Wereldreis met overwaarde
Overwaarde
2 min

Op wereldreis met de overwaarde van uw woning? Dan wilt u dit weten!

Onderwerpen

Stel u heeft overwaarde aan uw huis, wat kunt u ermee doen? U kunt een tweede hypotheek (of een hele nieuwe afsluiten) en uw kinderen of kleinkinderen geld schenken, maar u kunt er ook een wereldreis mee maken of ergens voor langere tijd kamperen of overwinteren. Wanneer u overwaarde heeft, dan is er de mogelijkheid om extra financiële ruimte te creëren, dit omdat uw woning meer waard is geworden of omdat u heeft afgelost op uw bestaande hypotheek. Lees hieronder wat erbij komt kijken als u een wereldreis wilt maken met de overwaarde van uw huis. 

Wat is overwaarde?

We beginnen even bij het begin, want wat is overwaarde precies? U krijgt te maken met overwaarde als uw woning meer waard is dan uw huidige hypotheek. Dit kan zo zijn omdat uw woning in de loop der jaren meer waard is geworden. De marktwaarde van uw huis is bijvoorbeeld €300.000 en u heeft nog een hypotheek van € 150.000 openstaan, dan heeft u een overwaarde van €150.000.

Let op de hypotheekrente

Uw overwaarde mag u dus (ook) uitgeven aan iets anders dan een nieuw koophuis of verbouwing aan uw woning, zoals een wereldreis, want het is uw geld. U kunt uw overwaarde dus laten uitkeren. Zo kunt u een nieuwe auto kopen of die lang gedroomde groepsreis maken. 

Het is wel goed om te weten dat de overwaarde als vermogen wordt gezien, waar u mogelijk belasting over moet betalen. De Belastingdienst ziet dit bedrag namelijk als een soort spaarpot voor uw nieuwe huis. Wanneer u de overwaarde aan iets anders uitgeeft dan een nieuwe woning, profiteert u niet van het belastingvoordeel, ook wel hypotheekrenteaftrek. Het deel van uw overwaarde dat u niet uitgeeft aan de investering van uw nieuwe huis, daar kunt u geen hypotheekrente over aftrekken. 

Nota bene: vaak is het zo dat als u overwaarde opneemt met een hypotheek, het vermogen berekend kan worden met de nieuwe hypotheekschuld. 

Een wereldreis maken met overwaarde

Als u een avontuurlijk type bent, kunt u bijvoorbeeld uw overwaarde gebruiken om met een camper door Australië te trekken, een rondreis te maken door Zuidoost-Azië of te kamperen in de outbacks van Canada. 

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Wat kan 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Wij kunnen u helpen de mogelijkheden in kaart te brengen wat u allemaal met uw overwaarde kunt doen en hoeveel u kunt opnemen. Met onze jarenlange ervaring kunnen we u het beste advies geven. Neem daarom contact met ons op.

Breakpoint: xs