Een seniorenhypotheek, wat houdt het in?

seniorenhypotheek

Als u met pensioen bent of bijna met pensioen gaat, wilt u waarschijnlijk meer financiële middelen tot uw beschikking hebben voor externe zaken. Misschien wilt u daarom kijken of de maandlasten van uw huidige woning naar beneden kunnen. Of misschien wilt u een mooie aanvulling op uw (pensioen)inkomen. Meer weten over de seniorenhypotheek? U leest het hieronder.

Wat is een seniorenhypotheek?

Een seniorenhypotheek is ontwikkeld voor de oudere woningeigenaar. Deze hypotheek voor senioren laat ouderen profiteren van de overwaarde op hun woning, zonder te hoeven verhuizen. Wanneer men hiervoor in aanmerking komt, wordt de bestedingsruimte verhoogd door het ‘opeten’ van de overwaarde, ook wel een opeethypotheek.

Met deze hypotheekvorm wordt de overwaarde verzilverd en kunt u het bedrag uitgeven aan andere zaken. De rente kan in sommige gevallen worden opgeteld bij de hoofdsom van de hypotheek. Dit wordt terugbetaald als de woning verkocht is. Kiest u voor een seniorenhypotheek, dan kunt u de rente niet aftrekken van de belasting.

Regels bij een seniorenhypotheek

De CHF-norm (Contactorgaan Hypothecair Financiers), ofwel de regels die uiteindelijk bepalen hoeveel u mag lenen, zijn een tijd geleden aangescherpt. De geldverstrekker kijkt of u de lasten van een hypotheek gedurende dertig jaar kan dragen. Veel senioren kunnen hierdoor minder lenen. Deze regels zijn ingesteld om te voorkomen dat woningbezitters onverantwoord lenen. De afgelopen tijd zijn er wel wat regels veranderd omtrent de seniorenhypotheek. Zo zijn de mogelijkheden uitgebreid met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De Nationale Hypotheek Garantie

Een seniorenhypotheek afsluiten met NHG heeft meerdere voordelen. Als u uw hypotheek niet meer kunt betalen en de woning moet verkopen, dan kan een eventuele restschuld onder voorwaarden door NHG worden kwijtgescholden. Doordat de geldverstrekker hierdoor minder risico loopt, kunt u in aanmerking komen voor rentekorting als u een (senioren)hypotheek afsluit met NHG.

Maar wat biedt NGH precies? De manier van toetsen met NHG gaat ervan uit dat de hele hypotheeksom via een annuïteitenhypotheek wordt afgelost. Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, zijn de werkelijke lasten eigenlijk lager dan het bedrag waarmee de standaardtoets rekent. Wanneer u een seniorenhypotheek met NHG afsluit, dan mag een geldverstrekker toetsen of uw inkomen voldoende is om de werkelijke hypotheeklasten te dragen. Hieronder staan de voorwaarden om in aanmerking te komen:

– De nieuwe maandlast moet lager zijn dan de maandlast van uw huidige hypotheek.

– U moet de rente voor minimaal 20 jaar vastzetten.

– De koopsom van de nieuwe woning mag sinds 2019 niet meer dan €290.000 zijn.

Aflossingsvrije hypotheek voor senioren

In veel gevallen is een deel van uw hypotheek aflossingsvrij. U mag de rente fiscaal aftrekken als dit deel al bestond vóór 2013. Als u een nieuwe woning koopt, mag u dit deel meenemen. Hierdoor lost u minder af, maar zijn de maandlasten wel lager. Wij bij 50PlusHypotheek helpen u graag bij de aanvraag van een seniorenhypotheek.

Alternatieven voor een seniorenhypotheek

Onze adviseurs kunnen tijdens een adviesgesprek de mogelijke opties rondom een seniorenhypotheek met u doornemen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om uw huis te verkopen en een deel van de overwaarde te verzilveren. Benieuwd wat uw opties zijn? Doe de scan of neem contact met ons op.

Wij werken onder andere samen met de volgende banken
 • ABN AMRO
 • ING
 • Rabobank
 • Nationale Nederlanden
 • Aegon
 • Florius
 • BLG Wonen
 • Obvion hypotheken
 • Woonfonds
 • A.S.R
 • NiBC
 • Syntrus Achmea
  Chat openen
  Heeft u vragen?
  Welkom bij 50PlusHypotheek. U kunt met ons chatten via WhatsApp (opent een nieuw venster). Wij reageren tijdens kantooruren.