Tweede huis kopen met overwaarde
Overwaarde
4 min

Tweede huis kopen met overwaarde: dit moet je weten

Onderwerpen

Droom je van een tweede huis in een zonnig land of wil je een schenking doen aan je (klein)kinderen? Misschien denk je erover een tweede huis te kopen als investering. De grote vraag is: hoe betaal je dat? Kun je een tweede huis kopen met de overwaarde van je woning? Wij leggen het voor je uit.

Hoe kom ik erachter of ik een tweede huis kan kopen met mijn overwaarde?

Overwaarde betekent dat je huis meer waard is dan je hypotheekschuld.  Het kan zo zijn dat je huis door stijging van de huizenprijzen, een verbouwing of door aflossing op uw hypotheek meer waard is geworden. Veel mensen hebben zo zonder dat ze het weten flink wat overwaarde opgebouwd in hun leven. De overwaarde van uw woning kunt u zelf berekenen door de hypotheekschuld af te trekken van de (verkoop)waarde van je huis. Stel je voor: je huis is nu €350.000 waard en je hypotheek is €200.000. Dan heb je dus €150.000 aan overwaarde. Maar is dit genoeg om een heel nieuw tweede huis te kopen? Er komt meer bij kijken.

Wat komt er kijken bij een tweede huis kopen met overwaarde?

Als je overweegt een tweede huis te kopen met de overwaarde van je huidige woning, zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. In 2024 kun je doorgaans niet het volledige overwaardebedrag lenen. Stel dat je huis nu €400.000 waard is en je hypotheek staat op €250.000, dan heb je €150.000 aan overwaarde. Echter, banken bieden vaak maar tot 70-80% van dit bedrag aan als extra hypotheek, afhankelijk van het doel van je tweede huis. Dit betekent dat je voor een tweede woning die je wilt verhuren of als vakantiewoning wilt gebruiken, verschillende leenvoorwaarden en regels tegenkomt. Bijvoorbeeld, voor een vakantiewoning wordt er vaak een hogere rente gevraagd en zijn de leenvoorwaarden strenger.

Hoeveel overwaarde heb je nodig om een tweede huis te kopen?

De benodigde overwaarde hangt sterk af van het type tweede huis dat je op het oog hebt. In 2024, met de voortdurende stijging van de huizenprijzen, kun je al een aanzienlijk bedrag hebben opgebouwd. Voor een tweede huis van bijvoorbeeld €200.000 zou je, uitgaande van het feit dat je ongeveer 70% van je overwaarde kunt lenen, ongeveer €285.000 aan overwaarde nodig hebben. Dit is om zowel de aankoop te dekken als ook eventuele bijkomende kosten zoals notariskosten, belastingen en eventuele renovaties.

Tweede huis gedeeltelijk kopen met overwaarde

Je kunt ervoor kiezen om je huidige hypotheek te verhogen met het overwaardebedrag. Maar let op: je moet er zeker van zijn dat je de nieuwe maandlasten kunt dragen. Als je bijvoorbeeld je hypotheek verhoogt met €100.000 tegen een rente van ongeveer 4% (een realistisch cijfer voor 2024), betekent dit een extra maandelijkse last van ongeveer €333, exclusief aflossing.

Tweede hypotheek bij tweede huis kopen met overwaarde

Voor een tweede huis dat niet je hoofdverblijf wordt, gelden speciale voorwaarden. Zo moet het tweede huis aan bepaalde bouwkundige eisen voldoen, zoals een permanente fundering, stenen muren en een dak bedekt met pannen. Daarnaast is het vaak noodzakelijk om eigen middelen in te brengen, bijvoorbeeld 10-20% van de aankoopprijs, afhankelijk van de hypotheekverstrekker en het doel van de woning.

Let op dat je overwaarde geen bedrag betreft waar je zomaar bij kunt. Het geld zit eigenlijk in de stenen. Pas als je daadwerkelijk besluit om een tweede huis te kopen met uw overwaarde kun je het geld gebruiken. Een ander aandachtspuntje is dat je jouw tweede hypotheek, als je een tweede huis koopt met overwaarde, enkel bij je huidige hypotheekverstrekker kan afsluiten.

Bijkomende kosten en financieringsopties

Als je denkt aan het kopen van een tweede huis in 2024, is het belangrijk om ook de bijkomende kosten in overweging te nemen. Denk aan overdrachtsbelasting, die kan variëren afhankelijk van het type huis en de locatie, en notariskosten, die gemiddeld rond de €1.000 tot €1.500 liggen. Vergeet ook de jaarlijkse kosten niet, zoals onroerendgoedbelasting en onderhoud. Deze kosten kunnen je totale budget aanzienlijk beïnvloeden. Voor de financiering van deze kosten kun je naast de hypotheek met overwaarde ook kijken naar andere opties, zoals een persoonlijke lening of het herfinancieren van je huidige hypotheek.

Toekomstige waarde en verhuurmogelijkheden

Een andere overweging bij het kopen van een tweede huis met overwaarde is de toekomstige waarde en de potentie voor verhuur. In sommige regio’s kunnen de huizenprijzen sneller stijgen, wat een goede investering betekent. Als je van plan bent om het huis te verhuren, onderzoek dan de lokale huurmarkt en eventuele regels of beperkingen. Met de juiste locatie en omstandigheden kan je tweede huis een aanzienlijke bron van passief inkomen worden, wat de maandelijkse kosten helpt compenseren. Houd er rekening mee dat de inkomsten uit verhuur belast kunnen zijn, afhankelijk van je persoonlijke fiscale situatie.

Lees ook: Navigeren door vastgoedtermen: wat betekent ‘onder voorbehoud’?

Tweede huis kopen met overwaarde? Laat je adviseren door 50PlusHypotheek

Wil je de overwaarde gebruiken voor het kopen van een tweede huis, of wilt je misschien een andere grote uitgave doen, dan ben je bij 50PlusHypotheek aan het juiste adres. Onze expertise richt zich op 50-plussers, die een tweede hypotheek willen afsluiten of de overwaarde van hun huis willen verzilveren voor extra financiële ruimte. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of doe alvast de scan. Wij helpen je bij het creëren van je doelen en je plannen. Wat je leeftijd ook is. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Breakpoint: xs