Tweede huis kopen met overwaarde
Overwaarde
2 min

Tweede huis kopen met overwaarde: dit moet u weten

Onderwerpen

Een nieuw vakantiehuis in een zonnig land, een schenking aan uw (klein)kinderen of simpelweg een investering om inkomsten te genereren. Het kopen van een tweede huis kan allerlei redenen hebben. De eerste vraag voor eenieder die weleens heeft gedroomd over het kopen van een tweede huis is: waar betaal je dat van? Kun je een tweede huis kopen met overwaarde van uw woning? Wij leggen het voor je uit.

Hoe kom ik erachter of ik een tweede huis kan kopen met mijn overwaarde?

Overwaarde betekent dat de marktwaarde van uw woning hoger is dan de resterende hypotheek. Het kan zo zijn dat uw huis door stijging van de huizenprijzen, een verbouwing of door aflossing op uw hypotheek meer waard is geworden. Veel mensen hebben zo zonder dat ze het weten flink wat overwaarde opgebouwd in hun leven. De overwaarde van uw woning kunt u zelf berekenen door de hypotheekschuld af te trekken van de (verkoop)waarde van uw huis. Stel: uw huis is €300.000 waard en uw hypotheek bedraagt €200.000 dan heeft u €100.000 aan overwaarde op uw huis. Is uw overwaarde voldoende om een geheel nieuw huis aan kopen? Let op dat er bij het kopen van een tweede huis met overwaarde nog wel wat meer bij komt kijken.

Wat komt er kijken bij een tweede huis kopen met overwaarde?

Het budget voor uw tweede huis bestaat onder andere uit de tweede hypotheek die u met uw overwaarde kunt afsluiten. U hoeft dan alleen uw hypotheek van uw eigen huis te verhogen en dan kan u met de vrij gekomen overwaarde een tweede woning als beleggingspand kopen. Een aandachtspuntje hierbij is dat u vrijwel nooit het volledige budget van de overwaarde kunt afsluiten als tweede hypotheek. Zo moet er rekening geworden houden met vragen als: “Is de tweede woning die je koopt met overwaarde bedoeld als vakantiewoning? Of is het de bedoeling om deze te uiteindelijk te gaan verhuren?” Twee andere mooie extra methoden voor het kopen van een huis met overwaarde zijn:

Tweede huis kopen met overwaarde aanvullen met spaargeld

Tweede huis kopen met overwaarde aanvullen met vastgoedhypotheek

Hoeveel overwaarde heb je nodig om een tweede huis te kopen?

Maar hoeveel overwaarde heeft u dan nodig om een tweede huis te kopen? Dat ligt natuurlijk aan wat voor tweede huis u wilt gaan kopen en hoeveel overwaarde u al heeft opgebouwd in uw eigen huis. De huizenprijzen zijn vanaf 2013 alleen maar gestegen, dus u hoeft niet raar op te kijken als u ziet dat u al een flink bedrag aan overwaarde in uw eigen huis heeft opgebouwd.

Tweede huis gedeeltelijk kopen met overwaarde

U kunt uw tweede huis naast volledig kopen met overwaarde, ook gedeeltelijk kopen met overwaarde. Hierbij verhoogt u uw huidige hypotheek met het bedrag dat u heeft aan overwaarde. Wees uzelf er hierbij wel van bewust dat u niet zomaar met ieder bedrag uw hypotheek kan verhogen. U moet hierbij rekening houden dat u de nieuwe maandlasten wel kunt dragen op basis van uw huidige inkomen.

Tweede hypotheek bij tweede huis kopen met overwaarde

Als u ervoor hebt gekozen om een hypotheek te nemen op een huis die niet dient als hoofdverblijf zijn er vrijwel geen hypotheekinstellingen die uw aankoop volledig zullen financieren. Toch blijft het soms wel mogelijk een hypotheek te krijgen als u een tweede huis koopt met overwaarde. Uw tweede huis die u koopt met overwaarde moet dan aan speciale voorwaarden voldoen. Zo moet uw tweede huis op een fundering gebouwd zijn, het materiaal moet uit stenen bestaan en het moet bedekt zijn met pannen. Er kunnen zelfs nog meer eisen gesteld worden bij het kopen van een tweede huis met overwaarde:

Een verscheidenheid aan bouwkundige eisen;

Een opslag van de rente;

Eventuele beperkingen (u mag de woning bijvoorbeeld niet verhuren);

Verplichte inbreng van uw eigen middelen.

Let op dat uw overwaarde geen bedrag betreft waar u zomaar bij kunt. Het geld zit eigenlijk in de stenen. Pas als u daadwerkelijk besluit om een tweede huis te kopen met uw overwaarde kunt u het geld gebruiken. Een ander aandachtspuntje is dat u uw tweede hypotheek, als u een tweede huis koopt met overwaarde, louter bij uw huidige hypotheekverstrekker kan afsluiten.

Tweede huis kopen met overwaarde? Laat u adviseren door 50PlusHypotheek

Wilt u uw overwaarde gebruiken voor het kopen van een tweede huis, of wilt u misschien een andere grote uitgave doen, dan bent u bij 50PlusHypotheek aan het juiste adres. Onze expertise richt zich op 50-plussers, die een tweede hypotheek willen afsluiten of de overwaarde van hun huis willen verzilveren voor extra financiële ruimte. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of doe alvast de scan.

Breakpoint: xs