Hypotheek
2 min

Uw hypotheek voor 30 jaar vastzetten? Zó kunt u met financiële zekerheid oud worden

Onderwerpen

De hypotheekrente vastzetten is een goede optie wanneer u meer zekerheid wilt. U betaalt dan misschien een iets hogere rente dan wanneer u de rente voor bijvoorbeeld 10 jaar vastzet, maar u weet wel waar u in de toekomst aan toe bent. Zeker wanneer de hypotheekrentes erg laag zijn zoals nu, is dit een interessante mogelijkheid. U profiteert dan voor langere tijd van deze lage hypotheekrente. 

Hoe lang u de hypotheekrente het best kunt vastzetten, hang af van uw situatie, zoals de hoogte van uw huidige hypotheek en hoe lang u verwacht in uw huis te blijven wonen. 

Lange tijd was de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten een veel gekozen rentevastperiode in ons land. Sinds een aantal jaren is de hypotheekrente met een fix van 20 een populaire optie. Nu wordt de hypotheekrente vaak zelfs voor 30 jaar vastgezet. Wanneer u de rente voor lange tijd vastzet, dan zijn uw maandlasten hoger maar dan heeft u voor langere tijd zekerheid. Op deze manier kunt u financieel zeker inbouwen voor de lange termijn.  

Hypotheek 30 jaar vastzetten

De hypotheekrente vastzetten voor 30 wordt steeds populairder. Vooral starters en vijftigers kiezen voor deze optie. Voor vijftigers is dit het laatste moment waarop ze een hypotheek kunnen afsluiten op basis van hun inkomen. Vanaf 57 jaar wordt bij de inkomenstoets namelijk rekening gehouden met het toekomstige pensioeninkomen. 

Óf Hypotheek 20 jaar vastzetten

De hypotheek voor 30 jaar vastzetten valt hoger uit dan de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten. Hoe langer je voor zekerheid wilt gaan, hoe hoger de hypotheekrente is. Ga daarom voor uw hypotheek 30 jaar vastzetten als u in geen geval te maken wilt krijgen met een stijging van uw maandlasten.

De voordelen van een hypotheek 30 jaar vastzetten

Het vastzetten van een hypotheek voor 30 jaar is een goede optie wanneer u niet meer denkt te verhuizen of wanneer ervoor goed is uitgezocht dat u uw hypotheek kunt meenemen bij het verhuizen. 

De voordelen:

– Financiële zekerheid: het vastzetten van uw hypotheekrente voor 30 jaar geeft een bepaalde zekerheid. Zo weet u precies hoe hoog de hypotheeklasten tijdens deze periode zullen zijn.

– Een vaste rente: wanneer u uw hypotheek vastzet, kiest u voor een vaste rente voor langere tijd. Als er een rentestijging plaatsvindt in deze periode, heeft u er geen last van. 

– Geen last van toetsmomenten: doordat de maandlasten en de rente vaststaat, krijgt u niet te maken met tussentijdse toetsmomenten. 

– Stabiele maandlasten: met het vastzetten van de hypotheekrente voor 30 jaar verzekert u uzelf van stabiele maandlasten gedurende een langere periode. U heeft hierdoor de mogelijkheid om de rente lang vast te zetten tegen een laag percentage.

De nadelen van een hypotheekrente 30 jaar vast

Een hypotheek vastzetten voor 30 jaar kent ook een aantal nadelen: 

– Hogere rente: de rente bij een rentevaste periode van 30 jaar is hoger dan de rente bij een kortere periode. 

– Geen voordeel bij rentedaling: als de hypotheekrente in deze periode daalt, dan profiteert u hier niet van. Let daarom goed op hoe de rente zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en wat de voorspellingen zijn voor de komende jaren. 

Extra tips bij een hypotheek 30 jaar vastzetten

Wanneer u kiest voor een lange rentevastperiode, zoals 30 jaar, dan is het handig een hypotheek met een verhuisregeling te kiezen. Wanneer u dan wilt verhuizen, kunt u de hypotheek onder dezelfde voorwaarden meeverhuizen. 

Een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wanneer u een NHG-hypotheek voor 30 jaar wilt vastzetten, dan zijn er bepaalde zaken waar u op moet letten. Als u in de toekomst een nieuwe woning koopt boven de NHG-grens, kunt u hiervoor geen nieuwe NHG-hypotheek afsluiten. Bij sommige geldverstrekkers is het niet mogelijk om de hypotheek mee te verhuizen als de NHG vervalt.

Het afsluiten van een nieuwe hypotheek

Als u een nieuwe hypotheek afsluit heeft u tevens het voordeel dat de economische looptijd van uw hypotheek ook weer voor 30 jaar vaststaat (niet te verwarren met de 30 jaars rente vast periode). Veel mensen realiseren niet dat als hun hypotheek bijvoorbeeld over 7 jaar afloopt de bank de hypotheek kan opeisen of dat er opnieuw getoetst wordt. Als de hypotheek dan op inkomen niet past, is er direct een probleem. In dit geval kunnen we beter voorkomen dan genezen en hier tijdig op inspelen. 

Heeft mijn hypotheek 30 jaar vastzetten invloed op mijn maximale hypotheek?

Zoals gezegd: Hoe hoger uw hypotheekrente, des te minder u kunt lenen. Hierom heeft uw hypotheek voor 30 jaar vastzetten ook invloed op uw maximale hypotheek. Banken checken hoeveel u maandelijks kunt betalen op basis van uw inkomen en vaste lasten. Hiermee bepalen zij hoeveel uw maximale hypotheek is. Dus: als u maandelijks een hoge rente betaalt, blijft er minder over voor uw aflossing. Dit heeft tot gevolg dat uw maximale hypotheek lager is. Immers: u heeft minder ruimte om uw hypotheek af te lossen.

Wat kan 50PlusHypotheek voor u doen?

50PlusHypotheek kan u helpen een juiste afweging te maken tussen zekerheid en de kosten. Wilt u uw hypotheek vastzetten voor een bepaalde periode? 50PlusHypotheek kan u hierover adviseren! Neem daarom contact met ons op. 

Breakpoint: xs