De afgelopen jaren heeft u waarschijnlijk flink wat hypotheek afgelost. Ook is uw woning in de loop der jaren veel meer waard geworden door de stijgende huizenprijzen. Wanneer u ervoor kiest om de woning te verkopen houdt u daar waarschijnlijk een flinke som geld aan over. Geld dat u overal aan kunt besteden. Maar wat nu als u het helemaal niet ziet zitten om uw woning te verkopen? Dan is een opeethypotheek wellicht de oplossing die u zoekt. In dit artikel zullen we u alles vertellen over deze unieke lening.
Wat is een opeethypotheek?
Een opeethypotheek is een specifieke hypotheekvorm waarmee u de overwaarde van uw woning kunt verzilveren, zonder dat u uw woning hoeft te verkopen. U kunt het zien als een lening die gebruikt kan worden om comfortabeler van te leven. En deze lening kunt u financieren met de overwaarde uit uw woning. Dat wil zeggen dat u uw hypotheek ophoogt, zonder dat u opnieuw geld in het huis stopt. U verkoopt een deel van uw woning en u leeft comfortabeler door gebruik te maken van uw overwaarde. Hierdoor stijgt de hypotheekschuld en daalt de overwaarde van uw woning. Oftewel: u ‘eet’ als het ware de overwaarde van uw woning op, vandaar de term ‘opeethypotheek’. De lening zal uiteindelijk worden afbetaald uit de verkoopsom van het huis óf wanneer u komt te overlijden.
Lees ook: Extra inkomen of pensioenaanvulling verkrijgen? Dat is mogelijk met aanvullende financiële ruimte!
Voor wie is een opeethypotheek interessant?
Een voorbeeld van een situatie waarin een opeethypotheek handig kan zijn, is wanneer een ouder echtpaar een groot huis heeft, maar de kinderen al uit huis zijn. Wanneer dit echtpaar moeite heeft om hun maandelijkse lasten te betalen, biedt een opeethypotheek uitkomst. Zij kunnen dan in plaats van de woning te verkopen een opeethypotheek afsluiten. Zo kunnen ze hun pensioen aanvullen of misschien een andere droom realiseren. Met de opeethypotheek kunnen ouderen in hun vertrouwde woning blijven wonen en toch profiteren van de overwaarde op hun woning.
Dus, wilt u in uw huis blijven wonen en toch genieten van de waarde die in de stenen zit? Dan is de opeethypotheek wellicht wat voor u. Bent u geïnteresseerd in een opeethypotheek? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.
De voordelen van een opeethypotheek
Mobiliteit en verhuisbereidheid dalen doorgaans naarmate mensen ouder worden. Er wordt dan ook veel belang gehecht aan de mogelijkheid om in het eigen huis te blijven wonen. De opeethypotheek is daarom speciaal ontworpen voor ouderen die hun woning willen gebruiken om extra financiële ruimte te krijgen. Zo kunnen zij toch in hun eigen woning blijven wonen. Andere voordelen van de opeethypotheek zijn:
- Er komt saldo geld vrij dat nu in de stenen van uw huis zit. Dit geld kunt u nu uitgeven aan bijvoorbeeld een wereldreis of een nieuwe keuken;
- Uw maandlasten zullen lager worden omdat u niet langer een hoge maandpremie betaalt.
- U heeft geen verhuiskosten omdat u in uw eigen woning blijft wonen.
Het risico van uw eigen woning ‘opeten’ met de opeethypotheek
Naast alle voordelen kleven er natuurlijk ook wat nadelen aan het afsluiten van een opeethypotheek. Zo betreft de opeethypotheek – zoals we hierboven ook al hebben besproken – een lening. Dat houdt in dat u rente zult moeten betalen. En omdat uw geldverstrekker vrij veel risico loopt, is deze rente logischerwijs ook relatief hoog en ook niet aftrekbaar. Andere nadelen van de opeethypotheek zijn:
- De erfenis voor uw erfgenamen wordt kleiner doordat u uw overwaarde ‘opeet’;
- Bij het afsluiten van een opeethypotheek heb je te maken met taxatiekosten, notariskosten en advieskosten.
Het aflossen van een opeethypotheek
U wordt in de gelegenheid gesteld om een opeethypotheek af te sluiten wanneer u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Bekijk hier of u al de AOW-leeftijd heeft bereikt. Ook is het van belang dat u overwaarde op uw huis heeft. Sluit u een opeethypotheek af? Dan hoeft u tijdens de looptijd niet af te lossen. U betaalt louter rente. Het bedrag dat u leent van uw geldverstrekker wordt dus pas afgelost na uw overlijden of verhuizing naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis.
Wanneer u de opeethypotheek wilt aflossen moet u de woning dus verkopen. Bij deze verkoop wordt de lening terugbetaald aan de bank. Deze lening is inclusief rente.
Wilt u tussentijds aflossen? Ook dat is in sommige gevallen een mogelijkheid. Wees uzelf er echter wel van bewust dat dit gepaard kan gaan met boeterente. Laat uzelf hierover dus goed informeren door bijvoorbeeld één van onze hypotheekadviseurs. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren u graag.
Is een opeethypotheek geschikt voor u?
Heeft u ook eetlust en daarom interesse in een opeethypotheek? Bespreek uw wensen dan samen met een hypotheekadviseur van 50PlusHypotheek. Wij zijn expert op het gebied van overwaarde. Zo hoort u dus van een echte kenner wat er wel en niet mogelijk is in uw situatie. Vul snel de scan in of neem gerust contact met ons op. Samen met u bekijken wij dan uw mogelijkheden.