Koopwoning overlijden
50+financieel
2 min

Kunnen uw nabestaande wel in uw woning blijven wonen na uw overlijden?

Onderwerpen

Veel mensen staan niet stil bij hun eigen overlijden of dat van hun partner. Toch is het belangrijk om te praten over overlijden, omdat dit een grote impact heeft. Niet alleen emotioneel, ook financieel. Kunnen uw nabestaanden bijvoorbeeld nog wel in uw woning blijven wonen als u er niet meer bent? 

Wie zijn de erfgenamen van uw woning na uw overlijden?

Als u komt te overlijden komt het huis in de nalatenschap en gaat het huis naar de erfgenamen. Hetzelfde geldt voor de hypotheek die nog op het huis zit. Wettelijk is vastgelegd wie de erfgenamen zijn, maar u kunt met een testament een andere verdeling aanbrengen. In de wet staat dat het huis en andere bezittingen naar de huwelijkspartner en de kinderen van de overledenen gaan. Bent u niet getrouwd? Een geregistreerd partnerschap wordt in dit geval gelijk gesteld met het huwelijk. Als u geen partner of kinderen heeft, dan zijn de ouders en broers en zussen van de overledenen de erfgenamen. 

Verzeker uw koopwoning bij overlijden met een overlijdensrisicoverzekering

Niet alleen het huis en andere bezittingen gaan na overlijden naar de partner en kinderen, ook de hypotheek wordt doorgegeven aan de nabestaanden. Het is mogelijk om het risico op overlijden af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Er wordt dan een bedrag uitgekeerd als een van de huiseigenaren vóór een bepaalde datum komt te overlijden. Banken eisen bij het verstrekken van een hypotheek een dergelijke verzekering. Vaak is maar een deel van de hypotheek afgedekt met een overlijdensrisicoverzekering. 

Kunnen uw nabestaanden uw woonlasten nog wel betalen?

Bij het overlijden van één van de huiseigenaren moet een deel van de hypotheek afbetaald worden. De grote vraag is of uw nabestaande de resterende hypotheeklasten nog wel kunnen betalen als u komt te overlijden. U doet er daarom goed aan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zodat uw nabestaande niet voor een verassing komen te staan. Vaak kost het maar een gering bedrag in de maand extra om deze verzekering af te sluiten met een volledige aflossing van de hypotheekschuld. 

Wat gebeurd er met de koopwoning als ook uw partner komt te overlijden?

De huwelijkspartner wordt na het overlijden van zijn of haar partner vaak beschermd. De kinderen worden eigenaar van een deel van het huis, maar kunnen hun deel niet opeisen. De kinderen hebben dan een vordering die wordt vereffend na het overlijden van de langstlevende partner. Zodra de kinderen gezamenlijk de eigenaar zijn geworden door het overlijden, kunnen ze beslissen wat er met het huis gaat gebeuren. In de meeste gevallen wordt de woning na overlijden verkocht, maar de nabestaanden kunnen ook andere afspraken maken. 

Hoe zit het met de belasting als u komt te overlijden?

Aangezien een koophuis als vermogen wordt gezien, is er belasting verschuldigd over de waarde van de woning. Het gaat dan wel om de waarde van het huis minus de hypotheekschuld. De waarde wordt bij de rest van het vermogen opgeteld. Voor de huwelijkspartner geldt een vrijstelling van €671.910 (2021). Voor de kinderen geldt een vrijstelling van €21.282 (2021). Over het overige bedrag is belasting verschuldigd. Daarover geldt een heffing van 10 of 20 procent. 

Laat u adviseren door 50PlusHypotheek

Het is dus belangrijk om uw nabestaanden goed achter te laten door het opstellen van een testament en door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering van een ruim bedrag. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden geen financiële problemen krijgen. Bij 50PlusHypotheek zijn we gespecialiseerd in hypotheken voor 50-plussers. Onafhankelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel en wij helpen u dan ook graag om uit te zoeken hoe u uw nabestaanden zo goed mogelijk kunt achterlaten. Neem contact met ons op, we helpen u graag. 

Breakpoint: xs