Wereldreis met overwaarde
Overwaarde
8 min

Op wereldreis met de overwaarde van uw woning? Dan wilt u dit weten!

Onderwerpen

Stel je hebt overwaarde op je huis, wat kun je ermee doen? Je kunt een tweede hypotheek (of een hele nieuwe) afsluiten en je kinderen of kleinkinderen geld schenken. Maar je kunt er ook een wereldreis mee maken, ergens voor langere tijd kamperen of overwinteren. Als je overwaarde hebt, heb je de mogelijkheid om extra financiële ruimte te creëren omdat je woning meer waard is geworden of omdat je hebt afgelost op je bestaande hypotheek. Hier lees je wat erbij komt kijken als je een wereldreis wilt maken met de overwaarde van je huis.

Wat is overwaarde?

Laten we bij het begin beginnen: wat is overwaarde precies? Wanneer je te maken hebt met overwaarde, betekent dit dat je woning meer waard is dan je huidige hypotheekschuld. Dit kan gebeuren omdat je woning in de loop der jaren in waarde is gestegen. Bijvoorbeeld, als de marktwaarde van je huis nu €300.000 is en je hebt nog een hypotheek van €150.000 openstaan, dan beschik je over een overwaarde van €150.000. Dit opent unieke mogelijkheden, zoals het maken van een wereldreis met overwaarde uit je huis.

Hoeveel overwaarde heb je in 2024 voor je wereldreis?

De overwaarde op je huis hangt af van de marktwaarde van je woning en de hoogte van je hypotheekschuld. De marktwaarde van je woning kan veranderen door verschillende factoren, zoals de vraag en het aanbod op de woningmarkt, de staat van onderhoud, de locatie en de energiezuinigheid van je huis. De hypotheekrente, de inflatie en de belastingregels kunnen ook invloed hebben op de waarde van je woning.

Om de exacte overwaarde in 2024 te berekenen en te overwegen of je een wereldreis met overwaarde kunt financieren, is het verstandig een taxatie uit te laten voeren door een erkende taxateur. Een taxatie kost gemiddeld tussen de € 300 en € 500. Deze professional beoordeelt je woning op basis van de huidige marktomstandigheden en stelt een taxatierapport op. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheid om een wereldreis te maken met de overwaarde op je huis.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de huizenprijzen in Nederland in 2023 met 9,5% gestegen ten opzichte van 2021. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was in november 2023 € 433.0001. Als deze trend zich voortzet, zou de gemiddelde verkoopprijs in 2024 rond de € 474.000 kunnen liggen. Dit betekent dat als je een woning hebt met een marktwaarde van € 300.000 in 2022, deze in 2024 ongeveer € 328.000 waard zou kunnen zijn. Als je hypotheekschuld in die periode gelijk is gebleven, zou je overwaarde dus met € 28.000 zijn toegenomen. Zo kun je met gemak een wereldreis maken met je overwaarde.

Let op de hypotheekrente bij een wereldreis met overwaarde 

Besluit je je overwaarde te gebruiken voor iets anders dan een nieuw koophuis of een verbouwing, zoals een wereldreis, dan is het goed om te weten dat deze overwaarde als vermogen wordt gezien. Hierdoor kun je te maken krijgen met belastingheffing. De Belastingdienst beschouwt dit geld als een spaarpot voor je toekomstige huis. Als je dus je overwaarde besteedt aan een wereldreis en niet aan een nieuwe woning, profiteer je niet van het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het plannen van je wereldreis in 2024 met de overwaarde van je huis. Bekijk hier de hypotheekrente verwachtingen voor de komende tijd. 

Een wereldreis maken met overwaarde in 2024?

Als je je overwaarde wilt gebruiken om een wereldreis te maken in 2024, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je een goed reisplan hebben, waarin je bepaalt welke bestemmingen je wilt bezoeken, hoe lang je wilt blijven, wat je budget is en hoe je je wilt verplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een georganiseerde wereldcruise, waarbij je in één keer meerdere continenten aandoet, of zelf je route samenstellen met behulp van vliegtickets, treinen, bussen of auto’s.

