Hypoteek oversluiten
Hypotheek
2 min

Hypotheek oversluiten, iets voor u?

Onderwerpen

Wanneer u een hypotheek afsluit wordt uw rente vastgezet voor een periode van 10 jaar of langer. Tijdens deze periode kan het zijn dat dat de hypotheekrente daalt. Zo is de hypotheekrente de afgelopen tijd historisch laag. Gezien de lage hypotheekrente zou het voordelig kunnen uitpakken wanneer u ervoor kiest om uw hypotheek over te sluiten. Let er hierbij wel op dat geldverstrekkers een boeterente in rekening mogen brengen wanneer u overstapt voordat uw rentevaste periode is afgelopen. Naast de boeterente zijn er nog andere zaken waar u rekening mee dient te houden zodra u kiest voor een hypotheek oversluiten. In dit artikel zullen wij u er alles over vertellen.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van uw hypotheek kan interessant zijn wanneer u denkt dat het – op de lange termijn – financieel voordeel zou kunnen opleveren. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer de hypotheekrente lager is dan uw huidige hypotheekrente. De lagere hypotheekrente zorgt immers voor minder maandlasten. Het oversluiten van uw hypotheek is echter niet zonder kosten. Zo zult u uw notaris hoogstwaarschijnlijk taxatie- en advieskosten moeten betalen. Daarnaast zult u – wanneer u kiest voor uw hypotheek oversluiten – in de meeste gevallen een boeterente moeten betalen. Óók wanneer u besluit over te sluiten tijdens uw rentevaste periode.

Ondanks deze kosten kan het alsnog voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten. Zo is het goed mogelijk om, op de lange termijn, uw gemaakte boeterente en kosten terug te verdienen. Laat u goed adviseren door een hypotheekadviseur voordat u besluit over te sluiten. Zo bent u er zeker van dat u na de gemaakte kosten en boeterente voordeliger uit bent.
De hypotheekadviseurs van 50Plushypotheek rekenen dit graag voor u uit. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost hypotheek oversluiten?

Eén van de kostenposten bij het oversluiten van uw hypotheek zijn de notariskosten. De prijzen voor het oversluiten van uw hypotheek verschillen per notaris, maar bedragen meestal tussen de 700 en 1200 euro.

Daarnaast zult u dus een taxatierapport moeten laten opstellen, voordat u uw hypotheek kunt laten oversluiten. Dit komt, omdat uw huis als onderpand zal dienen. De kosten van een taxatierapport bedragen meestal minimaal 750 euro.

Verder zult u nog advieskosten moeten betalen, aangezien het heel belangrijk is om u te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kosten bedragen meestal tussen de 2400 en 3000 euro.

Tenslotte moet er vaak nog een boeterente worden betaald indien u uw hypotheek oversluit voordat u rentevaste periode afgelopen is.

Hypotheek oversluiten: een boete?

Wanneer u er voor kiest om uw hypotheek tijdens de rentevastperiode over te sluiten zult u een boete moeten betalen: de boeterente. De hoogte van uw boeterente hangt af van een aantal factoren, namelijk:

• Uw huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand
• De hoogte van uw openstaande bedrag aan hypotheek
• Het maximale bedrag aan boetevrije aflossing
• De resterende lengte van uw rentevaste periode

Tussen de 10 en 20% van uw hypotheek mag boetevrij worden afgelost. Het exacte percentage verschilt per bank. De boeterente wordt berekend over het resterende percentage. Aangezien de boeterente van zoveel verschillende factoren afhangt zijn hier geen relevante prijsindicaties voor.

Kosten oversluiten zijn fiscaal aftrekbaar!

Een positief puntje wat betreft de kosten voor het oversluiten van uw hypotheek is dat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Dit geldt echter niet wanneer u uw kosten meefinanciert in de hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Het is ook mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten, maar banken zijn hier vaak niet blij mee. Zo hanteren de meeste banken een regel waarbij maximaal 50% van uw woningwaarde aflossingsvrij mag zijn. De rest van uw hypotheek zal dan worden overgezet naar een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dit kan natuurlijk wel nog steeds voordeliger uitkomen in veel gevallen.

Hypotheek oversluiten berekenen bij 50plushypotheek

Wilt u zeker weten of u voordeliger uit zult zijn wanneer u uw hypotheek laat oversluiten? Laat u dan adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur van 50plushypotheek. Wij kunnen precies uitrekenen wat het oversluiten van uw hypotheek kan betekenen voor uw portemonnee. Met onze persoonlijke begeleiding geven we u het beste advies voor uw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Breakpoint: xs