50+financieel
2 min

Als 55-plussers verhuizen naar een levensloopbestendige woning, kan dat nog wel?

Onderwerpen

Veel 55-plussers met een eigen woning hebben hun vermogen de afgelopen jaren zien stijgen. Dit komt omdat de huizenprijzen enorm zijn toegenomen. Als gevolg hiervan zijn de huizen van veel 55-plussers op papier flink meer waard geworden. Het is dan ook erg aantrekkelijk voor deze groep om hun huis te gaan verkopen en op zoek te gaan naar een levensloopbestendige woning. Een woning die het mogelijk maakt om ook op je oude dag in te wonen. Maar kunt u als 55-plusser nog wel verhuizen naar een levensloopbestendige woning? 

Tekort aan levensloopbestendige woningen

Over 10 jaar zullen er naar verwachting zo’n 2,5 miljoen 75-plussers in ons land zijn. Veel daarvan zullen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Er zijn dus woningen nodig die geschikt zijn voor levensloopbestendig wonen. Helaas is er een tekort aan levensloopbestendige woningen in Nederland. Er is nu al een tekort van 80.000 seniorenwoningen, dat aantal loopt op tot 400.000 in 2040. Voor de levensloopbestendige huizen die op dit moment op de markt komen, geldt hetzelfde als de rest van de huizen op de woningmarkt: ze zijn veel duurder geworden. Het is dan ook maar de vraag of je, ondanks de overwaarde van je huidige woning, voldoende hypotheek kunt krijgen. 

Hypotheekregels voor senioren

Banken houden al 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum rekening met uw toekomstige pensioeninkomen. Omdat dit inkomen vaak lager uitvalt dan het inkomen vóór uw pensioen, kunt u vanaf uw 57e vaak minder lenen als u wilt verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Bovendien eisen veel hypotheekverstrekker dat de nieuwe hypotheek veel sneller wordt afgelost. Gelukkig is er dankzij Nationale Hypotheek Garantie wel meer mogelijk. Weten wat uw mogelijkheden zijn? U leest het hier. 

Verhuizen of blijven waar u nu zit?

Uit cijfers van huizenwebsite Funda blijkt dat veel 55-plussers op zoek zijn naar een andere woning, en dan met name een levensloopbestendige woning. Deze term is in 2020 de top 10 van zoekopdrachten binnengekomen. Naast deze optie zijn er nog een aantal andere opties om als 55-plusser te wonen. Zoek bijvoorbeeld op ‘gelijkvloers’ of ‘appartement’. Lukt het u niet om een levensloopbestendige woning te vinden? Dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen uw huidige woning te verbouwen zodat u er langer in kunt wonen. U kunt bijvoorbeeld uw slaapkamer en badkamer op de begane grond creëeren, of een traplift laten installeren. Smalle deuren? Laat uw deuropeningen verbreden voor als u later een rollator of rolstoel nodig heeft. 

Verbouwing bekostigen met de opeethypotheek

Als u door de huidige huizenmarkt veel overwaarde heeft, maar niet zoveel eigen spaargeld, kunt u overwegen om een verbouwing te bekostigen met een ‘opeethypotheek’. Met een opeethypotheek sluit u een lening af ter hoogte van uw overwaarde. Dat geld kan in één keer worden gestort, als maandelijkse uitkering, of als combinaties van deze twee opties. Dit geld kan u vervolgens gebruiken om uw huidige woning levensloopbestendig te maken. Er zijn nog veel meer opties om uw overwaarde aan te besteden. Ga bijvoorbeeld lekker op vakantie, of schenk een deel aan uw kleinkinderen. 

Zelf een levensloopbestendige woning bouwen

Wilt u toch graag verhuizen maar lukt het niet om een levensloopbestendige woning te vinden? Dan kunt u er ook voor kiezen (mits de financiële situatie het toestaat) een levensloopbestendig huis te laten bouwen. Er zijn meerdere spelers op de markt die hiervoor kant-en-klare conceptwoningen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Selekthuis. Er zijn van vaak een aantal basismodellen waaruit u kunt kiezen. Die zijn niet goedkoop, zeker omdat u ook nog grond moet kopen en deze bouwrijp moet maken. Echter is een conceptwoning vaak goedkoper dan zelf een architect en aannemer in de hand nemen om een levensbestendige woning te laten bouwen. 

Huis verkopen en gaan huren

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw huidige woning te verkopen en te gaan huren. Dan kunt u, indien u daarvoor in aanmerking komt, een sociale huurwoning van een woningcorporatie huren. Sociale huurwoningen zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan woningen in de vrije sector. Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet u zijn ingeschreven bij een woningcorporatie en wordt er gekeken naar uw (gezamenlijke) inkomen. 

Laat u adviseren door 50PlusHypotheek

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn om een levensloopbestendige woning te kopen of welke mogelijkheden er eventueel nog meer zijn? Maak dan gerust een afspraak. Als erkende onafhankelijke financiële adviseurs helpen we u graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op!

Breakpoint: xs