Hypotheekadvies in Amsterdam
Geen categorie
2 min

Hypotheekmarkt overzicht 2020

Onderwerpen

2020 gaat ongetwijfeld de boeken in als het jaar van Covid-19. Maar niet alleen Covid-19 heeft van 2020 een buitengewoon jaar gemaakt, ook de hypotheekmarkt kampte met een recordjaar blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk. Nog nooit waren er zulke lage rentes, zulke hoge huizenprijzen en zoveel hypotheekaanvragen. U leest het hypotheekmarkt overzicht van 2020 hieronder.

Toename aantal woningverkopen

We beginnen het hypotheekmarkt overzicht van 2020 met de toename van het aantal woningverkopen. In 2020 heeft er een flinke toename van het aantal woningverkopen plaatsgevonden. Niet alleen de woningverkopen bleef toenemen, ook de huizenprijzen bleven maar stijgen. De prijsstijging van huizen lag in 2020 rond de 7%. De prijzen van vrijstaande woningen stegen in heel Nederland het hardst, namelijk met 14%. De prijsstijging voor appartementen bleef net iets onder de 10%. De verwachting is dat de stijging van de huizenprijzen de komende 12 maanden doorzet. De regio waar geen toename van de huizenprijzen was, en waar de huizenprijzen zelfs daalde, was de regio Amsterdam. De regio’s waar de prijzen het hardst gestegen zijn, zijn Hardenberg in Overijssel met 22% en Zutphen met 21%.

In 2020 waren er meer dan 500.000 hypotheekaanvragen. Het gemiddelde hypotheekbedrag lag in 2020 op €312.000. De gemiddelde woningwaarde steeg met 9,4% naar €386.000. Er wordt gesproken over de sterkste prijsstijging in de afgelopen 20 jaar. In totaal zijn er voor ruim 136 miljard euro aan hypotheken aangevraagd.

Doelgroep hypotheekaanvragen vooral oversluiters en opstromers

De meeste hypotheekaanvragen in 2020 kwamen van ‘opstromers’ en van ‘oversluiters’. Opstromers zijn mensen die een woning kopen waarvan de waarde van de nieuwe woning een stuk hoger ligt dan de waarde van hun huidige woning. Deze groep zorgde voor meer dan 67.000 aanvragen op de hypotheekmarkt, een stijging van 19,5% ten opzichte van 2019. Oversluiters zijn de mensen die hun huidige hypotheek oversluiten omdat de nieuwe hypotheek betere voorwaarden biedt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld bespaard worden op de maandelijkse lasten. Of kan er juist bijgeleend worden om een verbouwing te financieren. Er werden in 2020 109.875 hypotheken overgesloten. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2019.

Tweede hypotheek

In 2020 waren er veel huizenbezitters die een tweede hypotheek voor een verbouwing of verduurzaming van de woning afgesloten. Het aantal huizenbezitters dat een tweede hypotheek heeft afgesloten in het jaar 2020 is ook verdubbeld ten opzichte van het jaar 2019. In het algemeen heeft de hypotheekmarkt in 2020 niet veel last gehad van de coronacrisis.

Historisch lage hypotheekrentes

Een andere belangrijke ontwikkeling op de hypotheekmarkt in 2020 waren de historisch lage hypotheekrentes. De hypotheekrentes zijn namelijk het afgelopen jaar naar een historisch laagterecord gedaald. Wie op 1 januari 2020 een hypotheek afsloot voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie deed dat tegen een rente van 1,48 procent. Nu een jaar later is dat percentage nog lager, namelijk 1,23 procent.

Een lage hypotheekrente pakt voor individuele huizenkopers gunstig uit, maar voor de huizenmarkt als geheel zit er ook een groot nadeel aan. Wie een lening afsluit tegen een lage rente leent ‘goedkoper’. Maar als geld lenen goedkoper is, zullen meer mensen dat willen doen. Dit zorgt ervoor dat de vraag stijgt, terwijl het aanbod relatief laag is. Dit zorgt ervoor dat de huizenprijzen nog verder omhoog worden gedreven.

De verwachting is dat de hypotheekrentes dit jaar alleen nog maar verder zullen dalen.

Hypotheekadvies nodig?

Wilt u uw huis verkopen, verbouwen of uw hypotheek oversluiten? Neem dan contact op het 50PlusHypotheek. Wij brengen op basis van uw financiële situatie en wensen de opties in kaart.

Breakpoint: xs