Nadenken over de dood. We vermijden het liever. Desondanks krijgen we er allemaal mee te maken. Laten we hopen dat het nog niet gebeurt. Toch is het wel goed om alvast over na te denken. Zo zorgt u ervoor dat uw partner en kinderen goed achterblijven. In het geval van uw overlijden is het namelijk nog wel van belang dat uw nabestaanden nog financieel rond kunnen komen. Benieuwd wat u nu alvast kunt regelen qua nabestaandenpensioen? In dit artikel geven wij een antwoord op al uw vragen!
Wat is het nabestaandenpensioen?
Een nabestaandenpensioen (vroeger: weduwe/weduwnaarspensioen) is een maandelijkse uitkering die bij het overlijden wordt uitgekeerd aan de nabestaande en eventuele kinderen. Dit pensioen vangt de inkomensdaling gedeeltelijk op en zorgt ervoor dat de uitgaven van uw nabestaanden nog betaalbaar zijn.
Een nabestaandenpensioen kent twee standaard regelingen: een partner- en een wezenpensioen. Het partnerpensioen is een levenslange uitkering voor de partner van het overleden persoon. Een wezenpensioen is een tijdelijke uitkering voor de eventuele kinderen.
Sinds kort is er een derde regeling aan toegevoegd: de tijdelijke nabestaandendekking. Dit is een extra uitkering voor de partner totdat hij of zij een AOW-uitkering krijgt.
Voor wie is het nabestaandenpensioen?
Later komt sneller dan u denkt. En dan wilt u waarschijnlijk uw geldzaken goed geregeld hebben. Voor uzelf, maar natuurlijk ook voor uw nabestaanden. Het nabestaandenpensioen is niet alleen voor uw partner die achterblijft, maar ook voor eventuele kinderen. Het hierboven benoemde wezenpensioen wordt uitgekeerd vanaf het moment dat u overlijdt totdat het kind 18 jaar wordt. Als uw kinderen studeren krijgen ze het tot maximaal hun 27e levensjaar.
Benieuwd of uw nabestaanden in uw woning kunnen blijven wonen na uw overlijden? Het antwoord op deze vraag leest u in dit artikel.
Soorten nabestaandenpensioen
Er zijn 2 soorten nabestaandenpensioen: op risico- of opbouwbasis. Kiest u voor opbouwbasis, dan bouwt u – zoals de term al doet vermoeden – een vast bedrag op. Wanneer uw pensioenregeling stopt kan uw partner in dit geval blijven rekenen op het opbouwende bedrag.
Een nabestaandenpensioen op basis van risicobasis werkt een tikkeltje anders. Hierbij spaart u niet en bouwt u dus geen potje op. Bij deze vorm van nabestaandenpensioen krijgt uw partner enkel uitkering wanneer u tijdens uw dienstverband overlijdt. Overlijdt u na het dienstverband; bijvoorbeeld omdat u werkloos bent, dan zal uw partner geen uitkering ontvangen. Het is goed om uzelf hier bewust van te zijn.
Hebben u en uw partner vragen over de verschillende soorten nabestaandenpensioen? Laat het ons weten, wij beantwoorden uw vragen graag!
Hoe hoog is het nabestaandenpensioen?
Het nabestaandenpensioen bedraagt meestal rond de 70% van het te bereiken ouderdomspensioen. Hoeveel uw nabestaanden krijgen is afhankelijk van het moment van uw overlijden. Hieronder schetsen wij twee situaties:
Situatie 1: u overlijdt terwijl u nog in loondienst bent. In deze situatie zullen uw nabestaanden tot 70% van het pensioen krijgen dat u had kunnen opbouwen tot uw AOW-leeftijd.
Situatie 2: u overlijdt wanneer u uit dienst bent of al een tijdje met pensioen bent. In dit geval hebben uw nabestaanden enkel recht op het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd tot uw uit-dienstdatum.
Lees ook: Overzicht van alle pensioen- en AOW- ontwikkelingen voor 2023
Geen werknemer geweest?
Wat als u in uw carrière geen pensioenregeling heeft gehad? Bijvoorbeeld omdat u zzp’er bent of omdat uw werkgever dit simpelweg niet heeft geregeld. Dan zijn er ook nog mogelijkheden. Een hypotheekadviseur van 50PlusHypotheek vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn. Neem daarom snel contact met ons op.
Werkt het nabestaandenpensioen automatisch?
Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen dat wegvalt, kan het totaalinkomen van uw partner (en kinderen) fors dalen. Zéker als u geen regeling voor nabestaandenpensioen heeft afgesloten. Het is namelijk niet helemaal vanzelfsprekend dat het inkomen van u of uw partner wel geregeld is. Niet iedere werknemer heeft vanzelfsprekend een pensioenregeling bij zijn of haar werkgever. Ook kan een echtscheiding gevolgen hebben voor de hoogte van het nabestaandenpensioen. Bovendien zult u er rekening mee moeten houden dan een nabestaandenpensioen vervalt zodra u of uw partner uit dienst gaat. Check dit dus goed!
Via mijnpensioenoverzicht kunt u met uw DigiD van uw partner in een oogopslag zien hoeveel nabestaandenpensioen er tot nu toe is opgebouwd. In deze omgeving kunt u ook zien hoeveel uw partner ontvangt als uzelf komt te overlijden.
Laat u niet verrassen!
Vooropgesteld: wij hopen natuurlijk dat u gezond blijft. Hopelijk staan uw partner en u nog vol in het leven. Ondanks dat kan het wel goed zijn om even stil te staan bij de vraag wat u voor uw nabestaanden heeft geregeld. Want overlijden voor je met pensioen gaat, overkwam vorig jaar heel veel mensen. Waar kunnen uw partner uw kinderen dan op terugvallen? Bij 50PlusHypotheek kunt u terecht voor al uw vragen over deze onderwerpen. Wij leggen u precies uit wat u kunt doen om uw nabestaanden financieel verzorgd achter te laten. Neemt u contact met ons op?