Meer informatie over extra inkomen door overwaarde
Overwaarde
1 min

Extra inkomen of pensioenaanvulling verkrijgen? Dat is mogelijk met aanvullende financiële ruimte!

Onderwerpen

Droom je van financiële vrijheid door de overwaarde van je woning te benutten? In 2024 zijn er meer mogelijkheden dan ooit. Of je nu een extraatje zoekt voor je pensioen of een bijkomend inkomen, de overwaarde van je huis kan de sleutel zijn. Lees hieronder wat je mogelijkheden zijn voor extra inkomen en hoe we je daarbij kunnen helpen.

Wanneer beschik je over overwaarde?

In 2024, met de stijgende huizenprijzen, is overwaarde geen zeldzaamheid. Als je huis bijvoorbeeld €400.000 waard is, maar je hypotheek staat nog op €250.000, dan heb je een overwaarde van €150.000. Dit verschil tussen de marktwaarde en je hypotheekschuld biedt nieuwe financiële kansen. Ontdek hier alles over de overwaardehypotheek. 

Overwaarde als aanvulling op het pensioen of extra inkomen

Met overwaarde zijn er diverse mogelijkheden. Heb je al een stevig inkomen? Overweeg dan een krediethypotheek of een aflossingsvrije hypotheek, waarbij je tot een bepaalde limiet geld kunt opnemen. In 2024 zijn de voorwaarden hiervoor vaak flexibeler, waardoor je meer ruimte hebt om te lenen op basis van je overwaarde.

Heb je een beperkt pensioeninkomen, zoals alleen een AOW-uitkering? Kies dan voor een opeethypotheek. Hierbij kun je een deel van de lening opnemen voor directe uitgaven, terwijl de rente wordt bijgeschreven op je hypotheekschuld. Deze optie is ideaal als je de maandelijkse lasten laag wilt houden. Lees hier alles over de AOW-bedragen van 2024. 

De opties bij een extra inkomen

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van uw huis te gebruiken als aanvulling op het pensioen of als extra inkomen. Dit zijn de opties:

– Heeft u voldoende inkomen? Dan kunt u het beste kiezen voor een krediethypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.

– Heeft een laag (pensioen)inkomen? Dit kan zo zijn doordat u misschien alleen een AOW-uitkering heeft. Kies dan voor een opeethypotheek.

Weten wat voor jou mogelijk is? Bekijk hier jouw opties. 

De opeethypotheek

Als je in 2024 kijkt naar manieren om extra inkomen te genereren uit de overwaarde van je huis, zijn er diverse opties. Een populaire keuze is de opeethypotheek, waarbij je een deel van je overwaarde gebruikt voor een maandelijks inkomen. Dit kan vooral interessant zijn als je pensioeninkomen niet toereikend is. Overweeg ook investeringen in hoogrenderende fondsen of vastgoedprojecten, waarbij je overwaarde gebruikt wordt als een hefboom voor hogere inkomsten.

Een opeethypotheek bestaat meestal uit twee delen: het ene deel van de lening kunt u direct of in maandelijkse termijnen opnemen. Vanuit het andere deel wordt de hypotheekrente betaald. 

Krediethypotheek: flexibiliteit en financiële vrijheid

De krediethypotheek in 2024 biedt je de flexibiliteit om geld op te nemen wanneer je dat nodig hebt. Dit is een fantastische optie voor wie voldoende inkomen heeft en graag financiële ruimte wil voor persoonlijke wensen of onvoorziene uitgaven.

Reguliere hypotheek: eenmalige uitkering voor grote plannen. 

Overweeg een reguliere hypotheek als je een groot, eenmalig bedrag nodig hebt. In 2024 zijn er aantrekkelijke mogelijkheden om tegen lage lasten geld te lenen, zelfs met een lager pensioeninkomen. Veel banken bieden verruimde leenopties, vooral als je kiest voor een aflossingsvrije lening.

Verzilver hypotheek: je overwaarde optimaal benutten. 

Met de verzilver hypotheek in 2024 kun je het maximale uit je overwaarde halen. Deze optie is ideaal als je pensioen of inkomen geen belemmering vormen. Je kunt kiezen voor een eenmalige uitkering of maandelijkse betalingen, zonder dat je inkomen of leeftijd de leensom beïnvloeden.

Maximaliseren van overwaarde in 2024

Slim investeren met overwaarde

In 2024 biedt de overwaarde van je huis unieke kansen. Stel, je overwaarde is €150.000 en je overweegt investeringen voor een hoger rendement. Denk aan het investeren in vastgoedfondsen of aandelen, waarbij de rente op de hypotheek vaak lager is dan het potentiële rendement. Het is een gewaagde maar potentieel lonende strategie die, mits goed gemanaged, je pensioen aanzienlijk kan aanvullen.

Overwaarde en belastingvoordelen

Een ander belangrijk aspect in 2024 is het belastingvoordeel dat je kunt behalen met je overwaarde. Als je besluit je hypotheek te verhogen voor investeringen, kunnen de rentekosten fiscaal aftrekbaar zijn, afhankelijk van hoe je het geld gebruikt. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op je belastingen, waardoor het een aantrekkelijke optie wordt voor het aanvullen van je pensioen of het genereren van extra inkomen.

Risicobeheer en diversificatie bij overwaardegebruik

Bij het gebruik van overwaarde voor pensioenaanvulling of extra inkomen in 2024, is het beheer van risico’s en diversificatie van groot belang. Overweeg veilige en risicovollere investeringen om een evenwicht te vinden tussen potentieel hogere rendementen én het behoud van je kapitaal. Bespreek met een financieel adviseur van 50PlusHypotheek hoe je overwaarde het beste kunt inzetten binnen jouw risicoprofiel.

Financieel advies met 50PlusHypotheek

Wilt u uw overwaarde verzilveren voor extra inkomen of ter aanvulling van uw pensioen? Daar kunnen we u bij helpen! Wij kennen de regels als geen ander en zijn gespecialiseerd in de doelgroep 50+. Benieuwd? Neemt u dan contact met ons op. 

Breakpoint: xs