Pensioen- en AOW
2 min

Hoe hoog is het gemiddeld pensioen in Nederland?

Onderwerpen

In Nederland worden collectief en individueel pensioenen opgebouwd. Zelfs nu, in tijden van vergrijzing, economische crisis en globalisering. Desalniettemin, als gevolg van deze misère zijn pensioenen al jarenlang niet verhoogd, dát terwijl prijzen van producten en diensten wel de pan uit reizen. Heeft u eigenlijk enig idee hoe hoog het gemiddeld pensioen in Nederland is? Nee? Dan bent u zeker niet de enige! En daarom heeft 50PlusHypotheek dit voor u uitgezocht. In dit blog leest u daarom alles over het gemiddelde pensioen in Nederland! 

Wat is een gemiddeld pensioen?

Werkt u in loondienst? Dan bouwt u bijna altijd via uw werkgever een pensioen op. Dit pensioen maakt onderdeel uit van uw arbeidsvoorwaarden. Uw pensioen wordt uw inkomen vanaf het moment dat u stopt met werken. Het gemiddeld pensioen verschilt Het pensioen is opgedeeld in drie fundamenten: 

AOW: De Algemene Ouderdomswet is een basispensioen van de Nederlandse Overheid. U krijgt dit pensioen zodra u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Deze uitkering is gebaseerd op het minimumloon. Ben u benieuwd of u al in aanmerking komt voor een AOW uitkering? Lees dan eens dit artikel: Overizcht van alle pensioen- en AOW-ontwikkelingen voor 2022!

Pensioenopbouw via werkgever:  Dit pensioen wordt ook wel een aanvullende pensioenregeling genoemd. Het komt namelijk bovenop de AOW-uitkering. Let op: uw werkgever is niet verplicht om u een pensioenregeling aan te bieden. De gemiddelde pensioenopbouw per werkgever ligt aan het maandelijkse salaris. Heeft u een hoog salaris? Dan bouwt u automatisch meer pensioen op dan een gemiddeld pensioen.

Zelf pensioen opbouwen: Dit pensioen bouwt u zelf op gedurende uw leven. Dit is een mooie manier om voor extra inkomen te zorgen. Als vanzelfsprekend: zodra meer mensen zelf pensioen opbouwen, zal de hoogte van het gemiddelde pensioen in Nederland stijgen. 

Hoe hoog is het gemiddeld pensioen in Nederland?

In Nederland heeft iedere 66-plusser (2023) recht op een AOW uitkering. Ondanks dat, blijkt in praktijk dat deze AOW-uitkering voor de meeste ouderen niet genoeg is. Om deze reden bouwt vrijwel elke werkende Nederlander standaard een stuk pensioen op. Hierbij zet de werkgever automatisch een deel van het inkomen opzij voor later. Dit gebeurt ofwel via een collectieve pensioenregeling ofwel via een individuele pensioenregeling. Maar hoe hoog is dit gemiddelde pensioen (netto en zonder heffingskorting) per Nederlander nou eigenlijk per maand? Dat is niet eenvoudig te verklaren. Het ligt namelijk ook aan uw woonsituatie. Hiervoor hebben wij een handig overzicht gemaakt:

Woonsituatie

Hoogte gemiddeld pensioen

Alleenstaand

€918,67

Getrouwd/Samenwonend (Beide AOW)

€631,37

Getrouwd/Samenwonend (Partner nog geen AOW, u wel)

€1.243,11

Getrouwd/Samenwonend (Beide geen AOW)

€631,37

Getrouwd/Samenwonend (Partner geen AOW en uw AOW is met 10% verlaagd)

€1.181,98

Let op, deze bedragen veranderen jaarlijks, laat je goed informeren over de meest actuele cijfers.

Bent u benieuwd hoeveel pensioen u krijgt? Neem dan eens een kijkje op deze website: https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ 

Hoe werkt de pensioenopbouw voor een zelfstandig ondernemer?

Heeft u gewerkt als zelfstandige, bijvoorbeeld als zzp’er, dan dient u voor uzelf uw aanvullende pensioen te regelen. Heeft u een tijdje in het buitenland gewoond, bent u gescheiden of heeft u tijdens uw loopbaan vaak van werkgever gewisseld? Ook dan is het voor u van groot belang om vroegtijdig te starten met het opbouwen van een pensioen om zo te kunnen genieten van uw oude dag. 

Gemiddeld pensioen volgens Nibud

Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut Nibud dat meer aandacht wil voor de pensioenkeuzes die werkende mensen hebben. Want weet u eigenlijk wel wat de gevolgen zijn van uw pensioenkeuzes op uw inkomen na pensionering? Zij willen u dus helpen met grip op uw geld. Volgens Nibud krijgen Nederlanders gemiddeld 21 jaar lang pensioen. 

TIP: Wist u dat u uw gemiddelde pensioen ook kunt aanvullen met de overwaarde van uw woning? Lees er hier alles over! 

Hulp nodig bij uw pensioen? 

Niemand wil later op een houtje bijten. Zet daarom vandaag nog geld opzij voor uw pensioen. Doet u dit niet, dan is de levensstijl die u niet gewend bent in de toekomst misschien wel niet meer haalbaar. Wilt u meer inzicht in uw pensioen? Of heeft u meer vragen over het gemiddeld pensioen in Nederland? Neem contact met ons op, wij adviseren u graag!

Breakpoint: xs