Pensioen koopwoning
Geen categorie
2 min

Kan u tijdens uw pensioen in uw woning blijven wonen?

Onderwerpen

Veel mensen steken hun kop in het zand als het aankomt op pensioen. Ze denken dat pensioen ingewikkeld en duur is. Echter kan het vervelende gevolgen hebben als u uw pensioen niet geregeld heeft. Want, kan u dan nog wel in uw woning blijven wonen?

Uitkering uit de AOW

Iedere Nederlander heeft in ieder geval recht op een AOW-uitkering. De hoogte van een volledige AOW-uitkering bedraagt per maand netto €1.226,60 voor alleenstaanden. Als u getrouwd bent of samenwoont krijgt u samen elke maand €1.667,10.

U heeft recht op een volledige AOW-uitkering als u in de vijftig jaar voordat u met pensioen gaat in Nederland hebt gewoond. Heeft u tijdelijk in het buitenland gewoond voor uw werk? Dan krijgt u een volledig AOW als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Aanvullend pensioen

Om optimaal van uw pensioen te genieten is een aanvullend pensioen vaak nodig. Dit is een deel van uw pensioen dat u ontvangt bovenop het basispensioen (AOW). U Ontvangt dit pensioen nadat u de pensioenleeftijd heeft bereikt. U bouw dit pensioen op verschillende manieren op:

– Via het werknemerspensioen
– Zelf sparen voor extra pensioen

Zzp’ers en ondernemers

De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan, maar dat is niet altijd het geval. Zzp’ers en ondernemers moeten zelf voor hun pensioen zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met een lijfrente of een ander pensioenproduct.

Pensioengat

Pensioenregelingen zijn per bedrijf en per branche anders. Als u meerdere werkgevers heeft gehad kan u daardoor een pensioengat hebben opgebouwd. Betaal je minder als veertig jaar pensioenpremie, dan krijgt u ook minder uitgekeerd. Als uw pensioenregeling een middelloonregeling is, dan wordt uw uitkering niet gebaseerd op uw laatst verdiende loon, maar op het gemiddelde salaris tijdens uw werkzame leven.

Om een pensioengat op te vullen kunt u gebruik maken van lijfrente of andere pensioenproducten.

Koopwoning en pensioen

Woont u in een koopwoning en heeft u een hypotheek? Dan is het aan te raden om alvast te kijken hoeveel geld u straks kwijt bent aan uw woning als u met pensioen gaat. Om deze uitgavenpost te verlagen doet u er goed aan om uw hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen voordat u stopt met werken. Op deze manier bouwt u bovendien een spaarpot op voor de periode na uw pensioen. Als u besluit om uw huis te verkopen is de opbrengst immers voor u.

Bij een aflossingsvrije hypotheek gaat dit niet automatisch. Het kan dan alsnog verstandig zijn om uw hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen om zo uw woonlasten voor later te beperken. Zo loopt u niet het risico dat u uw woning moet verlaten als u met pensioen gaat.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Hypotheek en AOW

Als u een hypotheek heeft zodra uw AOW-pensioen van de overheid ingaat, valt uw inkomen in een lager belasting tarief. U houd dan meer geld over. Daar staat echter tegenover dat u minder profiteert van de renteaftrek van uw hypotheek, immers de belastingpercentages (tot circa €34.000) zijn dan lager. Hierdoor bent u netto meer geld kwijt aan uw hypotheek zodra u AOW-pensioen ontvangt. Ook daarom loont het om uw hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen voordat u uw pensioenleeftijd bereikt. Zo voorkomt u dat u niet onverhoopt uw woning moet verlaten.

Huurhuis en pensioen

Woont u in een huurhuis, dan is het fiscale plaatje anders. U betaalt tijdens de looptijd van het huurcontract in principe dezelfde huurprijs, los van de huurverhogingen. Als u met pensioen gaat kan uw inkomen dalen, maar uw huurprijs blijft hetzelfde of stijgt zelfs. Dan loont het om te kijken of u recht heeft op huurtoeslag. Hiermee krijgt u een extra steuntje in de rug om toch de huur te kunnen betalen.

Ontdek de mogelijkheden van 50PlusHypotheek

Wat veel mensen niet weten is dat als er overwaarde is op de koopwoning, deze kan worden opgenomen ter aanvulling op het pensioen of als extra inkomen.

Bij 50PlusHypotheek weten we hier alles over. Bereikt u bijna de AOW-leeftijd en kunt u wel een extraatje gebruiken door uw overwaarde te gebruiken ter aanvulling op uw pensioen? Neem dan contact met ons op of doe alvast de scan. Dan kijken we samen welke mogelijkheden er zijn voor uw situatie.

Breakpoint: xs