Huizenprijzen Amsterdam
Geen categorie
2 min

Huizenprijzen in Nederland harder gestegen dan Europees gemiddelde

Onderwerpen

Tijdens de corona crisis zijn de huizenprijzen in bijna heel Europa gestegen. Ook in Nederland bereikten de huizenprijzen recordhoogtes. De transactieprijzen van bestaande en nieuwe koopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 11,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Huizenprijzen Europese Unie

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. De huizenprijzen in Nederland zijn harder gestegen dan het Europees gemiddelde. Ons land heeft na Luxemburg (+17,0 procent), Denemarken (+15,3 procent), Litouwen (+12,0 procent) en Tsjechië (+11,9 procent) de grootste stijging doorgemaakt. De huizenprijzen zijn in alle landen van de Europese Unie gestegen. Alleen in Cyprus stegen de huizenprijzen niet, dat land had zelfs te maken met een daling t.o.v. een jaar eerder.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Huizenprijzen nieuwbouwwoningen stegen nog harder

Sinds 2015 wordt ook de stijging van nieuwbouwwoningen gemeten. In 2021 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 16,9 procent hoger dan een jaar eerder, en daarmee de grootste stijging sinds het begin van de meting. Een bestaande koopwoning was gemiddeld 10,3 procent duurder dan een jaar eerder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 20 jaar.

Aantal verkochte woningen ook gestegen in het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2021 werden er 66.626 koopwoningen en 6.794 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dit is respectievelijk 29,2 procent en 4,2 procent meer dan een jaar eerder.  In 2020 was het aantal transacties van zowel bestaande als nieuwbouwkoopwoningen in alle kwartalen groter dan een jaar eerder, deze trend heeft zich in het eerste kwartaal van 2021 voortgezet.

Overwaarde op uw woning?

Is uw woning in de Corona crisis ook meer waard geworden? Haal het geld dan uit de stenen en maak financiële ruimte vrij om uw dromen waar te maken. Benieuwd hoe? Plan dan met ons een afspraak, dan kijken we samen hoe we de overwaarde van uw koopwoning kunnen benutten zodat u heerlijk kunt genieten waar u altijd al van droomde. U kunt ook eerst onze scan doen, of onze werkwijze bekijken.

Breakpoint: xs