Overwaarde
2 min

Overwaarde huis na scheiding: wat zijn de mogelijkheden?

Onderwerpen

Als u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan, moet er veel geregeld worden. Zeker als u samen een koophuis heeft. Want, wat gebeurt er met de woning en hoe wordt de overwaarde verdeeld? We hebben de belangrijkste aandachtspunten bij verdelen overwaarde huis na scheiding op een rij gezet.

Overwaarde huis na scheiding

Als u en uw partner besluiten om te gaan scheiden is het belangrijk om te kijken wat er met de koopwoning gaat gebeuren. En misschien nog wel belangrijk: wat gebeurt er met de overwaarde van het huis na de scheiding? Vandaag de dag hebben veel woningen overwaarde. Dat betekent dat de woningwaarde hoger is dan de hypotheek die erop openstaat. Deze overwaarde komt echter pas vrij op het moment dat de woning wordt verkocht. Maar wat als u of uw partner graag in de woning blijft wonen?

Lees ook: Overwaarde huis opnemen, hoe werkt het en waar kan het aan worden besteed? 

We zetten de verdeling van de overwaarde na scheiding in drie mogelijke scenario’s op een rij!

Heeft de woning overwaarde of restschuld?

Voordat we verder ingaan op hoe de overwaarde huis na scheiding wordt verdeeld is het allereerst belangrijk om te weten of de woning overwaarde heeft of dat u juist te maken heeft met een restschuld.

Bij overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van uw woning en de hypotheek positief, bij een restschuld is dit saldo negatief. Is uw woning bijvoorbeeld €300.000 waard en is uw hypotheek op het moment van de scheiding €250.000, dan heeft u een overwaarde van €50.000.

Op het moment dat de woning overwaarde heeft moet u uw partner geld meegeven, bij een restschuld moet uw partner u geld geven. In het geval van overwaarde moet u een hogere hypotheek nemen om in het huis te blijven wonen.

Scenario 1: U blijft in de koopwoning, uw partner vertrekt

Zijn u en uw partner ieder voor de helft eigenaar en wilt u na de scheiding in het huis blijven wonen? Dan moet u uw partner uitkopen. In deze situatie zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Krijgt u de nieuwe hypotheek rond?

Als u de woningwaarde heeft achterhaald is de volgende stap om te onderzoeken of het financieel haalbaar is voor u om in de woning te blijven. Bij overwaarde moet u uw partner uitkopen. Hier is vaak extra hypotheek voor nodig en de bestaande hypotheek komt ook op uw naam te staan.

Om de hypotheek van de woning over te nemen is het van belang dat u voldoet aan de inkomensnormen van hypotheekverstrekkers. Het is dus belangrijk dat u inzicht heeft in uw inkomen. Belangrijk om te weten: op het moment dat u kinderen heeft en u alimentatie aan uw ex-partner moet betalen heeft u minder recht op hypotheek.

Pensioen

Bent u 57 jaar of ouder, dan wordt uw pensioeninkomen meegerekend bij de hypotheekmogelijkheden. U moet er ook rekening mee houden dat er bij een echtscheiding vaak sprake is van pensioenverevening. U moet dan een deel van uw pensioen afstaan aan uw ex-partner.

Scenario 2: U vertrekt uit de koopwoning, uw partner blijft

Op het moment dat u ervoor kiest de woning te verlaten zijn er twee mogelijkheden: als er sprake is van restschuld zult u geld moeten toeleggen, is er overwaarde dan koopt uw partner u uit.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat u pas een nieuw huis kunt kopen zodra de scheiding rond is.

Daarnaast is het belangrijk dat uw partner in deze situatie rekening houdt met alimentatie en pensioen.

Scenario 3: Jullie verkopen het huis

Heeft geen van jullie beide de wens om in de woning te blijven, dan kan de woning verkocht worden. Hier zijn twee scenario’s mogelijk.

Woning verkopen met overwaarde

 Op het moment dat jullie de woning verkopen met overwaarde krijgen jullie ieder het eigen deel van de daadwerkelijk ontvangen overwaarde op de rekening gestort. Het is ook mogelijk om hier samen met uw ex-partner afwijkende afspraken over te maken in een echtscheidingsconvenant.

Woning verkopen met restschuld

De woning kan pas verkocht worden als de hele hypotheek is afgelost. Op het moment dat jullie woning een restschuld heeft moeten jullie deze aflossen. Mogelijkheden om deze restschuld af te lossen zijn: met spaargeld, een lening of middels een regeling met de hypotheekverstrekker.

Hulp nodig? Neem contact op met 50PlusHypotheek 

Willen u en uw partner de overwaarde van het huis na scheiding goed geregeld hebben? Dan bent u bij 50Plushypotheek aan het juiste adres. Wij helpen jullie graag met de verdeling van de overwaarde.

Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs!

Breakpoint: xs