Eigenwoningreserve amsterdam
Hypotheek
2 min

Wanneer krijgt u te maken met een eigenwoningreserve?

Onderwerpen

Heeft u uw woning verkocht en winst behaald? Dan heeft u te maken met eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve is het bedrag dat ontstaat uit de overwaarde (positief of negatief) als u uw (oude) eigen woning(en) verkoopt. Dit bedrag beïnvloed de hoogte van het bedrag waarover u rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek of lening.

Eigenwoningreserve, overwaarde of verlies?

Als u voor de eerste keer uw eigen woning verkoopt dan is de overwaarde, zowel positief als negatief, uw eigenwoningreserve. Verkocht u al eerder een woning en is er toen een eigenwoningreserve ontstaan, dan dient u deze op te tellen bij de overwaarde van de woning die u nu heeft verkocht. Het resultaat van deze twee bedragen bij elkaar opgeteld is de nieuwe eigenwoningreserve.

Eigenwoningreserve berekenen

De winst of verlies op de verkoop van uw huis wordt als volgt berekend: van de verkoopopbrengst van het huis trekt u de verkoopkosten en de resterende hypotheekschuld af, waarvan de rente aftrekbaar is. Het resultaat van deze berekening wordt de ‘eigenwoningreserve’ genoemd.

Voorbeeld: 

Stel u verkoopt uw woning voor €225.000. Op de woning rust een hypotheek van €215.000, waarvan €10.000 consumptief is. De makelaar ontvangt een bedrag van €3.000. De netto verkoopopbrengst is dan €225.000 (€225.000 – €3.000).

De eigenwoningreserve is de netto verkoopopbrengst minus de hypotheek zonder consumptief deel (€205.000). De eigenwoningreserve is dan €17.000.

Als de eigenwoningreserve positief is, zoals in bovenstaande voorbeeld, dan moet u deze gebruiken bij de aankoop van uw volgende woning. Koopt u bijvoorbeeld een woning van €230.000 en leent u €230.000 dan is de rente over €213.000 (230.000 – 17.000) aftrekbaar in box 1 (werk en woning). Over de 17.000 mag u geen rente aftrekken. Dit bedrag geeft u aan als schuld in box 3 (sparen en beleggen).

Eigenwoningreserve gedurende 3 jaar gebruiken bij aankoop

Verkoopt u uw woning en heeft u te maken met eigenwoningreserve, dan bent u verplicht deze eigenwoningreserve te gebruiken als u binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. De eigenwoningreserve is 3 jaar geldig, daarna wordt deze op nul gezet. Het maximale hypotheekbedrag waarvan de rente aftrekbaar is bedraag dan de aankooprijs en de kosten van de nieuwe woning + de eigenwoningreserve.

Eigenwoningreserve partner

De eigenwoningreserve is persoonlijk. Maar koopt u samen met uw partner een gezamenlijke woning en verkoopt u deze. Dan moet u bij de koop van de volgende woning rekening houden met elkaar eigenwoningreserve van de verkochte woning.

In bijna alle gevallen zijn samenwoners 50/50 eigenaar en 50/50 hoofdelijk schuldenaar. Is dat ook voor u het geval en heeft u beiden een eigenwoningreserve? Dan kunt u door de persoonlijke toepassing van de eigenwoningreserve te maken krijgen met een beperking van de (hypotheek-)renteaftrek. In dat geval mag u gezamenlijk rekening houden met de eigenwoningreserve en hoeft dat niet voor ieder persoonlijk.

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Wat kun 50PlusHypotheek voor u betekenen?

Staat u op het punt uw woning te verkopen en krijgt u te maken met eigenwoningreserve of wilt u deze laten berekenen? Dan bent u bij 50PlusHypotheek aan het juiste adres. Wij kunnen u adviseren hoe u dit het beste kunt gebruiken. Neem dan ook contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Breakpoint: xs