50+financieel
2 min

Een huis erven, hoe werkt dat?

Onderwerpen

Vooropgesteld: het overlijden van een van uw dierbaren betreft een verdrietige gebeurtenis. Naast een emotioneel rouwproces is er vaak nog een hoop te regelen. Heeft u bijvoorbeeld al wel eens nagedacht over uw uw huis en de erfenis ervan? In de nalatenschap van een overleden dierbare kan namelijk ook een woning een onderdeel zijn. Gaat u een huis erven? Dan komen daar veel zaken bij kijken. Hoe gaat deze verkoop in z’n werk? En hoe zit het met een afbetaald huis erven? Dát en meer zullen wij met u doornemen in dit artikel. Want… Een huis erven, hoe werkt dat eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken?

Een huis erven en de erfenis accepteren

Is er een familielid van u overleden en bent u daarvan erfgenaam? Dan is de keuze aan u of u de erfenis wilt accepteren. Bent u niet de enige erfgenaam? Dan mag u alleen beslissen voor uw eigen deel. Oftewel: het is de bedoeling dat iedere erfgenaam een individuele keuze maakt. Het kan ook voorkomen dat er helemaal geen testament is opgesteld. Wilt u weten hoe het dan zit met de erfenis? Lees het hier!

Heeft u eigenlijk al wel eens nagedacht over uw erfrechtverklaring? Lees hier alles over!

Huis erven met een lopende hypotheek, hoe werkt dat?

Wanneer u een woning erft en de erfenis dus heeft aangenomen, erft u als vanzelfsprekend ook de schulden die daarmee gepaard gaan. Een huis erven met een lopende hypotheek betekent dus dat u ook te maken krijgt met de hypotheekschuld die nog open staat. Zo accepteert u de bezittingen, maar óók de schulden. Let daar dus goed op. Zijn er meerdere erfgenamen? Dan is er wellicht genoeg spaargeld om de hypotheekschuld gezamenlijk af te lossen. 

Probeer dus te voorkomen dat u met een restschuld blijft zitten na de erfenis. Heeft u bijvoorbeeld ook al stilgestaan bij het feit dat het erven van een huis ook grote fiscale gevolgen kan hebben? Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoudskosten, deze kosten kunnen al snel oplopen. Wellicht is het zinvol om uzelf te laten adviseren door een van onze hypotheekadviseurs. Komt u er niet uit? Trek aan de bel, wij helpen u graag. 

[cp_popup display=”inline” style_id=”6813″ step_id = “1”][/cp_popup]

Afbetaalde woning erven, hoe werkt dat? 

Een afbetaald huis erven scheelt aanzienlijk in de kosten vergeleken met een huis erven waar nog wel een hypotheek op rust. Een afbetaald huis erven is dus waarschijnlijk het mooiste gebaar van uw overleden dierbare. Wat gaat u met de opbrengst van het huis doen? Minder werken? Meer genieten van uw vrije tijd? Of misschien kiest u wel voor het maken van een ultieme droomreis? 

Heeft u een afbetaald huis geërfd? En wilt u dit huis verkopen? Wij helpen u graag op weg aangaande de hypotheekzaken. Neem daarvoor contact met ons op. 

Huis erven? Houd rekening met de erfbelasting!

Krijgt u een erfenis? Dat klinkt misschien financieel aantrekkelijk. Maar vergeet hierbij niet de fiscus! Wanneer u een huis erft zal u hier ook de gewraakte erfbelasting over moeten betalen. Hiervoor geldt: Hoe hoger de erfenis, hoe hoger de belasting. Een huis erven zorgt er dan automatisch ook voor dat u meer belasting moet betalen. De hoogte van deze belasting is mede afhankelijk van de waarde van het huis en uw relatie met de overledene. 

Advies nodig bij het erven van een huis? 

Na het overlijden van uw dierbare zit u waarschijnlijk niet op al dit gedoe te wachten. Heeft u na het lezen van dit artikel nog meer vragen over het erven van een huis? De hypotheekadviseurs helpen u graag en bieden u graag een antwoord op al uw vragen over het erven van een woning. Neem daarom snel contact met ons op.

Breakpoint: xs