Meer informatie over extra inkomen door overwaarde
Overwaarde
2 min

Extra inkomen of pensioenaanvulling verkrijgen? Dat is mogelijk met aanvullende financiële ruimte!

Onderwerpen

Heeft u een woning met overwaarde? Dan wilt u wellicht dit bedrag uit de stenen halen. Dit bedrag kunt u bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op uw pensioen of als extra inkomen. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn en hoe we u kunnen helpen. 

Wanneer heeft u overwaarde?

Wanneer uw woning meer waard is dan de hypotheek die nog afgelost moet worden, is er sprake van overwaarde. Het is dus het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de nog openstaande hypotheekschuld. En die overwaarde biedt allerlei mogelijkheden.

Overwaarde als aanvulling op het pensioen of extra inkomen

Heeft u overwaarde aan uw huis en wilt u dit gebruiken ter aanvulling van uw pensioen of extra inkomen? Dan is het goed om contact met ons op te nemen, zodat we kunnen kijken wat we voor uw specifieke situatie kunnen doen.

Bij verschillende geldverstrekkers kunt u extra geld lenen voor een inkomensaanvulling wanneer er sprake is van overwaarde. Denk bijvoorbeeld aan de opeethypotheek, krediethypotheek en de verzilver hypotheek. Dit zijn allemaal producten voor 57-60 plussers, die een aanvulling bieden op het pensioen of extra inkomen wanneer er sprake is van overwaarde. 

Bij deze hypotheken speelt uw pensioen nauwelijks een rol en bepaalt dit dus niet of u de hypotheek wel of niet krijgt. Het leenbedrag hoeft niet afgelost te worden en de te betalen rente wordt bij de hypotheek opgeteld. De uitstaande hypotheek loopt op, terwijl er geen maandelijkse lasten betaald hoeven te worden. Hierdoor kan een overwaarde hypotheek gebruikt worden ter aanvulling op het pensioen of als extra inkomen. De geldverstrekker biedt vaak ook garantie dat als de verkoopopbrengst van de woning niet voldoende is om de hypotheek terug te betalen, er geen restschuld overblijft. 

De opties bij een extra inkomen

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van uw huis te gebruiken als aanvulling op het pensioen of als extra inkomen. Dit zijn de opties:

– Heeft u voldoende inkomen? Dan kunt u het beste kiezen voor een krediethypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.

– Heeft een laag (pensioen)inkomen? Dit kan zo zijn doordat u misschien alleen een AOW-uitkering heeft. Kies dan voor een opeethypotheek.

De opeethypotheek

Als u uw pensioen wilt aanvullen of extra inkomen wilt verkrijgen, kunt u een opeethypotheek verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld als u al een AOW-uitkering heeft en daardoor te weinig extra inkomen heeft om een krediethypotheek of een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. 

Een opeethypotheek bestaat meestal uit twee delen: het ene deel van de lening kunt u direct of in maandelijkse termijnen opnemen. Vanuit het andere deel wordt de hypotheekrente betaald. 

Krediethypotheek

Met deze hypotheek verkrijgt u financiële ruimte voor al uw persoonlijke wensen. Met voldoende overwaarde van uw woning en voldoende inkomen kunt u tot een afgesproken limiet vrij opnemen en aflossen. U neemt alleen de bedragen op die u op dat moment nodig denkt te hebben. Een goede optie om extra inkomen te verkrijgen. Deze vorm brengt lasten met zich mee en is op basis van een inkomenstoets.

Reguliere hypotheek

Met deze hypotheek leent u een bedrag ook uit uw overwaarde met als verschil dat er een eenmalig bedrag in één keer wordt uitgekeerd. Er wordt getoetst op inkomen maar bij verschillende banken zijn er zeer interessante verruimde mogelijkheden om veel op het (vaak verlaagde) pensioen-inkomen te lenen. Bijvoorbeeld door aflossingsvrij te lenen en de rente voor lange tijd vast te zetten. U kunt zo voor lage lasten een aanvulling op uw pensioen realiseren, terwijl u precies weet hoeveel u elke maand voor een langere tijd zult gaan betalen. 

Verzilver hypotheek

Met de verzilver hypotheek is het mogelijk om de overwaarde uit de stenen te halen en dus een aanvulling op uw pensioen of extra inkomen te verkrijgen.. Het hypotheekbedrag mag u gebruiken waarvoor u wilt. U kunt kiezen om het gehele bedrag in één keer op uw rekening te krijgen of maandelijks. Het bedrag dat u maximaal kunt opnemen is niet afhankelijk van de hoogte van uw (pensioen)inkomen of leeftijd. Daarnaast betaalt u een vaste rente die wordt bijgeschreven op uw totale schuld. U lost het opgenomen bedrag af bij de verkoop van uw woning. Bij de verzilver hypotheek wordt er niet getoetst op het (toekomstige) pensioeninkomen. 

Financieel advies met 50PlusHypotheek

Wilt u uw overwaarde verzilveren voor extra inkomen of ter aanvulling van uw pensioen? Daar kunnen we u bij helpen! Wij kennen de regels als geen ander en zijn gespecialiseerd in de doelgroep 50+. Benieuwd geworden? Neemt u dan contact met ons op. 

Breakpoint: xs