De hypotheek verhogen voor verduurzaming van je huis
Het verduurzamen van je huis is een investering die steeds populairder wordt de laatste jaren. Dat is ook niet zo gek met de huidige energieprijzen. Het isoleren van een woning is een uitstekende manier om de waarde van je woning te verhogen en minder te stoken waardoor je een lagere energierekening aan het einde van de maand ontvangt. Zeker omdat de overheid verschillende subsidies geeft om het nóg voordeliger te maken en er een Btw-vrijstelling geldt bij de aanschaf op zonnepanelen. Maar het kan zijn dat je het geld voor een verduurzaming nu niet hebt liggen. In dat geval kan het een goed idee zijn om te kijken naar een hypotheek of lening. In veel gevallen is het mogelijk om tot € 9000 bovenop je huidige hypotheek te lenen voor een verduurzaming van je woning, zonder inkomenstoets. Benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie?
Naast dat het verduurzamen van je woning goed is voor je portemonnee, geldt datzelfde ook voor het klimaat. Dit is niet alleen het geval met het isoleren van je woning, maar ook met de andere opties. Dit zijn zaken zoals het plaatsen van zonnepanelen, zonneboiler of het installeren van een warmtepomp. Bij alle opties is het verstandig om uit te zoeken wanneer je de investering hebt terugverdiend. Bij sommige investeringen duurt dit namelijk een stuk langer dan bij andere. We adviseren je graag over de mogelijkheden.
Hypotheek verhogen voor zonnepanelen
De hypotheek verhogen voor zonnepanelen is al jarenlang een erg populaire optie en met goede reden ook! Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om kosten te besparen. Met zo’n 10 panelen bespaar je per jaar gemiddeld € 500. Bovendien betaal je sinds 2023 geen btw meer bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit scheelt je ook weer zo’n 21%! Genoeg reden om serieus te kijken naar een investering in zonnepanelen dus.
Je huis isoleren
Het isoleren van je huis is een breed begrip. Zo kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je glazen, vloer of dak te laten isoleren. Elke soort isolatie brengt weer een ander kostenplaatje en andere mate van energiebesparing met zich mee. Het is dus belangrijk dat je hier eerst goed naar kijkt, voor je besluit je huis te isoleren. Ook verschilt het hoeveel subsidie je kan ontvangen per verduurzaming, op deze link van de rijksoverheid valt hier meer over te lezen.
Een (hybride) warmtepomp installeren
Sinds kort geeft de overheid een flinke subsidie op het installeren van een warmtepomp. Dit kan wel oplopen tot zo’n 30% van de aanschafprijs! Bovendien kan je jaarlijks wel tot een derde besparen op je energierekening. Genoeg redenen voor veel mensen om een warmtepomp te overwegen als klimaatvriendelijke en energiebesparende investering.
Relevante blogs
Je financiële zaken zijn belangrijk, maar kunnen tegelijkertijd complex zijn. Via onze blog brengen we je praktische tips en belangrijke ontwikkelingen binnen de markt zodat je weet welke mogelijkheden er voor jouw persoonlijke situatie zijn.
Het verduurzamen van je huis in 5 stappen
Oriënteren
Bij het verduurzamen van je huis is er genoeg om uit te zoeken. Hoeveel subsidie krijg je? Wanneer heb je de investering terugverdiend? Is je woning wel geschikt voor het type verduurzaming die je wilt? Hoeveel verduurzamingsmaatregelen wil je laten uitvoeren? Dit zijn belangrijke zaken die je eerst moet uitzoeken voor je de mogelijkheden gaat berekenen.
Bereken je mogelijkheden
Zodra je besloten hebt welke energiebesparende maatregelen het beste passen bij jouw woning en situatie, is het tijd om de mogelijkheden te berekenen. Hierbij kan je eenvoudig gebruik maken van de gratis scan op onze website of ervoor kiezen om zelf een berekening te maken.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vrijblijvend gesprek met je hypotheekadviseur
Nu je ongeveer weet wat de mogelijkheden en kosten zijn, is het tijd om rond de tafel te gaan zitten met je hypotheekadviseur. Misschien zijn er nog bepaalde zaken die je in eerste instantie over het hoofd gezien hebt. Bovendien kan je hypotheekadviseur je het beste adviseren wat voor soort hypotheekvorm het meest geschikt is in jouw persoonlijke situatie.
Enthousiast?
Ben je tevreden over alle voorwaarden? Mooi! Dan is het tijd om de volgende stap te zetten. Dit houdt in dat je het ja-woord geeft aan je hypotheekadviseur. Zodra je dit hebt gedaan, gaan wij direct voor je aan de slag.
Beginnen met besparen!
De laatste stap in het proces is het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Hierna kan je je volledig richten op de verduurzaming van je woning.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
We begrijpen dat het uitzoeken van verschillende hypotheken niet altijd even makkelijk is. Zeker niet omdat elke hypotheekvorm zijn eigen voor- en nadelen heeft. Kan je wel wat hulp gebruiken? Wij staan voor je klaar in elke stap van het proces.
Veelgestelde vragen
Vanuit een financieel oogpunt is dit in de meeste gevallen verstandig. Dit komt omdat de overheid een hogere subsidie geeft voor het uitvoeren van twee(of meer) verduurzamingsmaatregelen dan voor één.
Als je een subsidie wilt gebruiken voor de verduurzaming van je woning, dan gelden hier verschillende regels voor. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf de werkzaamheden uit te voeren. Dit moet gedaan worden door een bedrijf. Ook moet het gaan om een koopwoning en moet je er zelf in wonen. Daarnaast gelden er nog enkele andere voorwaarden. Je hypotheekadviseur weet precies wat deze voorwaarden zijn en helpt je graag in het hele proces.
Nee. De overheid wilt het graag mogelijk maken dat alle huiseigenaren hun woning kunnen laten verduurzamen. Daarom zijn er voor alle subsidies en leningen geen leeftijdsgrens ingesteld.