Ten tweede moet je je financiën goed regelen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de wisselkoersen, de inflatie, de belastingen, de verzekeringen en de eventuele kosten van je woning in Nederland. Je kunt je overwaarde op verschillende manieren opnemen, bijvoorbeeld door je woning te verkopen, te verhuren of een extra hypotheek af te sluiten. Je moet wel goed uitzoeken wat de fiscale gevolgen zijn van je keuze en of je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Ten derde moet je je goed voorbereiden op de praktische zaken, zoals het aanvragen van visa, het regelen van vaccinaties, het inpakken van je bagage, het opzeggen of aanpassen van je abonnementen en het informeren van je familie en vrienden. Je moet ook nadenken over wat je wilt doen met je huisdieren, je planten, je post en je bankzaken. Je kunt bijvoorbeeld een oppas, een postbus of een volmacht regelen.

Een wereldreis maken met overwaarde in 2024 kan een geweldige ervaring zijn, waarbij je veel nieuwe culturen, mensen en landschappen ontdekt. Het is wel belangrijk dat je je goed voorbereidt en dat je je bewust bent van de risico’s en de mogelijkheden. Als je meer wilt weten over hoe je je overwaarde kunt gebruiken om je dromen waar te maken, neem dan contact op met 50PlusHypotheek voor een vrijblijvend advies. Wij helpen je graag verder.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Wat kun je nog meer doen met overwaarde in 2024?

Als je overwaarde hebt op je huis, heb je nog meer opties om daar gebruik van te maken. Je kunt naast op wereldreis gaan bijvoorbeeld:

  • Je overwaarde gebruiken om je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente of een kortere looptijd. Dit kan je maandlasten verlagen of je hypotheek sneller aflossen. Let wel op de eventuele boeterente en de bijkomende kosten die je moet betalen bij het oversluiten.
    Je overwaarde gebruiken om je woning te verbouwen of te verduurzamen. Dit kan de waarde, het comfort en de energieprestatie van je woning verhogen. Bovendien kun je in sommige gevallen profiteren van subsidies, leningen of belastingvoordelen voor duurzame maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld isoleren, zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp installeren of een groen dak aanleggen.
  • Je overwaarde gebruiken om een tweede woning te kopen, bijvoorbeeld voor de verhuur, de recreatie of de mantelzorg. Dit kan een extra bron van inkomsten of een investering voor de toekomst zijn. Houd er wel rekening mee dat je over de tweede woning vermogensbelasting moet betalen en dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Ook moet je rekening houden met de kosten en risico’s van het verhuren of onderhouden van een tweede woning.
  • Je overwaarde gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen. Dit kan je maandlasten verlagen en je vermogen vergroten. Je hebt dan minder schuld en meer eigen vermogen in je woning. Let wel op dat je mogelijk een boete moet betalen als je meer aflost dan je boetevrije bedrag. Ook kan het zijn dat je renteopslag niet direct wordt verlaagd als je aflost. Informeer daarom altijd bij je hypotheekverstrekker naar de voorwaarden en de gevolgen van het aflossen.
  • Je overwaarde gebruiken om geld te schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Dit kan een mooie manier zijn om hen te helpen bij het kopen of verbouwen van een eigen woning, het aflossen van een studieschuld of het sparen voor de toekomst. Bovendien kun je zo je erfbelasting verminderen. Je mag in 2024 je kinderen belastingvrij € 6.633 schenken en je kleinkinderen € 3.318. Voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning geldt een hogere vrijstelling van € 106.671, maar deze vervalt per 1 januari 2024.
  • Je overwaarde gebruiken om je pensioen aan te vullen. Als je met pensioen gaat, kan je inkomen flink dalen. Je kunt dan je overwaarde opnemen om je pensioeninkomen te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door je woning te verkopen en kleiner of goedkoper te gaan wonen, of door je woning te verhuren of te verkopen aan je kinderen met de mogelijkheid om er te blijven wonen. Je kunt ook gebruik maken van een speciale hypotheekvorm, zoals een opeethypotheek, een verzilverhypotheek of een krediethypotheek. Hiermee kun je de overwaarde van je woning opnemen als een lening of een maandelijkse uitkering, terwijl je in je woning blijft wonen. Let wel op dat deze hypotheekvormen ook nadelen en kosten met zich meebrengen, zoals rente, aflossing, vermogensbelasting en een lagere erfenis.

Lees ook: Waar mag je overwaarde aan besteden? 

Wat kan 50PlusHypotheek voor je betekenen?

We kunnen je helpen de mogelijkheden in kaart te brengen wat je allemaal met je overwaarde kunt doen en hoeveel je kunt opnemen. Met onze jarenlange ervaring kunnen we je het beste advies geven. Neem daarom contact met ons op. 

Breakpoint: xs