Is uw financiële situatie goed genoeg om uw oude dag comfortabel door te brengen? Of bent u misschien bezorgd over wat er gebeurt met uw erfenis wanneer u een opeethypotheek heeft afgesloten? Wat uw situatie ook is, in dit artikel bieden wij misschien wel een uitkomst voor u. In deze blog gaan we diep in op hoe een opeethypotheek en erfenis hand in hand kunnen gaan en wat dit voor u kan betekenen.
Wat is een opeethypotheek?
Misschien heeft u er al wel eens over gehoord, misschien niet: de opeethypotheek. Dit betreft een hypotheekvorm waarbij u de overwaarde van uw woning opneemt en in termijnen ontvangt. Hierdoor krijgt u automatisch extra financiële ruimte om van te kunnen leven. Dit is bijvoorbeeld een ideale optie wanneer u graag langer thuis wilt blijven wonen en geen zin hebt om te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Lees hier hoe u uw overwaarde kan beschermen wanneer u naar een verzorgingstehuis moet.
Het idee achter de opeethypotheek is dus eigenlijk dat u de overwaarde van uw huis kunt gebruiken als extra inkomen. Hierdoor kunt u langer thuis blijven wonen en de kosten van bijvoorbeeld thuiszorg of aanpassingen aan uw woning financieren. Meer weten? Lees hier alles wat u moet weten over de opeethypotheek! En ontdek hier wat u moet weten over de opeethypotheek in combinatie met erfenis volgens de Consumentenbond.
Er zijn meerdere manieren om de overwaarde ‘uit de stenen’ van uw woning te halen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een maandelijkse uitkering, een eenmalige uitkering of een combinatie van beide. U zou er ook voor kunnen kiezen om alleen de rente te betalen of om juist af te lossen op uw hypotheekschuld. Één ding is hierbij zeker: het is verstandig om goed te kijken naar uw persoonlijke situatie en wensen voordat u een opeethypotheek gaat afsluiten. Wilt u hierover wat meer advies? Vul dan snel de scan in of neem contact met ons op.
Wat gebeurt er met uw erfenis bij het afsluiten van een opeethypotheek?
Maar wat gebeurt er eigenlijk met uw erfenis wanneer u ervoor kiest om een opeethypotheek af te sluiten? Dat is een kwestie die veel 50-plussers zichzelf afvragen. Het antwoord is: dat hangt ervan af. Sluit u een opeethypotheek af? Dan verandert er namelijk iets aan de waarde van uw huis. U gebruikt immers een deel van de overwaarde, en dus automatisch ook de waarde van uw woning om van te leven.
Het totale bedrag dat u opneemt met een opeethypotheek zal dus worden gezien als schuld op uw woning. Dit zorgt ervoor dat de waarde van uw woning daalt, omdat u dan meer schuld heeft. Hierdoor kan het gebeuren dat er minder overwaarde overblijft wanneer u overlijdt. De overwaarde is het verschil tussen de waarde van uw woning en de hoogte van uw hypotheekschuld. Is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van uw woning op het moment dat u komt te overlijden? Dan is er dus geen overwaarde meer en ook geen erfenis.
Lees ook: Nabestaandenpensioen, heeft u het goed geregeld?
Opeethypotheek en erfenis, dit kunt u doen!
Zoals hierboven al besproken: uw woningwaarde zal dus dalen bij het afsluiten van een opeethypotheek. Maar dat is geen reden tot paniek. Er zijn nog meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u nog steeds een erfenis kunt achterlaten. Een van deze opties betreft het kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Tijdens de looptijd van deze hypotheekvorm hoeft u niet af te lossen en betaalt u alleen rente. Zo zorgt u ervoor dat de schuld gelijk blijft en daarmee dus ook de waarde van uw woning. Hierdoor is er nog steeds sprake van een erfenis.
Een tweede optie is kiezen voor een lagere opeethypotheek afsluiten. Zo neemt u simpelweg minder van de overwaarde op uw woning op. Als gevolg hiervan zal er meer overwaarde overblijven die u kunt nalaten aan uw dierbaren in de vorm van een erfenis. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de rente van de opeethypotheek te betalen uit uw eigen vermogen, in plaats van uit de overwaarde van uw woning. Hierdoor is de schuld ook gelijkblijvend. En dan blijft er dus ook sprake van een erfenis.
Dus nee, een opeethypotheek hoeft geen negatieve invloed uit te oefenen op uw erfenis. Er zijn namelijk meerdere opties om ervoor te zorgen dat u nog steeds erfenis kunt nalaten aan uw dierbaren. Wilt u hier meer over weten? Of heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste opeethypotheek? Neem dan gerust contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Wij helpen u graag!
Lees ook: Alles over de overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek!
Het belang van een goed testament
Laat u een erfenis achter? Dan is het raadzaam om een goed testament op te laten stellen. Heeft u uw erfrechtverklaring al op orde? Hierin kunt u vast laten leggen wie uw erfgenamen zijn en hoe de erfenis uiteindelijk verdeeld moet worden. Dit is belangrijk omdat het onduidelijkheid en conflicten tussen nabestaanden kan voorkomen.
Heeft u een opeethypotheek afgesloten? Dan is het extra belangrijk om goed na te denken over de verdeling van uw erfenis. En opeethypotheek heeft immers invloed op de waarde van uw woning en dus op de hoogte van uw erfenis. Maak hier dus goed afspraken over. Bespreek bijvoorbeeld met uw erfgenamen welk percentage van uw overwaarde je aan hen wilt nalaten en leg dit vervolgens vast in uw testament.
Daarnaast blijft het belangrijk om na te denken over de situatie waarin de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van uw woning op het moment van overlijden. Vanuit deze situatie is er geen overwaarde en kan er dus ook geen erfenis zijn. U doet er goed aan om dit met een van onze hypotheekadviseurs te bespreken. Wij leggen graag aan u uit wat de gevolgen zijn voor uw nabestaanden en welke maatregelen u kunt treffen om hen te beschermen.
Advies nodig over uw opeethypotheek en erfenis?
Wilt u meer informatie over de opeethypotheek? Of wilt u meer informatie over wat er gebeurt met uw erfenis zodra u voor een opeethypotheek kiest? Onze hypotheekadviseurs hebben jarenlange ervaring met verschillende situaties van ouderen en kunnen u daarom goed informeren over de mogelijkheden en eventuele consequenties. Neem vandaag nog contact met ons op.