Belasting verkoop huis Amsterdam
Geen categorie
2 min

Uw woning verkopen: hoe zit het met de belastingaangifte?

Onderwerpen

Als u uw woning binnenkort wilt verkopen, dan heeft u een grote kans dat u door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren uw woning kunt verkopen met overwaarde. Het kan echter ook zo zijn dat u met een restschuld blijft zitten. Hieronder vindt u meer informatie over de belastingaangifte na de verkoop van uw woning in beide scenario’s.

Scenario 1: u verkoopt uw woning met overwaarde

Als u uw woning verkoopt met overwaarde betekent het dat uw woning een goede investering is geweest. De woning is immers meer waard geworden. Na de verkoop van uw woning hoeft u in eerste instantie niet met de Belastingdienst af te rekenen. U bent namelijk geen heffing verschuldigd over de koopsom, maar de overwaarde heeft wel invloed op uw belastingaangifte. U betaald namelijk vanaf een bepaald bedrag vermogensbelasting. In 2022 is dit bedrag vrijgesteld tot €50.650 wanneer u alleen bent, heeft u een fiscale partner dan is dat tot €101.300.

U verrekent tijdens uw belastingaangifte de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Verder heeft de hoogte van de belasting die u betaald na de verkoop van uw woning met overwaarde te maken met de vervolgactie:

1. U koopt een andere woning: in dit geval gaat de Belastingdienst ervan uit dat u de overwaarde van uw oude woning gebruikt voor de financiering van uw nieuwe woning. Dit wordt ook wel de bijleenregeling genoemd. Als u een hypotheek of lening afsluit voor een nieuwe woning dan mag u de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de eigenwoningreserve (overwaarde van uw oude woning).

2. U koopt de komende drie jaar geen nieuwe woning: in dit geval kunt u de overwaarde vrij besteden. Inspiratie voor het besteden van uw overwaarde vind u hier. De overwaarde verhoogt uw vermogen en de Belastingdienst stelt dat na het uitkeren gelijk met spaargeld. In de belastingaangifte over het volgende belastingjaar zorgt de overwaarde dus mogelijk voor een hogere heffing over uw eigen vermogen.

Scenario 2: u verkoopt uw woning en blijft zitten met een restschuld

Het kan ook voorkomen dat u uw woning verkoopt voor minder dan de hypotheekwaarde, dan heeft u te maken met onderwaarde en blijft u zitten met een restschuld. U heeft dan twee opties, namelijk:

1. U financiert de restschuld mee in de hypotheek van uw volgende koopwoning:

Het is mogelijk de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
– U moet beschikken over voldoende inkomen om extra te kunnen lenen.
– U kunt de restschuld meefinancieren tot 115 procent van de marktwaarde van uw nieuwe woning.
– U lost de extra lening zo snel mogelijk af, uiterlijk binnen vijftien jaar. Voor de extra lening geldt een annuïtaire of lineaire terugbetaling.

2. U maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld:

In overleg met uw bank of verzekeraar kunt u kijken of er mogelijkheden zijn voor een betalingsregeling. Het kan zijn dat de financieringsruimte voor een volgende lening wordt beperkt.

In beide gevallen is de betaalde rente niet aftrekbaar van het inkomen. Er geldt wel een uitzondering: is de schuld namelijk ontstaan vóór 1 januari 2018, dan is de betaalde rente over de schuld aftrekbaar gedurende maximaal vijftien jaar.

Restschuld en NHG

Met een NHG-hypotheek worden restschulden in sommige gevallen kwijtgescholden. Een kwijtschelding gebeurd overigens niet zomaar, namelijk alleen bij:

– Relatiebreuk, overlijden partner, niet verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid
– Onderhandse verkoop van de woning
– Niet vrijwillig aangaan financiële verplichtingen

Komt u niet in aanmerkingen voor kwijtschelding? Overleg dan met de geldverstrekker hoe u deze schuld kunt aflossen.

Belastingaangifte: verkoop en aankoop

Na de verkoop van uw woning heeft de overwaarde of restschuld invloed op uw belastingaangifte. In de aangifte geeft u de verkoop en aankoop van een woning apart op. Bij de verkoop geeft u de verkoopprijs op min de verkoopkosten (makelaarskosten en notariskosten) en het resterende hypotheekbedrag. Hiermee geeft u dus de overwaarde en restschuld door aan de Belastingdienst. Na de aankoop van uw nieuwe huis geeft u de koopsom op, plus de kosten van de aankoop. De kosten van de financiering geeft u apart op, samen met het nieuwe hypotheekbedrag.

Dit kan best een ingewikkelde opgave zijn. Bij 50PlusHypotheek helpen we u daar graag mee!

Laat u adviseren door 50PlusHypotheek

Wilt u uw huidige woning verkopen en bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn betreft overwaarde en restschuld? Dan bent u bij 50PlusHypotheek aan het juiste adres. Onze expertise richt zich op 50-plussers die een hypotheek willen afsluiten, of op zoek zijn naar de beste manier om hun overwaarde te verzilveren. Ons advies is onafhankelijk en de klant staat altijd centraal. Benieuwd wat 50PlusHypotheek voor u kan betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op!

Breakpoint: xs