Meer informatie over lijfrente
50+financieel
4 min

Wat is lijfrente en hoe werkt het?

Onderwerpen

Heeft u onvoldoende pensioen opgebouwd of zou u wel graag een jaartje eerder willen stoppen met werken? Dan is lijfrente mogelijk een oplossing voor uw situatie. Maar wat houdt lijfrente precies in en hoe werkt het? Wij zetten het in dit artikel voor u op een rij!

Wat is lijfrente? 

De Nederlandse oudedagsvoorziening kent 3 elementen, respectievelijk: de AOW, het pensioenfonds en de vrijwillige pensioenaanvulling. Lijfrente valt onder deze laatstgenoemde: de vrijwillige pensioenaanvulling. U zou het dus kunnen zien als een manier om extra inkomen te creëren voor later en als een aanvulling op uw overige pensioeninkomsten. Hoe eerder u hiermee begint, hoe groter de kans dat u een mooi extra inkomen heeft voor uw oude dag.

Lees ook: Kan u tijdens uw pensioen in uw woning blijven wonen? 

Overwegingen bij het kiezen van een lijfrente

Bij het overwegen van een lijfrente als aanvulling op uw pensioen is het essentieel om uw financiële doelen en behoeften in kaart te brengen. Vraag uzelf af hoeveel aanvullend inkomen u nodig denkt te hebben tijdens uw pensioenjaren. Het is ook raadzaam om rekening te houden met onvoorziene uitgaven, zoals medische kosten of onderhoud aan uw woning. Daarnaast is het belangrijk om de verschillende aanbieders van lijfrenteproducten te vergelijken. Niet alle producten zijn gelijk, en de voorwaarden en kosten kunnen variëren. Een goed geïnformeerde keuze kan u op de lange termijn veel voordelen opleveren. Overleg altijd met een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat u een product kiest dat het beste past bij uw individuele situatie en toekomstplannen.

Wanneer en aan wie kan ik lijfrente laten uitbetalen? 

Zoals eerder besproken, betreft lijfrente een voordelige manier om extra inkomen op te bouwen. Dit inkomen kunt u dan op een later moment – bijvoorbeeld wanneer u met pensioen gaat – periodiek laten uitbetalen. De lijfrente komt vrij op de afgesproken datum, tot die tijd is het gespaarde bedrag geblokkeerd. U kunt uw lijfrente – zodra deze is vrijgekomen – laten uitbetalen aan uzelf, maar ook aan uw partner, kinderen of zelfs kleinkinderen.

Hoe werkt lijfrente? 

Als u kiest voor lijfrente, stort u periodiek of in één keer een bedrag op een geblokkeerde rekening. Over dit gestorte saldo betaalt u geen belasting. Het saldo blijft tevens staan tot het moment van uitkeren. U kunt dus niet tussentijds opnemen. Veel mensen zien dit als een voordeel, u kunt zo niet in de verleiding komt om het saldo op te nemen. Let op: op het moment van uitkeren betaalt u wel belasting over de uitkeringen.

Wilt u lijfrente afsluiten? Dan is het verstandig om uzelf goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. Bij 50PlusHypotheek helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze. Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs. 

Wat is het voordeel van lijfrente? 

Vooropgesteld: lijfrente is een slimme manier om extra buffer op te bouwen. Daarnaast is het ook fiscaal aantrekkelijk. Het is namelijk toegestaan om de lijfrente af te trekken van uw inkomstenbelasting. Ook betaalt u geen vermogensbelasting over de lijfrente die u opbouwt. Meer informatie over fiscale voordelen is te vinden op de website van de Belastingdienst. 

Goed om te weten: er zijn nog meer mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen. Heeft u er al wel eens aan gedacht om uw overwaarde van uw huis te gebruiken

Mijn lijfrente komt vrij, en nu? 

Heeft u gespaard middels een lijfrenteverzekering, een lijfrenterekening of een lijfrentebeleggingsrecht? Dan zal na verloop van tijd uw lijfrente vrijkomen. U kunt er op dit moment voor kiezen om uw lijfrente direct uit laten keren, nog wat door te sparen of de gehele lijfrente af te kopen. Benieuwd wat u in uw situatie het beste kan doen? Dat is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Onze hypotheekadviseurs bespreken graag uw mogelijkheden, neem daarvoor gerust contact met ons op

Maak een afspraak met een van onze adviseurs!

Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van alle informatie over lijfrentes. Bent u nieuwsgierig geworden of lijfrente voor u voordelig is? Één van onze hypotheekadviseurs neemt graag samen met u uw wensen en mogelijkheden door. Zo krijgt u een totaaloverzicht van wat er nodig is om met lijfrente aan de slag te gaan. Maak snel een afspraak voor persoonlijk advies! 

Breakpoint: xs