huizenbezitters te stimuleren hun woning te verduurzamen middels een hypotheek duurzaam verbouwen, zijn er diverse duurzaamheidsleningen vanuit de overheid. Zo is er een Energiebespaarlening, een initiatief van de overheid waarbij tegen rente zo’n €2500 tot €25.000 kan worden bijgeleend voor energiebesparende maatregelen. Deze lening dient u wel binnen 7, 10 of 15 jaar terug te betalen. Ook gelden de eisen dat u eigenaar én bewoner van de woning dient te zijn. Daarnaast gelden deze voorwaarden:

– De maximale eindleeftijd bij het aanvragen is 75 jaar.

– De lening mag altijd boetevrij worden afgelost.

– Geen eenmalige afsluitkosten.

– De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Wilt u weten hoeveel overwaarde u kunt benutten om uw woonwensen te realiseren, zoals verbouwen of verduurzamen? Neem gerust contact met ons op, wij kunnen u adviseren over de financiële mogelijkheden.

Vraag advies aan bij 50PlusHypotheek

Nu de spaarrente laag is loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Er zijn diverse mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te bewerkstelligen en om deze te financieren middels een hypotheek duurzaam verbouwen. We helpen u graag om uit te zoeken welke optie het best bij uw financiële situatie past. Neem daarom contact op.

Breakpoint: xs